Dostupni linkovi

Podijeljena očekivanja od novog predsjednika


Tomislav Nikolić na izborima u Srbiji, 20. svibanj 2012.
Tomislav Nikolić na izborima u Srbiji, 20. svibanj 2012.
Kompletan hrvatski državni vrh – od predsjednika do ministrice vanjskih i europskih poslova – je na summitu NATO-a u Chicagu, pa je za sada pobjedu Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji – također iz Chicaga – komentirao jedino premijer Zoran Milanović.

„To je volja birača Republike Srbije. Mi je poštujemo i vjerujemo da ćemo imati kvalitetne odnose. To je jedna politička opcija koja je formalno, stratifikacijski gledano u Europi nama malo udaljenija, ali to su susjedi”, kazao je hrvatski premijer.

On je dodao da je i u Mađarskoj na vlasti desnica, a da Hrvatska s njom ima ima dobre odnose.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je u čestici Tomislavu Nikoliću izrazio nadu u dalji razvoj dobrih odnosa, a iz njegovog ureda je prioćeno i kako je telefonom razgovarao sa Borisom Tadićem kojem je zahvalio na doprinosu poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije i stanja u regiji.

Najistaknutiji političar srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac vjeruje u kontinuitet odnosa dviju država nakon smjene u Beogradu.

„Nema nikakve sumnje da se retorika mijenja između kampanje i pozicije kada se uđe u predsjednički ured. Prema tome, nije realno za očekivati da će se nešto značajno promijeniti u politici Srbije, u politici Beograda kada je u pitanju regija – osim naravno personalnih karakteristika“, kazao je Pupovac.

On je naglasio kako je hrvatski interes da se odnosi koje je hrvatska politika razvila sa Tadićem i Vladom u Beogradu, kao i odnosi koje su razvili Tadić i Josipović nastave.

Nikolić nema iskustvo tog tipa komunikacije, ali Pupovac vjeruje da neće biti problema.

„On je političar s dugogodišnjim iskustvom i prošao je značajne promjene. Prošao je značajne transformacije“, ocjenjuje on.

Puhovski: Zastoj sa Nikolićem

Nasuprot tome, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić kaže kako se nada da će Nikolić nastaviti pozicionirati Srbiju na europskom putu, ali upozorava da je „naivno predati se iluziji kako se predizborna retorika uvijek bitno razlikuje od onoga što će izabrani dužnosnici činiti poslije izbora“.

Ni politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za RSE nije tako optimističan, a pogotovo ne vjeruje da će Nikolić imati onakav modernizacijski i europski utjecaj na Srbiju kakav je Sanader imao na Hrvatsku.

„Nikolić nema kapacitete kakve je imao Sanader, bar ne ove civilizacijske. Ima li korupcijske, to ćemo tek vidjeti. I zato u tom pogledu ne mislim da može odigrati ulogu kakvu je igrao Sanader, premda se jučer dogodila ta čudna priča sa preuranjenom čestitkom. Kao što pokazuju odnosi Francuske i Njemačke koji su bili desetljećima dobri, kada novi čovjek dođe za šefa države nastaje zastoj već i zbog potrebe da se novi čelnici upoznaju. I u tom pogledu će taj zastoj nastati sa Nikolićem – nužno, pa ma tko bio predsjednik – i dodatno, jer je Nikolić sa hrvatskog nacionalnog stajališta opterećen prošlošću sa nizom ružnih izjava. Tako da se može reći da će odnosi biti usporeni, možda pogoršani, ali sigurno ne poboljšani“, smatra Puhovski.

Po njegovoj ocjeni pitanje je hoće li Nikolić uspjeti u parlamentu formirati većinu s kojom će moći raditi, i - ako to uspije - doći će, tvrdi profesor Puhovski, do pripitomljavanja desnog radikalizma u Srbiji.

„Ako pak dođe do neuspjeha ovih trgovina u parlamentu, pa budu novi izbori u roku od nekoliko mjeseci, što je sasvim realna opcija, onda će doći do potpune radikalizacije i do kaosa na političkoj sceni Srbije. Naime, tada će doći ne samo do sukoba uvjetno lijevih i uvjetno desnih, nego i unutar ljevice i unutar desnice jer dio desnice smatra da je Nikolić otišao previše prema centru, a sa druge strane tadiće je na ovim izborima izgubio ne zbog desnice, nego zbog ljevice i liberala koji su proširili priču da je svejedno imamo li Nikolića ili Tadića kao predsjednika pa su malo križali listiće, što je dovelo do lošeg ishoda, a značajno su utjecali tako što mnogo ljudi nije izašlo na izbore. Dakle, bit će sukoba i na centru i na ljevici. I tada dolazi do radikalizacije“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG