Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorički FPN: Reforma ili ukidanje studijskih programa


Zgrada u kojoj se nalaze FPN i Pravni fakultet, Podgorica

Medijska informacija da Univerzitet Crne Gore namjerava da ukine tri smjera Fakulteta političkih nauka je izazvala burne reakcije dijela javnosti koja se protivi takvim planovima. Studenti, prije svih, traže da se obustavi ukidanje novinarstva, međunarodnih odnosa i evropskih studija, a iz Rektorata kažu da niko nije ni imao namjeru da ove smjerove ukine.

Mnoštvo, međusobno oprečnih, informacija – da Univerzitet ukida novinarstvo, međunarodne odnose i evropske studije na Fakultetu političkih nauka, a onda reakcije iz dekanata Fakulteta i samog rektorata – da to nije tačno, proizvele su svojevrsnu konfuziju. Po svemu sudeći, tačno je da ova tri studijska programa više neće postojati kao do sada, ali je tačno i da će svi koji to budu željeli, moći da se školuju za ova zanimanja.

Namjera Univerziteta i rukovodstva Fakulteta je da novi studenti prve dvije godine uče po šire definisanim programima, da na trećoj odaberu željeni modul, a da se tokom četvrte specijalizuju i, eventualno, nastave masters.

Tako bi ko želi da bude stručnjak za odnose s javnošću prvo upisao komunikologiju, u trećoj odabrao odgovarajući izborni modul, a potom nastavio specijalističke studije.

U Rektoratu kažu da sve ima cilj da poboljša kvalitet nastave i znanja, ali i da se ovi smjerovi usklade sa evropskim.

„Sa upravom Fakulteta političkih nauka i timom za reforme sarađujemo i finalizujemo izradu elaborata. Nema riječi o ukidanju smjerova, nego njihovom restruktiruranju radi novog kvaliteta znanja. Fokus je na masteru dok će se na osnovnim studijama sticati bazična znanja uz povećanje procenta praktične nastave i obavezno izučavanje engleskog jezika na vsokom naprednom nivou“, pojašnjava portparol Univerziteta Dejan Lučić.

Neadekvatni argumenti

Studenti su revoltirani namjerom da se ukinu tri smjera, a naročito činjenicom da su o tome informisani iz medija.

Student Fakluteta političkih studija i član Studentskog vijeća Andrej Šepelj ne prihvata argumentaciju Rektorata.

„Nikako ne možemo dozvoliti spajanje smjerova, a naravno ni ukidanje. Argumenti koji su nam izloženi su da je hiperprodukcija kadra što, prema rezultatima, ne može biti jer je za osam godina diplomiralo samo 106 studenata, a proces učlanjenja Crne Gore u EU još uvijek traje. Pored toga, rekli su nam i da studenti nijesu na visokom nivou. Mi mislimo da upisna politika nije bila dobra. To je bio jedini smjer koji je koštao 1.000 eura i nije imao budžetskih mjesta. To znači da najbolji srednjoškolci nijesu birali evropske studije. Jedina prava bila bi reforma u okviru postojećih programa“, smatra Šepelj.

Zbog mogućnosti da međunarodni odnosi, evropske studije i novinarstvo prestanu da postoje u sadašnjem obliku, poput studenata, negoduju i bivši studenti.

Diplomac prve generacije međunarodnih studija na podgoričkom Fakultetu političkih nauka Ana Selić je pokrenula apel protiv gašenja tri studijska programa, koji je potpisalo par stotina bivših i sadašnjih studenata koji otvoreno kažu da su za ovu akciju motivisani ličnim razlozima.

„Ne želiim da moj budući poslodavac ili, eventualno, zbog postdiplomskih studija, budući univerzitet otkriju da moj smjer više ne postoji. I moje kolege iz prve generacije slično razmišljaju. Odlučili smo da pokrenemo peticiju i uputimo apel. Odziv je veliki. I kod nas i kod sadašnjih studenata očigledan je revolt zbog ovakvog odnosa Univerziteta – da se neke stvari rade iza leđa cjelokupne javnosti, a u nečijem privatnom interesu“, konstatuje Ana Selić.

U međuvremenu su reagovali i pojedini profesori Fakulteta političkih nauka, među kojima ima i redovnih i gostujućih koji su složni da se radi o lošem potezu. Sličnim ili težim ocjenama su se oglasile i pojedine opozicione partije.

Najviše gorčine se ipak osjeća u rekacijama samih studenata Fakulteta političkih nauka sa kojima je razgovarao kolega Predrag Tomović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG