Dostupni linkovi

Pogranična sela u Priboju u totalnoj izolaciji zbog zatvaranje granica


Znak pored puta za izlasak iz sela Sjeverin
Znak pored puta za izlasak iz sela Sjeverin

Meštani koji žive u u pograničnim selima opštine Priboj, što je oko dve trećine stanovništva te opštine, da bi došli do centra Priboja moraju da prođu četiri granična punkta.

Ta okolna mesta admininstartivno pripadaju Srbiji, ali teritorijalno Bosni i Hercegovini, zbog čega je oko 300 domaćinstava u mesnim zajednicama Sjeverin i Strmac, nakon zatvaranja graničnih prelaza, ostala u totalnoj izolaciji.

"Potpuno smo odsečeni od sveta. Mi prelazimo preko graničnog prelaza Uvac, ne možemo da prevezemo robu do ovih mesnih zajednica. Meštani ne mogu da odu po namirnice u Priboj, naše prodavnice su poluprazne, kod lekara ako je hitan slučaj ne može se doći. Apelujem na državu, na ljude iz Beograda koji mogu da pomognu, jer ove dve mesne zajednice u Srbiji su u totalnoj izolaciji“, pojašnjava Vujadin Radović predsednik MZ Sjeverin.

On kaže da se meštani ovih pograničnih sela pridržavaju mera koje je naložila Vlada Srbije kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ali da se osećaju kao u zatvoru - niti im ko može doći, niti oni mogu gde otići.

Ako pređu državnu granicu sa BiH moraju u samoizolaciju 14 dana.

U Priboju saniraju put

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović podseća da je jedino rešenje da meštani koriste put preko teritorije Srbije, kao i da je izdat nalog za saniranje lokalnog puta koji vodi do ovih domaćinstava.

“Mi smo iz svoje nadležnosti uradili ono što je do nas. Mašine su već na terenu i radiće se putni pravac Sjeveri, Živinice, Batkovići, Valovlje. Put će se sanirati i dovesti u takvo stanje da može da se obavlja putni saobraćaj, ali to nije trajno niti neko najbolje rešenje, ali u ovakvoj situaciji je trenutno jedino i mi smo se obratili i Republičkom štabu za vanredne situacije radi dobijanja instrukcija kako dalje da se rešava ovaj problom”, kaže Rvović.

Dodatni problem za mnoge stanovnike pograničnih sela je i kako obratiti njive i izvršiti prolećnu setvu.

Mnogim meštanima sa ovog područja kuća je na teritoriji Srbije, a imanja koja nisu udaljena ni desetak metara se nalaze na teritoriji opštine Rudo, odnosno pripadaju Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG