Dostupni linkovi

Podsticaji za poslodavce koji povećaju plaće radnicima u RS


Radnik u fabrici, ilustracija
Radnik u fabrici, ilustracija

Vlada Republike Srpske utvrdila je u četvrtak izmjene i dopune Zakona o podsticajima u privredi po hitnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona uveden je postupak dodjele podsticaja za povećanje plaće radnika.

Važećim Zakonom o podsticajima u privredi RS, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate jeste da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plaće u Republici Srpskoj.

“Kako je u martu 2019. godine, najniža zarada iznosila 450 KM (225 eura), potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plaće, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plaća, koja iznosi 520 KM (260 eura)”, objašnjeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja tokom pandemije, potrebno je, dodaju, intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Vlada RS mjerama za suzbijanje posljedica na privredu predvidjela je uplatu minimalnih plata za privrednike kojima je bio zabranjen rad u martu, aprilu i maju.

Na teret budžeta predviđena je i isplata doprinosa za mjesec april i prvu polovinu maja.

Poreska uprava RS, po ovom osnovu, do sada je zaprimila prijave poslodavaca koje obuhvataju 24 hiljade radnika. Za to je izdvojeno 18 miliona maraka (devet miliona eura).

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija RS, do sada su uplaćeni doprinosi za mjesec mart u iznosu od oko 8,5 miliona eura. U drugom krugu uplaćeno je 11,5 miliona eura za 27.000 radnika.

XS
SM
MD
LG