Dostupni linkovi

Pravne i političke vratolomije u FBiH


Tabla na Parlamentu FBiH
Dom naroda federalnog Parlamenta u petak pokreće proceduru smjene predsjednika FBiH Živka Budimira iz HSP-a i dopredsjednika Mirsada Kebe iz SDA u skladu sa rekonstrukcijom vlasti koju je pokrenuo SDP kada je raskinuo koaliciji sa strankama koje su činile Platformu i formirao novu koaliciju. Prema Ustavu FBiH, smjena predsjednika i dopredsjednika Federacije može biti zatražena ukoliko su prekršili zakletvu ili bili nedostojni funkcije koju obavljaju u moralnom smislu. Predstavnici nove parlamentarne većine kažu da imaju argumente kojima mogu dokazati da navedeni čelnici trebaju biti smijenjeni.

Dom naroda Parlamenta FBiH na prošloj sjednici pozvao je Budimira da podnese ostavku budući da je formirana nova parlamentarna većina nakon raskida koalicije SDP-a i SDA, te formiranja nove sa dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Nova koalicija do sada je smijenila ministre i premijere u kantonima i na državnom nivou, te ministre u Vladi Federacije.

No, predsjednik Federacije Živko Budimir iz HSP-a, bivšeg SDP-ovog koalicionog partnera, odbio je da podnese ostavku obrazlažući nedavno da se u takvim slučajevima moraju ispoštovati ustavne i zakonske procedure, a ne zastrašivanjima izvojevati povlačenje sa funkcije.
Živko Budimir
Živko Budimir

„Legitimno je i demokratsko pravo političkih stranaka i pojedinaca kada su nezadovoljni funkcioniranjem vlasti, ili iz drugih razloga tražiti promjenu te vlasti. No, u demokratskim društvima takve promjene vlasti moraju slijediti procedure ugrađene u ustav i zakone toga društva. U protivnom, to djelovanje je protuustavno, odnosno izvan zakona i smatra se protuustavnim djelovanjem, odnosno rušenjem ustavnog poretka ili državnim udarom“, ocijenio je Budimir.

Kako se pokazao kao tvrd orah, nova parlamentarna većina prikupila je 39 potpisa za pokretanje postupka smjene pred Ustavnim sudom FBiH.

„Zbog toga smo odlučili da za petak zakažemo izvanrednu sjednicu Doma naroda na kojoj ćemo sa više od dvije trećine glasova donijeti i formalnu odluku o pokretanju procedure za smjenu gospodina Budimira, jer iz ovog njegovog ponašanja je vidljivo da je nedostojan obnašanja takve dužnosti“, ističe novi predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović.

Sumnjivi motivi

Odluka Doma naroda o pokretanju procedure za smjenu biće predata u ponedjeljak Ustavnom sudu FBiH, a stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka kaže kako je Ustav u ovom slučaju jasan.

„U dijelu koji govori o predsjedniku Federacije BiH kaže da on može biti smijenjen na osnovu dvotrećinske većine glasova u oba doma federalnog Parlamenta, nakon čega Ustavni sud treba da daje saglasnost na takvo eventualno razrješenje, ali Ustavni sud može samo da cijeni i potvrdiće to razrješenje ako se radi o kršenju zakletve koju je dao predsjednik Federacije kad je stupao na dužnost, ili ako nije moralno podoban - dakle učinio nešto što ga moralno dikvalifikuje i zbog toga Ustavni sud može eventualno dati saglasnost. Dakle, ne postoji veliki manevar Ustavnog suda da se politički odredi prema tome jer je Ustav bio vrlo precizan“, ističe Trnka.
Kasim Trnka
Kasim Trnka

Predsjedavajući Doma naroda Vidović kaže kako predstavnici nove vlasti imaju dovoljno činjenica kojima, nadaju se, mogu dokazati da je predsjednik Federacije Živko Budimir nedostojan funkcije koju obavlja.

„Iz njegovog ponašanja je vidljivo da ne poštuje volju građana FBiH i da koči uspostavu vlasti, odnosno preuzimanje odgovornosti nove parlamentarne većine“, rekao je on.

Predsjedavajući Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Fehim Škaljić dodao je, ukoliko Ustavni sud bude zatražio i saglasnost ovog doma o smjeni, jer se u Ustavu spominju oba doma parlamenta, da će i to biti obezbijeđeno.

No, rekonstrukcija vlasti, koja je prema mnogima ocijenjena kao najveća politička kriza od Dejtona do danas, načinila je toliko štete i građanima i državi da je pitanje ima li uopšte nade da se situacija u dogledno vrijeme popravi, kaže analitičar Ibrahim Prohić.

„Po mom sudu, to je najgori politički potez, odnosno sada već vidimo kampanja - od završetka rata naovamo. Štete su višestruke. Prvo valja upozoriti da su motivi za čitavu ovu ustavnu, pravnu i političku vratolomiju veoma sumnjivi. Nova parlamentarna većina ne donosi novi politički koncept, ne donosi novu političku paradigmu, ono što BiH toliko, skoro neurotično, treba. Ovdje se radi o čistom ili radikalnom klijentelizmu. Sljedeća opasnost je da je uspostavljena jedna vrlo opasna osovina: Dodik, Čović, Radončić i Lagumdžija. Vrijeme će pokazati da se radi o pojedincima za koje se sa dosta razloga vezuje čitav niz sumnjivih radnji, sumnje u korupciju i kriminal. Dalje, radi se osobama koje su krajnje autokratske ličnosti i one ne mogu producirati demokratske političke odnose, ono što BiH treba“, ocjenjuje Prohić.

Prohić dodaje da se negativne posljedice itekako osjete u najvažnijim segmentima, poput loše ekonomije, drastičnog smanjenja stranih investicija, smanjenja kreditnog rejtinga Bosni i Hercegovini, svakodnevnom gašenju hiljada radnih mjesta, te da je krajnje vrijeme da građani počnu kažnjavati odgovorne na narednim izborima.
XS
SM
MD
LG