Dostupni linkovi

Podrška glumicama koje su prijavile seksualno nasilje u Srbiji


Slučaj je izazvao snažne reakcije u javnosti, a takođe je ohrabrio žene da javno podele svoja iskustva na društvenim mrežama
Slučaj je izazvao snažne reakcije u javnosti, a takođe je ohrabrio žene da javno podele svoja iskustva na društvenim mrežama

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana nastavniku glume Miroslavu Aleksiću, osumnjičenom za silovanja i nedozvoljene polne radnje, saopšteno je iz suda.

Kako je navedeno, sudija za prethodni postupak je odredio pritvor zbog mogućeg uticanja na svedoke, ponavljanja krivičnog dela i zato što je za krivična dela koje mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina.

U saopštenju suda se ukazuje i da su način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Prethodno je Više javno tužilaštvo u Beogadu saopštilo, a televizija N1 prenela, da se Aleksiću na teret stavlja osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji i da je Tužilaštvo tražilo pritvor od 30 dana.

Kako je saopšteno, osumnjičeni je prilikom saslušanja negirao krivicu.

Osumnjičeni se, prema navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, tereti za izvršenje osam krivičnih dela silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje u periodu od 2008. do 2020. godine, na štetu šest oštećenih, od kojih je jedna maloletna.

Prema ostalim oštećenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloletne i nakon punoletstva, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo je dodalo i da će sprovesti dalju istragu i da će građani biti blagovremeno obavešteni, ali da u ovom trenutku neće izlaziti u javnost sa dodatnim detaljima samog postupka.

Kako je sve počelo?

Glumica Milena Radulović, sa još nekoliko devojaka, prijavila je policiji vlasnika beogradske škole glume Miroslav Mika Aleksić zbog seksualnog uznemiravanja, objavio je dnevni list Blic 16. januara.

Kako se navodi u izjavi glumice, to se dešavalo pre devet godina, dok je pohađala školu, a uznemiravanje se ponavljalo.

Radulović je navela i da o detaljima zlostavljanja ne želi da priča za medije i da je sve već rekla policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 17. januara da je policija u Beogradu uhapsila M. A. (1952) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje.

U saopštenju se ističe i da, pošto se sumnja da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, žrtve mogu to prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd.

U međuvremenu, još jedna glumica se javno izjasnila o svojim iskustvima.

Glumica Sara Zeljković objavila je na svom Instagram nalogu da je, zajedno sa još jednom neimenovanom devojkom, u policiji iznela optužbe za seksualno zlostavljanje protiv svog nekadašnjeg učitelja glume Miroslava Mike Aleksića.

Zeljković je navela da ju je, kada je imala 16, 17 godina, Aleksić pozvao kod sebe u kancelariju na razgovor i da ju je ispitivao o stvarima vezanim za seksualna iskustva, kao i da ju je dodirivao.

Informacije o ovom slučaju preplavile su medije, a veliki broj javnih ličnosti, umetnika, političara, te institucija oglasili su se porukama podrške, pre svega, Mileni Radulović.

Marija Lukić uputila podršku glumicama

Jedan od najpoznatijih #metoo slučajeva u Srbiji je Marija Lukić, saradnica bivšeg predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića Jutka, koji je osuđen u julu 2020. na tri meseca zatvora za nedozvoljene polne radnje.

Marija Lukić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da pozdravlja što su glumica Milena Radulović i nekoliko njenih koleginica, prijavile seksualnog nasilnika.

„Dobra je stvar što je on u pritvoru i što će verovatno ostati u pritvoru sve dok traje istraga jer druge devojke i devojčice, pošto se to verovatno dešavalo dugi niz godina, neće imati pritisak njegovog prisustva, pa će moći policiji i tužilaštvu da prijave svoja iskustva koja su, nažalost, imale sa njim“, rekla je Marija Lukić.

Ona je upozorila javnost da se uzdrži od neumesnih i neprimerenih komentara, jer ih čitaju i one žene koje razmišljaju da li da prijave nasilnike i na koji način da to učine.

Kako je navela, i da nije bila u sličnoj situaciji, kao žena oseća obavezu da podrži Radulović i, kako je istakla, "sve druge žene koje ne ćute kad je reč o bilo kakvom nasilju, a ne samo seksualnom nasilju".

"Uvek se bojim kad se pojavi takav neki slučaj, da uvek to traje samo par dana traje sva ta pompa, a da se onda nastavi mizoginija u javnosti i ćutanje i zatvaranje očiju na sve to što se dešava. Od mene ide ogromna podrška i Mileni i svim drugim devojkama da kad god budu spremne prijave nasilje – nebitno je koliko godina prođe. Nažalost, velika većina nasilje nikad i ne prijavi“, kaže za RSE Lukić.

Ona se povodom pisma Milene Radulović obratila i na Tviteru porukom, da se vodi računa o tome šta se piše. "Ako nema empatije i solidarnosti, bolje nemojte ništa pisati", poručila je Lukić.

Poruka Fakulteta dramskih umetnosti

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu podržao je glumicu i nekadašnju studentkinju te škole, Milenu Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatan način, navodi se u saopštenju.

Pismo koje je glumica Radulović objavila šokiralo je javnost i izvan Srbije, a unutar zemlje za posledicu je imalo podršku na svim stranama društvenog spektra.

"Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore", navodi se u saopštenju fakulteta.

Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve.
Saopštenje Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

Tu se još ističe da se Fakultet dramskih umetnosti, tokom više od 70 godina rada, trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje.

"Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano", navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da za sada takvih prijava nije bilo.

Poruke glumica i drugih umetnica

Poznata glumica i profesorka na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti Mirjana Karanović rekla je u izjavi za RSE da je to što je Milena Radulović javno iznela šta joj se desilo važno za sve žene ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu.

"Smatram da je ovo trenutak koji će jednog dana sigurno ući u istoriju", kaže glumica Mirjana Karanović komentarišući pismo njene koleginice Milene Radulović.
"Smatram da je ovo trenutak koji će jednog dana sigurno ući u istoriju", kaže glumica Mirjana Karanović komentarišući pismo njene koleginice Milene Radulović.

"Smatram da je ovo trenutak koji će jednog dana sigurno ući u istoriju kao simbol jedne ogromne hrabrosti, tim pre što je u pitanju veoma mlada žena. Njeno istupanje, bez obzira na reakcije, dobre ili loše, jeste put ka ohrabrivanju svih žrtava da progovore o svojim zlostavljačima”, rekla je Karanović.

Ona je ukazala i na strah od osude okoline kao na uzrok ćutanja o zlostavljanju.

“Mnogo puta smo u strahu da nas ne osude ili pogrešno razumeju prećutali mnoge stvari koje su nam se dešavale u životu, govoreći sebi – dobro, zaboraviću to, proći će, neću više da mislim na to, često smo takve savete i dobijali: zaboravi to, pusti to, budale, nemoj da razmišljaš o tome, idemo dalje, nećemo da se vraćamo u prošlost… Ja sam jedna od osoba koje smatraju da ukoliko ne raščistimo sa prošlošću koja nam leži na leđima, nećemo imati snage ni mogućnosti da idemo u budućnost", ocenila je Karanović.

Ona je dodala i da čim Milene Radulović daje poruku mladim ljudima i devojkama, pre svega onima koji nemaju moć, sigurnost i samopouzdanje.

Glumica Danijela Štajnfeld je u avgustu 2020. godine otkrila je da je bila žrtva silovanja od strane moćnika iz domaće filmske industrije, o čemu je snimila i dokumentarac "Zaceli me". Ova glumica je na svojem Instagram nalogu podržala Milenu Radulović i svoje koleginice.

"Vi ste heroine našeg društva", napisala je ona.

Glumica Bojana Maljević takođe je pružila podršku glumicama i napisala na Tviteru da je podrška važna.

"Sačuvati razum i pribranost, takoše. Sve ostalo može biti štetno, za one kojima je podrška najpotrebnija", navela je Maljević i dodala da ohrabruje i druge koji imaju šta da kažu da se jave policiji.

Pozorišna rediteljka i scenaristkinja Staša Koprivica napisala je: "Sve o čemu razmišljam od sinoć je kako da na vreme, jasno i precizno objasnim mojoj devojčici kako može da izgleda i najmanji trag opasnog ponašanja kod starijih osoba, jer mi kao klinci nismo prepoznavali dosta toga".

Ona se u objavi na Tviteru zahvalila Mileni i svim žrtvama na tome.

Svoju podršku izrazila je i umetnica Kristina Kovač, koja je napisala na Tviteru: "Hrabrim ženama i devojkama koje su progovorile o zlostavljanju/silovanju moja puna podrška".

Kovač je istakla i da su Milena i devojke svoje glave "stavile na 'panj' misleći na svu onu decu koju će spasiti strašnog, hororičnog iskustva i doživotne traume. Koliko njih, spašeno ovim hrabrim činom".

Spisateljica Marija Ratković je za RSE rekla da je izuzetno važno što je otvoren javni prostor da se osuđuju i procesuiraju nasilnici koji su deo kulture nasilja u kojoj živimo.

„Pre svega je bitno da ničim ne umanjimo taj herojski čin pet devojaka koje su se javile i zapravo počele rušenje tog establišmenta zasnovanog na kulturi nasilja i nečega što sve devojke susreću. Ko zna koliko devojaka se zapravo susreće sa tim!“

Ratković je istakla i da celo društvo mora da se obračunava sa kulturom nasilja.

„Volela bih da se sve devojke osećaju toliko snažnim da progovore ne samo o nasilju nego o svemu o čemu žele – dakle, prostor za žensko iskustvo moramo osvajati“, rekla je za RSE Marija Ratković.

Podrška iz Vlade Srbije

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja u Vladi Srbije, pozvala je javnost da pruži podršku glumici Mileni Radulović i drugim njenim koleginicama koje su iznele navode o seksualnom nasilju i uznemiravanju.

„Mnogo izazova se nalazi pred nama, evo nemamo vremena da govorimo o tome, o nečemu što je našu javnost zaokupila danas na svim naslovnim stranicama štampanih medija - imamo slučaj zlostavljanja žena u kulturi. To je svakako primer gospođe Milene Radulović koja je svojom hrabrošću pokrenula lavinu i Srbija prvi put dobila svoj slučaj Harvi Vajnštajna“, izjavila je Gojković na prvom multisektorskom događaju "Stanje ravnopravnosti u Republici Srbiji", održanom u ponedeljak, 18. januara.

"Svojom hrabrošću, pokrenula je lavinu", poruka ministarke kulture Maje Gojković glumici Mileni Radulović.
"Svojom hrabrošću, pokrenula je lavinu", poruka ministarke kulture Maje Gojković glumici Mileni Radulović.

Ovom prilikom ministarka kulture i informisanja pozvala je da se podrškom ohrabri i glumica Danijela Štajnfeld da izađe u javnost sa imenom čoveka na položaju iz filmske industrije u Srbiji koji je, kako tvrdi, nju i njene koleginice seksualno uznemiravao, kao i da javnost prekine sa stugmatizacijom žrtve u ovakvim slučajevima.

Maja Popović, ministarka pravde, takođe je pozvala na podršku žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja:

„I ovde bih iskoristila priliku da podržim sve one osobe koje su žrtve nasilja poštujući presumpciju nevinosti prema osumljičenima, osvrćujući se na događaje tokom vikenda."

Dan ranije oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Reagujući na hapšenje vlasnika poznate škole glume, saopštila 17. januara da ohrabruje svaku ženu da prijavi nasilnika i poručila žrtvama da "nisu same".

Mihajlović je rekla da "ove strašne pojave treba da navedu da se zapitamo u kakvom društvu živimo i šta možemo da uradimo da ono bude bolje mesto za život naše dece".

Ona je zahvalila glumici i devojkama koje su, kako je navela, "smogle hrabrosti da progovore", a dodala je da su tužilaštvo i druge nadležne institucije "tu da odrade svoj deo posla" i da joj je drago da je proces već pokrenut.

"Niko nije toliko moćan da za svoja sramna nedela ne odgovara", rekla je Zorana Mihajlović.

Ko je još uputio javnu podršku glumicama?

Organizacija Inicijativa žena Srbije poručila je u saopštenju 18. januara da će u svakom trenutku stati uz Milenu Radulović "u njenoj hrabroj borbi da prijavi težak zločin i nasilnika izvede pred lice pravde".

„Svojim postupkom dala je snagu i drugim ženama da istupe i ne dozvole da i dalje budu žrtve čoveka, koji je na najgori način zloupotrebio njihovo poverenje“, navela je Inicijativa.

Ta organizacija je od nadležnih organa zatražila da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne mere kako bi se ispitali navodi svih žrtava.

Politička inicijativa "Ne davimo Beograd" je u svojoj reakciji 18. januara navela da "stoji zajedno sa svim ženama koje se bore za dostojanstven život bez nasilja".

Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom nasilju.
Saopštenje Pokreta Ne davimo Beograd

"Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom nasilju. Kada žene, kao što je Milena Radulović i ostale devojke to urade, naša je dužnost da stanemo uz njih, naša je odgovornost kao članova ovog društva da se to više ne ponovi", navela je Inicijativa u saopštenju.

Ženska mreža opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) saopštila je da je javni istup glumice Milene Radulović hrabar čin vredan divljenja.

“Taj čin je ogroman imajući u vidu često nerazumevanje i osude javnosti koja odbija da poveruje i krivi žrtvu. Zbog toga je važno da kao društvo stanemo iza svake hrabre žrtve koja svojim rečima baca svetlo na zlostavljanje koje se po svemu sudeći godinama odigravalo i čije su žrtve mnogobrojne devojčice”, saopštila je SSP.

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) ocenila je da je svaka prijava seksualnog nasilja korak napred u borbi sa problemom pred kojim se ne smeju zatvarati oči i još manje ćutati.

„To je najmanje što možemo i moramo da uradimo. Da podrškom osnažimo žrtve da nasilnike prijavljuju, a da institucijama prepustimo da urade svoj deo posla. Ženama koje su žrtve seksualnog nasilja moramo poslati jasnu poruku da nisu same“, navodi se u saopštenju SDPS od 17. januara.

Opoziciona grupa Skupština slobodne Srbije istakla je u svojoj reakciji u kojoj je pružila podršku glumicama da su posledice seksualnog nasilja dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije.

Delo seksualnog nasilja ne zastareva

Stanislava Otašević iz nevladine organizacije Autonomni ženski centar za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je potez glumice Milene Radulović predstavlja izuzetan čin hrabrosti pred kojim društvo treba da skine kapu.

Ono što se neki pitaju jeste zašto to ranije nije uradila, navodi Otašević, ali kaže da tom pitanju nema mesta.

“Jako je hrabro da žena u svako doba kaže ono što je preživela, a kada će se to dogoditi nije važno. Mora se skupiti snaga, moraju se skupiti delovi jednog razbijenog sistema da bi se tako nešto iznelo u javnost, iz prostog razloga što je to jedan težak, traumatski, doživljaj koji prati žrtvu kroz ceo život, a uz to, treba i stvoriti uslove u kojima žrtva može da govori, počevši od društvenog miljea, pa do institucija koje su zadužene za inkriminaciju takvih dela“, kaže Otašević.

Ona podseća i da delo seksualnog nasilja ne zastareva, što je dobrodošlo kako bi ohrabrilo žene da izađu u javnost, a ne da se to stalno gura pod tepih.

„Skidamo kapu dole svakoj ženi koja to kaže, pogotovo ako je ona lice koje je poznato u javnosti, kako bismo pokazali da se seksualno nasilje ne dešava samo u nekim drugim sredinama i samo nekom drugom, nego da se dešava svima nama. To je hrabri čin koji pomaže devojčicama i ženama da se i same ohrabre i da seksualno nasilje koje su doživele ili doživljavaju ne smatraju svojom ličnom sramotom i dužnošću da to sakriju što dublje u sebi, nego da izađu u javnost i kažu i na taj način doprinesu da se ovakvi i slični slučajevi procesuiraju“, kaže za RSE Stanislava Otašević.

Kome se u Srbiji obratiti za pomoć

Hitni pozivi mogu se prijaviti policiji na broj 192, a prijava nasilja u porodici može se uraditi na broj telefona 0800-100-600.

SOS telefon protiv nasilja nad ženama Autonomnog ženskog centra je 011/266-2222 (radnim danima od 10-20 časova), a SOS telefon protiv trgovine ženama organizacije ATSRA je 011/785-0000 (radnim danima od 09 do 17 časova).

Sedam žena, sedam iskustava nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

*Saradnja na tekstu: Nemanja Stevanović

XS
SM
MD
LG