Dostupni linkovi

Predsjednica RS sa ambasadorom SAD o intenziviranju političkog dijaloga u BiH


Sastanak Marfija i Cvijanović u Palati Republike u Banjaluci, 7. april 2022.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je tokom razgovora sa novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Majklom Marfijem izrazila opredijeljenost ka intenziviranju političkog dijaloga u BiH.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je izrazila punu posvećenost dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na Tviter nalogu američke ambasade u BiH, uz fotografiju sastanka, objavljeno je da su ambasador Marfi i predsjednica Cvijanović razgovarali o značaju transparentne, odgovorne i efikasne vlasti na svim nivoima.

Cvijanović je istakla da je RS fokusirana na ekonomski razvoj, te dalje provođenje reformskih procesa s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnim političkim i ekonomskim prilikama u Republici Srpskoj i BiH, kao i drugim aktuelnim temama.

Tokom svog dvodnevnog boravka u Banjaluci, ambasador se sastao i sa gradonačelnikom Banjaluke, Draškom Stanivukovićem.

Na tom sastanku je bilo riječi o novom urbanističkom planu grada i borbi protiv korupcije.

Marfi je u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Banjaluci, od kada je zamjenio Erika Nelsona na mjestu ambasadora.

Marfi se prethodno već sastajao sa članovima Predsjedništva BiH.

Američki diplomata je 23. februara predao svoje akreditive tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Željku Komšiću.

Tada je ambasador istakao da će da "predvodi rad američke vlade, podržavajući suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG