Dostupni linkovi

Podvodni dalekovod čeka zeleno svjetlo Hrvatske


Ilustracija
Svi pripremni radovi za postavljanje elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije su, navodno završeni, a italijanska kompanija Terna spremna je za realizaciju.

Međutim, realizacija ove velike investicije ne može da počne jer se čeka saglasnost Hrvatske koju Italijani još uvijek nijesu pribavili. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da, iako se o podvodnom dalekovodu govori već četiri godine, domaćoj javnosti do sada uopšte nije ni bilo poznato da zeleno svjetlo, iako nije uključena u projekat, mora da da i Hrvatska.

Hrvatska namjerava da istražuje i, eventualno, eksploatiše energetske resurse iz svog podmorja, a hrvatska Vlada do sada nije dobila podatke o trasi kojom će prolaziti podvodni elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Zbog mogućnosti da bi projekat mogao biti smetnja realizaciji energetskih planova, Hrvatska za sada uskraćuje saglasnost za polaganje podvodnog dalekovoda od Tivta do Peskare.

Ovako glasi nezvanično objašnjenje iz hrvatskog Ministarstva pomorstva iz kog, uprkos komunikaciji telefonom i elektronskom poštom, nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu što je bio slučaj i sa tamošnjim Ministarstvom vanjskih poslova.

Pitanje hrvatske saglasnosti je, iako se o podmorskom kablu govori već četiri godine, otvoreno tek u ponedjeljak kada je italijanski ministar za ekonomski razvoj Flavio Zananoto, tokom službene posjete Podgorici, rekao da je kompanija “Terna spremna za realizaciju projekta, samo nedostaje dozvola Hrvatske za prolazak”.

I u crnogorskom Ministarstvu za ekonomiju kažu da su spremni.

"Poznato je da se ovaj projekat realizuje planiranom dinamikom i da što se tiče crnogorske strane mi smo prosto ispunili sve ono to je do sada bilo naša obaveza. Donesen je detaljni prostorni plan, ispunjeni su tehničko urbanistički uslovi u izgradnji trafo-stanice sa priključnim dalekovodom i dalekovodom Čevo - Pljevlja. Izvršena je nabavka opreme za dalekovod i trafo-stanicu, a potpisani su i ugovori sa međunarodnim institucijama", kaže portparol Ministarstva, Draženka Bećirović.

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije bi trebalo da se gradi od Peskare do budvanske plaže, odnosno, uvale Jaz, zatim bi podzemno išao do lokacije Blato u Lastvi Grbaljskoj, gdje bi bila ogromna trafostanica, a zatim bi nadzemnim vodovima dalekovod išao preko Čeva, dijela nikšićke i šavničke opštine do Pljevalja.

Planirano je, navodno, da koridor obidje veća naselja, ali nadležni kažu da je prolazak kroz zaštićena područja, odnosno, nacionalne parkove Lovćen i Durmitor „neminovnost", što se pravda tezom da je nemoguć razvoj bez ikakve promjene prostora.

U ekološkoj organizaciji Green Home imaju ozbiljne primjedbe, a neke od njih navodi program koordinator za energetiku, Sanja Svrkota.

"Moramo pomenuti da je Durmitor dio svjetske baštine UNESCO, zatim zone oko Komarnice, jezera Krupac koje je od međunarodnog značaja kao stanište ptica. Ne možemo zanemariti buku i građevinske radove i vizuelni uticaj na ovo područje. Što se tiče ovog prioblanog područja gdje je planirana trafo-stanica i konvertorsko postrojenje. Takođe, na tom području je jedno važno međunarodno stanište, što govori da je to jedno ranjivo područje, ne samo za Crnu Goru nego i cijelu Evropu".

Netransparentnost i floskule

Plan gradnje dvosmjernog elektroenergetskog i optičkog kabla predviđen je Ugovorom o strateškoj saradnji Crne Gore i Italije, koji su u novembra 2010. godine potpisali aktuelni crnogorski i sada bivši italijanski premijer, Milo Đukanović i Silvio Berluskoni. Zanimljivo je da su nekoliko mjeseci prije toga Memorandum o ulaganjima u energetiku, ukupne vrijednosti 4-5 milijardi eura potpisali tadašnji ministri ekonomija Crne Gore i Italije, Branko Vujović i Klaudio Skajola, koji je u međuvremenu optuživan za primanje mita.
Milo Đukanović i Silvio Berluskoni u februaru 2010.
Milo Đukanović i Silvio Berluskoni u februaru 2010.

Krajem 2012. je objavljeno da se u dokumentaciji u vezi sa istragom koju je Tužilaštvo iz Napulja dostavilo glavnim italijanskim medijima, Crna Gora ne pominje direktno ali je registrovano da su među glavnim optuženima bili upravo italijanski zvaničnici koji su imali ključne uloge u pomovisanju i pregovorima o italijanskim ulaganjima u Crnoj Gori.

Inače, cjelokupan projekat od početka karakteriše netransparentnost koja je, osim na domaćem terenu, uočena i u EU, pa je Rezolucijom iz marta 2011, Evropski parlament zahtijevao da crnogorsko Ministarstvo ekonomije objavi sve dokumente koji se odnose na postavljanje podvodnog energetskog kabla.

NVO MANS je tada, ne prihvatajući obrazloženje Ministarstva da zbog odredbi ugovora koje se odnose na povjerljivost mora dobiti saglasnost ugovornih strana italijanske Terne i crnogorskog Prenosa, podnijela tužbu protiv Ministarstva ekonomije.

"Cjelokupan posao je urađen netransparentno. Državno preduzeće Crnogorski elektroprenos je iza zatvorenih vrata jednostavno predato Italijanima, a to je bio početak niza događaja u kom su ključne odluke o budućoj energetskoj slici Crne Gore van parlamenta i daleko od očiju javnosti", kaže zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac.

"Taj projekat prvenstveno donosi koristi italijanskom partneru i naravno svim onim budućim vlasnicima energetskih projekata ne samo u Crnoj Gori nego i u Bosni i Hercegovini, Srbiji. Prvenstvena intencija tog projekta jeste da se taj balkanski region iskoristi kao energetska baza za potrebe prvenstveno Italije, a onda kada se bude otvorilo ovo tržište i drugih subjekata. Koliko će konkretno građani Crne Gore imati koristi još nije poznato. Ono što jeste poznato jeste jedna floskula koju Vlada uporno ponavlja i koja je potpuno neosnovana jeste da je taj i ostali projekti u energetici donijeti bolje snabdijevanje i niže cijene, što je apsolutna glupost".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG