Dostupni linkovi

Predsjednički izbori pod većom lupom Evrope


Ilustracija
Ilustracija
Predsjedničke izbore 7 aprila, osim posmatrača OEBS -ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR-a i predstavnika Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, pratiće i članovi Venecijanske komisije, kao dio specijalne misije koji će u Crnu Goru doputovati 5 aprila. Da li sve to govori o posebnoj nadgledanosti predstojećih izbora i šta se može očekivati kao krajnji rezultant njihovog monitoringa?

To što će osim OEBS-ovih posmatrača, regularnost glasanja 7 aprila pratiti i delegacija Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope sa Romanom Jakičem na čelu, ali i eksperti Venecijanske komisije koje Strazbur šalje da analiziraju pravni okvir za održavanje izbora, za Milicu Kovačević iz Centra za Demokratsku tranziciju ne znači veću nadgledanost izbora ali znači da će određeni aspekti izbornog procesa biti detaljnije praćeni nego što je to bilo ranije.

"Konkretno, veliki problem ovog izbornog procesa, a to se već i zna i vidi jeste neusklađen zakonodavni okvir. Dakle, imamo Zakon za finansiranje kampanje za izbor predsjednika koji je neadekvatan i koji značajno odstupa od rješenja iz Zakona o finasiranju političkih partija. Onda imamo Zakon o izboru predsjednika, promjene tog zakona nijesu dovele do ispunjvanja u potpunosti najvažnjijih preporuka OSCE i Venecijanske komisije. Zato ja smatram da je važno prisustvo Venecijanske komisije", kaže Kovačević.

Gorana Danilovića iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića ohrabruje to što, kako kaže, nakon godina u kojima međunarodna zajednica nije pokazivala pretjeranu zainteresovanost za izborne procese u Crnoj Gori, sada šalje brojne misije da nadgledaju glasanje 7 aprila. Danilović to, između ostalog, dovodi u vezu sa aferom “Snimak”, koja svjedoči o partijskom zapošljavanju i zloupotrebi državnih resursa od strane vladajuće stranke.

"Najjednostavnije rečeno – ljudima na Zapadu polako postaje jasno da se kod nas zloupotrebljavaju zakonski propisi i pravila, da se stvar rješava daleko prije dana prije izbora, da je to uvijek opoziciji teško dokazati zbog raznih manipulacija i ucjena koje su tek sada izašle na vidjelo zahvaljujući otkrićima dnevne novine Dan. Dobro je ipak što je to došlo do ušiju međunarodne javnosti I što su se, čini mi se, vrlo, vrlo zainteresovali", smatra Danilović.

U brojnosti međunarodnih misija za praćenje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori portparol vladajućeg DPS-a Časlav Vešović pak ne vidi posebnu zainteresovanost ili zabrinutost za ono što se dešava kod nas u vezi sa izbornim procesom.

"Svaka dosadašnja ocjena OEBS-a i drugih relevantnih međunarodnih organizacija služi na čast našoj državi jer smo dobijali pohvale za fer i demokratske izbore. Sigurni smo da će tako biti i ovoga puta. Naša partija u punom kapacitetu koristi komunikaciju sa svim organizacijama koje vrše monitoring izbora i ukazuje na određene nedostatke u predizbornoj kampanji, kao što je slučaj sa neprofesionalnim novinarstvom u kojem prednjače tzv. nezavisne novine Dan", kaže Vešović.

Naše sagovornike pitali smo da li očekuju da će međunarodni monitoring biti završen već viđenim generalnim izvještajima o demokratičnosti i regularnosti izbora ili očekuju podrobniju analizu cjelokupnog izbornog procesa.

"Mi očekujemo da će Crna Gora generalno kao društvo dobiti pozitivnu ocjenu i da će generalna ocjena cijelog izbornog procesa biti fer i demokratski izbori", kaže Časlav Vešović.

"Mi ćemo sačekati te izvještaje jer je mnogo afera, ogroman broj ljudi van Crne Gore koji je upisan u njen birački spisak i aktivno koristi to svoje pravo. Ljudima jedne nacionalnosti se jedno takvo pravo spori, zbog takvih prava ostaju bez državljanstva Crne Gore. Drugim ljudima ne da se spori nego se afirmiše takvo nešto. Suštinski, mi ćemo sa svim nepravilnostima upoznati misije i definitivno od njih tražiti stav na tu temu", navodi Goran Danilović.

Milica Kovačević iz CDT-a zaključuje da međunarodne organizacije u ocjenama izbora u Crnoj Gori neće izaći iz svog mandata:

"Njihov mandat nije da naređuju i ispravljaju nego da daju generalnu ocjenu. Sam izvještaj o izborima može da bude važan u kontekstu dobijanja nekih novih sugestija za unapređenje izbornog zakonodavstva", smatra Milica Kovačević.
XS
SM
MD
LG