Dostupni linkovi

SDP poziva na bojkot izbora, podijeljena podrška stranaka Vujanoviću i Lekiću


Miodrag Lekić i Darko Pajović
Tri dana uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, sve političke stranke su se odredile prema kandidatima Filipu Vujanoviću i Miodragu Lekiću. Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije poziva svoje simpatizere na bojkot izbora, što je prvi put da u vladajućoj koaliciji nema jedinstvenog stava. Na drugoj strani, Miodrag Lekić je dobio podršku najmlađe stranke Pozitivne Crne Gore, koja ne dijeli iste stavove sa ostalim opozicionim partijama koje podržavaju Lekića.

Dosad nezabilježeno u političkoj izbornoj praksi. Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije pozvala je na bojkot predsjedničkih izbora uz naglašen poziv da ta partija neće podržati Filipa Vujanovića kandidata koalicionog partnera Demokratske partije socijalista.

Osim što su pozvali svoje simpatizere da ne izađu na izbore ili ako izađu učine listić nevažećim, SDP će imati aktivnu ulogu i kontrolisati tok glasanja u izbornom danu. Manja članica vladajuće koalIcije tako je otišla korak dalje u protivljenju kandidaturi predstavnika svog dugogodišnjeg političkog saveznika DPS-a Filipa Vujanovića.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je pojasnio stav stranke:

"Jasno je da nijedan od dva kandidata ne zaslužuje povjerenje da predstavlja politiku koju četvrt vijeka vodi SDP - za nezavisnu, građansku, evroatlantsku Crnu Goru. Znam da niko ko voli da pjeva svoju himnu ko je orjentisan prema građanskoj Crnoj Gori neće podržati Filipa Vujanovića i mislim da je njegova veća briga da ga podrže takvi u DPS, kojih je veliki broj jer je SDP za tu ideju posvetio sve svoje trajanje", naveo je Krivokapić.

Krivokapić nije direktno odgovorio na pitanje da li bi pobjeda Filipa Vujanovića dovela u pitanje opstanak dugogodišnjeg političkog savezništva sa Đukanovićevom DPS, konstatjući kako su veći izazovi pred njom ekonomsko-socijalni problemi.

Predizborna kampanja Filipa Vujanovića
Predizborna kampanja Filipa Vujanovića
Upitan da li bi pak pad Vlade izazvala izborna pobjeda opozicionog kandidata Miodraga Lekića, Krivokapić je iznio stav koji se kosi sa tvrdnjama DPS i njihovog kandidata Filipa Vujanovića.

"Promjena predsjednika države na demokratskim izborima je ustavni princip i ja mislim jedan od vitalnih elemenata demokratije. Prema tome to neće destabilizovati Crnu Goru", rekao je Krivokapić.

Socijaldemokratska partija nije jedina koja formalno pripada vladajućem političkom bloku, a čiji se stavovi o predsjedničkom kandidatu Filipu Vujanoviću bitno razlikuju u odnosu na dominantnu članicu tog bloka, Demokratsku partiju socijalista.

Tako je albanska Građanska inicijativa Vaselja Siništaja, iako se na to obavezala sporazumom o formiranju vladajuće koalicije, Albance pozvala da bojkotuju izbore ili ponište glasački listić, pošto nijedan kandidat ne zaslužuje povjerenje tog naroda, za koga Siništaj kaže da je i dalje politički i ekonomski diskriminisan, kao primjer navodeći Malesiju koja ni nakon 20 godina nije dobila obećanu opštinu.

Na drugoj strani, Pozitivna Crna Gora je potvrdila podršku predsjedničkom kandidatu Miodragu lekiću koga podržava Demokratski front i Socijalistička narodna partija. Predsjednik najmlađe stranke Darko Pajović je rekao da očekuje da Lekić kao budući predsjednik Crne Gore donese prijeko potrebne političke reforme.

"Kao što znamo, ingerencije predsjednika su ograničene ali dovoljno jake da možemo ili da može uticati na nezavisnost pravosuđa koji je siguran garant da u Crnoj Gori više nećemo imati građane prvog i drugog reda", naveo je Pajović.

Na zajedničkoj pres konferenciji predsjednički kandidat Miodrag Lekić je ocijenio da su njegov program i program Pozitivne slični, posebno u dijelu koji se odnosi na izlazak iz duboke krize.

"Svi elementi u mom programu – zalaganje za pravnu državu, za dekriminalizaciju društva, za nezavisno pravosuđe, za koheziju socijalnu i društvenu, na neki način su i ideje Pozitivne. Ne zato što sam ih ja uzeo od Pozitivne ili Pozitivna od mene nego mi smo svi na jednom poslu pokušaja da crnogorsko društvo izađe iz ove duboke političke, ekonomske i moralne krize", ocijenio je Lekić.

Političke partije koje podržavaju Lekića imaju različite stavove po određenim pitanjima, a posebno o referendumu o nezavisnosti 2006 godine.

Upitan da prokomentariše stav predsjednika Socijalističke narodne partije Srđana Milića, koji je na skupu u Bijelom Polju rekao da je 21. maja 2006 godine stvorena privatna država za kriminalce i one s druge strane zakona, Darko Pajović se nije složio s tom tezom:

"Državu Crnu Goru su stvorili časni i pošteni ljudi, oni su izglasali njenu nezavisnost i dobro je da je to tako. Ukoliko je bilo nekih pojedinaca sa drugim namjerama koje nijesu bile iskrene i poštene, oni su svakako pojedinci i ne mogu oslikavati 55 posto građana Crne Gore. I zbog toga dajemo podršku predsjedničkom kandidatu Miodragu Lekiću od koga očekujemo da najzad uradi ono što su drugi mogli za 10 godina koliko obavljaju važne državne funkcije", naveo je Pajović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG