Dostupni linkovi

Podstanarski život filharmonije i baleta Kosova


Ilustracija
Ilustracija
Hor Filharmonije Kosova u četvrtak uveče je održao prvi koncert ove godine. Koncertom je dirigovao poznati slovenski dirigent Marko Vatovec, a održan je u katoličkoj crkvi u Prištini pošto je bilo nemoguće pronaći odgovarajuću salu za održavanje koncerta.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta je 2009. godine počelo projekat izgradnje Kuće Opere i Baleta, a zvaničnici ovog ministarstva kažu da ukoliko se nastavi sa dinamikom finansiranja ovog projekta kao što je to bilo do sada, Filharmonija i Balet Kosova neće imati adekvatnu salu za svoje predstave za još najmanje 30 godina.

Shasivar Haxhijaj, savetnik ministra, ističe da od samog početka nije bilo pravilnog pristupa ovom projektu.

“Godišnje se odvaja oko milion eura za radove na ovom objektu. Ali realno, ako se uzme u obzir ukupna vrednost ovog projekta, koja je oko 30 miliona, ispada da će se tek za 30 godina završiti rad na objektu opere i baleta”, kaže Haxhijaj.

On je dodao i da postojeći projekat izgradnje, na osnovu izveštaja revizije, ima dosta defekata koji se mogu javiti u svakoj fazi realizacije projekta. To je i stavilo Ministarstvo kulture, omladine i sporta u dilemi ukoliko se ovaj projekat treba nastaviti sa mogućim ispravkama, ili ukoliko se treba izraditi nov projekat koji bi imao i nižu vrednost za realizaciju.

Sa druge strane, rukovodioci dveju kulturnih institucija, Filharmonije i Baletskog pozorišta kažu da se njihove aktivnosti odvijaju u veoma neprilagodnim ambijentima, te naglašavaju potrebu za izgradnju sale.

Ahmet Brahimaj, šef Baleta, ističe da je od samog početka, projekat ministarstva za izgradnju sale bio neozbiljan.

“Naravno, na ovome rade stručnjaci, odnosno arhitekti. Ali se sigurno trebaju konsultovati sa ljudima koji su proveli 30 ili 40 godina u pozorištu. Što znači, ovaj projekat nije bio ozbiljan na početku i nastavlja da bude takav. A što je najgore, ovaj projekat nije prioritet države Kosovo, a nije bio ni kada je postavljen kamen temeljac. To je više bila televizijska reklama nego neka posvećenost”, kaže Brahimaj.

Baki Jashari, direktor Filharmonije Kosova, kaže da se na projektu svakako trebaju uraditi promene.

“Neshvatljivo je da se čeka 30 godina do realizacije ovog projekta. Tako da su neophodne pormene kako bi ovaj projekat postao realan, jer i u najboljem slučaju, ukoliko danas počne izgradnja jednog objekta sa parametrima koji su prihvatljivi, sigurno bi njegova izgradnja trajala od tri do pet godina”, kaže Jashari.

Iz ministarstva, međutim, kažu da se ova institucija zalaže da do aprila pronađe odgovarajuće rešenje ovom problemu.
XS
SM
MD
LG