Dostupni linkovi

Pokrenuta kampanja za depolitizaciju škola u BiH


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) pokrenula je javnu kampanju kojom traže depolitizaciju škola i izmjene obrazovnog zakona koje će omogućiti da roditelji đaka, a ne političke stranke, imenuju direktore osnovnih škola i predškolskih ustanova. Vlast koja je u tehničkom mandatu, jer za 20-tak dana predstoje izbori, obećava da će izmjene usvojiti iako je praksa da se u posljednjim danima pred izbore ne donosi nijedna ozbiljnija odluka.

U Kantonu Sarajevo 16 škola 2,5 godine nije imalo direktora jer dvije vladajuće stranke u ovom kantonu, SDA i Stranka za BiH, nisu mogle da se dogovore oko imenovanja. Kako ih biraju stranke, direktori škola ne odgovaraju roditeljima i đacima za loše uslove ili neispunjena obećanja, a nerijetko i bez ikakvih rezultata ostanu na funkciji po dva i više mandata.

„Kanton Sarajevo je najbolji primjer pretjeranog miješanja politike i političkih stranaka u obrazovni sistem. Vi znate da već godinama traju politička prepucavanja zbog imenovanja školskih odbora, upravnih odbora, direktorskih pozicija u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. Prošle godine je Vlada Kantona Sarajevo je imala višemjesečnu blokadu upravo zbog problema imenovanja školskih odbora. CCI je prošle godine je inicirao isti ovaj zakon u Kantonu Sarajevo, u programu rada Vlade i Ministarstva obrazovanja za ovu godinu je predviđeno donošenje jednog ovakvog zakona do polovine godine. Taj rok je davno probijen,“
kaže Adis Hadžiarapović iz CCI.

Roditelji školaraca kažu kako je krajnje vrijeme da dosadašnja praksa izmijeni.

„Pošaljete dijete pa oni odlučuju kako će, šta će, koji će imati predmet, koji neće imati predmet, koji će udžbenik, jezik.“
„Pred izbore priča, ovo, ono, završiće, a na kraju ništa od toga.“
„Mora i roditelj tu da ima svoju ulogu.“
„Moramo se više boriti kao građani protiv toga da političari odlučuju o našim životima.“


Nevladina organizacija CCI podsjeća da je ova promjena uvedena prije šest godina u Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu i da je rezultat: zadovoljni đaci i njihovi roditelji.

„Škole su se preporodile,“ navode iz organizacije.

Obrazovanje u političke svrhe

Iako nije bilo političke volje da i Kanton Sarajevo uvede ove izmjene, premijer Kantona Besim Mehmedić smatra da još ima vremena da se ovaj propust ispravi.

„Ministarstvo treba da donese ovaj prijedlog bez obzira što smo mi sad, kako je to u narodu rečeno, tehnički mandat. Ovo je toliko realno da nema nikakvih razloga da se ta procedura povede,“ navodi on.

No, malo je vjerovatno da će se bilo koji zakon mijenjati 20 dana pred izbore. Mnogo je vjerovatnije da će ovo pitanje iskoristiti u predizbornoj kampanji neke od vladajućih partija.

Obrazovanje se ne koristi u političke svrhe samo u Sarajevskom kantonu, nego širom BiH. Treba podsjetiti da SDA i HDZ u Hercegovačko-neretvanskom kantonu godinama obećavaju ukidanje surogata ''dvije škole pod jednim krovom'', no ni 15 godina od rata još nije postignut politički dogovor.

Najnoviji primjer je u RS, gdje premijer Milorad Dodik obećava svojim biračima da će u tom entitetu djeca od naredne školske godine učiti po nastavnom planu i programu susjedne Srbije.

Predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Skupštini RS kažu kako je riječ o izbornoj retorici.

„Bez daljnjega, radi se o predizbornoj retorici jer tako brzo ne može se to ni učiniti pošto je to i ustavna i zakonska kategorija i sasvim jasno je propisano i ustavom i zakonima na koji način će se raditi. Mislim da je to zaista nešto što se želi ponuditi kao novost za dobijanje glasova.“
smatra Tomislav Tomljanović, delegat u Vijeću naroda Skupštine RS.

Iako se političari u BiH deklerativno slažu da bi obrazovanje trebalo depolitizirati, praksa je pokazala da u proteklih 15 godina nisu bili spremni načiniti niti jedan korak. Ovakvo kakvo jeste možda ne vodi u Evropu, ali im svakako služi za zbrinjavanje podobnih kadrova i odgajanje lojalnih birača.

******
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:

"Dvije škole pod jednim krovom"- problem bez kraja
Poziv za ukidanje “dvije škole pod jednim krovom”
Sistem obrazovanja pada na svim ispitima
Politika BiH i u škole "umješala prste"
XS
SM
MD
LG