Dostupni linkovi

Pokrenuta akcija za očuvanje Tesline laboratorije


Nikola Tesla
Nikola Tesla
Izvor: Glas Amerike

Nikola Tesla mogao bi u dogledno vreme da dobije svoj muzej i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi korak na tom dugom putu napravio je američki komičar Metju Inman, veliki poklonik Teslinog rada, koji je u saradnji sa neprofitnom organizacijom Teslin naučni centar iz američke države Njujork, na internetu pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za otkup zemljišta u Šorhemu, u Njujorku, na kome se nalaze ruševine laboratorije u kojoj je Tesla radio.

U okviru kampanje "Hajde da izgradimo prokleti Teslin muzej" na internet sajtu Indi-go-go, koji predstavlja platformu za finansiranje najrazličitijih projekata, američki komičar traži od internet zajednice da mu pomogne da prikupi 850.000 dolara za 45 dana.

Država Njujork obećala je da će pokloniti identičan iznos prikupljen od donacija, tako da bi sa ukupno milion i 700.000 dolara bilo moguće da zemljište na kome se nalazio Vanderklif toranj završi u posedu Teslinog naučnog centra, umesto u rukama nepoznatog investitora, koji bi verovatno srušio ostatke laboratorije i izgradio poslovno-tržni centar na toj lokaciji.

Pomenuta kampanja toliko je dobila maha, da je već u prva 24 sata prikupljeno skoro 500.000 dolara, tako da je za očekivati da će cilj biti ispunjen i verovatno znatno prevaziđen do 29. septembra, do kada akcija traje.

Sav "višak" materijalnih sredstava iz kampanje biće upotrebljen za izgradnju Teslinog muzeja, mada pokretač akcije navodi da je i samo očuvanje zemljišta koje će odmah biti pretvoreno u istorijsku znamenitost izuzetno velika stvar.
XS
SM
MD
LG