Dostupni linkovi

Pokrenuto pitanje vitalnog interesa Bošnjaka zbog smjena


Ilustracija
Ilustracija
Tri delegata bošnjačkog naroda, kadrovi SDA, pokrenula su u četvrtak na sjednici bh. Parlamenta pitanje vitalnog nacionalnog interesa, čime je prolongirana smjena njihovih ministara i jednog zamjenika u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Tako je trakavica oko smjene odložena do daljnjeg, a podsjećamo, pokrenuta je na zahtjev SDP-a zbog uspostave nove parlamentarne većine.

Hoće li dva ministra i jedan zamjenik, inače kadrovi SDA, u Vijeću ministara BiH biti razriješeni dužnosti, najvjerovatnije, znaće se u septembru. To je rezultat zasjedanja u četvrtak Doma naroda državnog Parlamenta, na kojem smjena Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića nije prošla.

Razlog je što su tri delegata bošnjačkog naroda, visoko pozicioniranih kadrova SDA, pokrenula pitanje zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda. Naime, radi se o ustavnoj kategoriji za zaštitu interesa konstitutivnih naroda, koju mogu pokrenuti sva tri naroda u slučaju da je njihov interes povrijeđen. Upravo tu ustavnu mogućnost danas su iskoristili kako bi spriječili smjenu svojih ministara i jednog zamjenika u bh. vladi. Halid Genjac je ovako obrazložio razloge pokretanja zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

„Sasvim je izvjesno da bi nakon eventualne smjene dva bošnjačka ministra nastupilo dugotrajno stanje nepopunjenosti Vijeća ministara na štetu bošnjačkog naroda, odnosno zamjena eventualnoj smjeni bošnjačkih ministara bi se ucjenama odlagala i tako bi se dugo vremena održava nepotpuni sastav Vijeća ministara, što je nesporno štetno po vitalni interes bošnjačkog naroda“, kaže Genjac.

Inače, trakavica oko smjene dva ministra i jednog zamjenika traje nešto više od mjesec dana, nakon što je SDP od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zatražio da razriješi kadrove SDA, stranke sa kojom su do jučer bili koalicioni partner. Zbog dogovora o novoj parlamentarnoj većini, Vjekoslav Bevanda je odluku o smjeni uputio Zastupničkom domu bh. Parlamenta, koji je odluku prihvatio.

No, da bi ministri i jedan zamjenik bili i praktično razriješeni sa funkcija, neophodna je i saglasnost Doma naroda bh. Parlamenta. Zbog toga je prvi čovjek Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda morao i delegatima da ponovi razloge smjene.

„Želim da naglasim da je ova odluka rezultat političkog razmimoilaženja u kom politika koju sada zastupaju ministri i zamjenici ministra iz predmetne odluke nema podršku većine“, kazao je Bevanda.

Na pitanje da li misli da treba biti smijenjen, Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, odgovara:

„Ova vlast je nesposobna, zajedno sa mnom jer još sam uvijek zamjenik ministra, da riješi probleme ovih građana.“

Međusobne optužbe

Iako razlaz između SDP-a i SDA već danima puni stranice štampe, čini se da nikada kao u četvrtak nisu “pljuštale” optužbe jednih na račun drugih. Sve do jedne su se odnosile na kriminalne radnje i korupciju.

„Kako se brane Bošnjaci, nama iz SDA ne treba govoriti jer mi dobro znamo kroz sav ovaj period kako se to radi. Normalno brane se, između ostalog, i borbom protiv kriminala, brane se i protiv namještenih tendera u Telekomu, brane se protiv namještenih tendera u Autocestama, brane se i protiv protokola od 11 milijardi koji se tamo negdje zaključuju sa nekom fantomskom firmom u Njemačkoj, koja ima osnivački ulog od 30.000 maraka“, kaže Sulejman Tihić, predsjednik SDA, inače zamjenik predsjedavajućeg u Domu naroda bh. Parlamenta.
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda državnog Parlamenta, koji je kao kadar SDP-a tražio smjenu kadrova SDA u Vijeću ministara je rekao:

„Bošnjaci se brane revizijom privatizacije koja je, onakva kakva jeste, proizvela mnoge bogate ljude koji su članovi SDA - Bil Gejts bi im pozavidio na bogatstvu.“

Nermina Kapetanović, delegatkinja i članica Predsjedništva SDA je odgovorila:

„Što se tiče bogatih i korumpiranih SDA-ovaca, pa mislim da ste vi iz SDP-a ponajmanje oni koji nama o kriminalu i korupciji trebate da pričate. Nismo mi uopće akteri afere ’reket’ i svih ostalih afera koje se vode, čiji ste vi iz SDP-a kretatori, ne kažem vi osobno, ali naravno lider vaše političke partije s užim rukovodstvom jeste.“

Cijelo vrijeme otkako SDP pokušava da iz vlasti izbaci SDA, predstavnici stranaka iz Republike Srpske pokušavaju da budu “po strani” tvrdeći kako se problem rekonstrukcije vlasti odnosi isključivo na stranke sa sjedištem u Federacije BiH. To je u četvrtak na sjednici Doma naroda potvrdio i Krstan Simić, delegat iz reda srpskog naroda, inače član Dodikovog SNSD-a.

„Stav SNSD-a kad je u pitanju vlast na nivou BiH jeste da su ovo pitanja koja se rješavaju u Federaciji, da svako rješenje u Federaciji za nas je prihvatljivo“, rekao je Simić.

Martin Raguž, delegat iz reda hrvatskog naroda i zamjenik predsjednika HDZ 1990 kaže:

„Prejednostavno je stalno govoriti da je problem u Federaciji. Mi ovdje imamo odluku predsjedatelja Vijeća ministara koji je izabran i potvrđen od strane Zastupničkog doma i uz suglasnost stranaka iz oba entiteta. Imamo ponovo odluku o razrješenju dijela Vijeća ministara koja je potvrđena u Zastupničkom domu i nema nikakve veze s bilo kojom institucijom ili tijelom i organom Federacije“.

Burna rasprava na sjednici bh. Parlamenta još jednom je pokazala nedosljednost politika koju vode bosanskohercegovačke stranke već godinama i čiji su jedini ciljevi stranački interesi na uštrb državnih. Ono što je još pogubnije su analize domaćih i međunarodnih eksperata koji navode da će takvo stanje potrajati i naredne dvije godine, odnosno do novih izbora. Najveću štetu, ipak, trpjeće građani, koji zbog političara i njihovih ličnih i stranačkih interesa još dugo neće biti dio evropske porodice država.
XS
SM
MD
LG