Dostupni linkovi

Sekulović odbija pred crkveni sud


Nikola Sekulović
Nikola Sekulović

Nakon incidenta u Trebinju, 18. marta ove godine, kada je ispred Pravoslavne crkve u Trebinju napadnuta TV ekipa Televizije Federacije BiH, ovaj slučaj će djelomičan epilog dobiti na sudu ali ne na građanskom nego na crkvenom.

Predsjednik nevladine organizacije Pokret za Trebinje Nikola Sekulović, koji je nakon napada na ekipu Federalne televizije u Trebinju novinarima pružio zaštitu u službenim prostorijama, ali i davao izjave o pomenutom događaju, dobio je poziv da se 6. aprila odazove na Eparhijski crkveni sud.

Predsjednik Pokreta za Trebinje Nikola Sekulović o razlozima zbog kojih se poziva na sud Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske kaže:

„Zbog klevetničkog djelovanja u pisanim i elektronskim medijima i navodnog blaćenja crkvenih velikodostojnika, sveštenstva i naroda. Ako se ne odazovem tom pozivu, to je šestoga, na dan bombardovanja Beograda, u ponedjeljak, oni će donijeti odluku bez mene.“

Automobil novinarske ekipe Federalne televizije razbijen u napadu u Trebinju
Sekulović ističe da iz poziva nije jasno na koje se to njegove izjave odnosi, niti u kojim medijima, ali da se sve djelomično može povezati sa martovskim događajima u Trebinju kada je na ulici u kojoj se nalazi Srpska pravoslavna crkva napadnuta ekipa Federalne Televizije:

„Sebe smatram časnim vjernikom Srpske pravoslavne crkve, i to ne od ’91. nego i prije naravno, i nikad nisam bio protiv crkve, niti sam ikada išta pisao protiv crkve. A to što je pojedinci koji zloupotrebljavaju ime i znamenja Srpske pravoslavne crkve žele da me predstave kao otpadnika i bogohulnika, to je njihov problem. Ti isti su pokušali ’sahraniti’ i živoga patrijarha Pavla, pa me ne čudi što hoće i mene da sahrane.“

Vladika Grigorije kompromituje Srpsku pravoslavnu crkvu, čiji je velikodostojnik, rušeći njene vjekovne postulate i uvodeći inkvizitorske metode koje nikad nisu nisu bile svojstvene Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
U praksi Srpske pravoslavne crkve nije neuobičajeno da se sudi i laicima, koji mogu dobiti ili ukor ili biti isključeni iz crkve. Jedan do najsvježijih takvih primjera desio se u Mihenu kada je Nikola Živanović, dugogodišnji predsjednik Minhenske crkvene opštine, isključen iz crkve zbog toga što je, zajedno sa još dvoje parohijana, kritikovao rad i ponašanje vladike Konstantina i organa Srednjoevropske eparhije. Uz najavu da nema namjeru da se odazove pozivu ovog suda, Sekulović naglašava da on jedino vjeruje u Božiji sud:

„A crkveni sud ’ove sekte’ zvan SNSD ja ne priznajem. Smatram ovo jednim bezočnim i u novijoj istoriji nezabilježenim aktom iza koga stoji vladika Grigorije. On na ovaj način ne samo da zloupotrebljava položaj koji ima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi već na najgori mogući način pokušava da ograniči pravo na slobodu djelovanja javne riječi. Takođe, vladika Grigorije kompromituje Srpsku pravoslavnu crkvu, čiji je velikodostojnik, rušeći njene vjekovne postulate i uvodeći inkvizitorske metode koje nikad nisu nisu bile svojstvene Srpskoj pravoslavnoj crkvi.“


U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj ovaj slučaj za sada nisu htjeli komentarisati.

RSE: Da li biste nam mogli bilo šta više mogli reći o ovome?

Iz Eparhije: Ne, ne, ne možemo - pošto ne zavređuje našu pažnju.

Branko Todorović
, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS, mišljenja je da u konkretnom slučaju nisu ugrožena ljudska prava Nikole Sekulovića:

Branko Todorović
„Naime, svi mi kada ulazimo u neku vjersku zajednicu, kada ulazimo u neku asocijaciju, udruženje građana, prihvatamo statut, program i unutrašnja pravila te organizacije, koja moraju biti usklađena sa zakonima države. Na taj način prihvatate da se povinujete onim pravilima koja postoje u tom udruženju ili u toj zajednici i mogućnost da, ako ih na neki način kršite, za to eventualno odgovarate, ili da se o tome zapravo vodi određena rasprava na nekim tijelima tih organizacija, udruženja ili zajednica.“


S druge strane, Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, kaže da „stavljanje čovjeka na stub srama zbog izražavanja vlastitog mišljenja i proglašavanje zbog istog nekog bogohulnikom predstavlja apsolutno kršenje ljudskih prava“:

„Ti vjerski osjećaji su, barem u državama kakva je naša, u društvu kakvo je naše, čisto privatna stvar. I nema pravo niko da te na tom i po tom osnovu uznemirava, proziva javno. Prema tome, samim tim jeste uznemiravanje i ometanje u svakodnevnom životu.“

Bez obzira kakvu odluku će donijeti Eparhijski sud u Trebinju i činjenicu da tuženi ima pravo žalbe Velikom crkvenom sudu, kako je Sekulović i na čelu jedne nevladine organizacije, Džimidžić upozorava na opasnost da bi se ovim gestom mogao ozbiljno narušiti mir u zajednici u kojoj on djeluje.
XS
SM
MD
LG