Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konjević izabran za predsjednika Skupštine Podgorice


Raško Konjević i Miomir Mugoša u Podgorici, 21. jul 2010. Foto: Savo Prelević
Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević izabran je za predsjednika Skupštine Podgorice. Tako je riješena višednevna kriza u odnosima Demokratske partije socijalista i SDP, koja je nakon majskih lokalnih izbora, prijetila da ugrozi savez dvije partije i na državnom nivou.
Konjević je izabran glasovima DPS i SDP .Predstavnici opozicije bili su protiv ili uzdržani.

Novi predsjednik obećava da će zarad interesa građana dobro sarađivati i sa DPS i sa opozicijom.

,,Mislim da kada su u pitanju interesi građana Podgorice ne treba previše u tom kontekstu da se dijelimo i moj auloga u političkom smislu kao predsjednika Parlamenta biće upravo ta, da to povjerenje, koje, čini mi se nije na najvišem nivou, ja vidim tu prostora da kroz zajedničku komunikaciju i rad, popravimo atmosferu koja je bila u prethodnom periodu."

Gradonačelnik Miomir Mugoša očekuje dobru saradnju sa SDP a na pitanej da li će se ponovo kandidovati za gradonačelnika Podgorice, za šta se stiču uslovi na ljeto naredne godine, ovako odgovara

,,Meni je jako važno ono za šta će biti zainteresovani građani ovoga grada, koji su najbolji barometar i najbolja mjera i ocjena kvaliteta nečijeg rada."

Jasno je kao dan da je sve što se dešavalo na relaciji SDP – DPS zadnjih dva tri mjeseca, bilo zbog većeg kolača u vlasti i ličnih interesa pojedinaca.

Glasanje u Skupštini glavnog grada bilo je tajno, a da je bilo javno odbornici Nove srpske demokratije ne bi glasali za izbor Raška Konjevića za predsjednika Skupštine opštine Podgorica. Odbornik NOVE Radoš Zečević:

,,Pokazalo se da SPD definitivno nema potencijal za promjene. Priča o tasu na vagi, principima i timskom radu u upravljanju gradom, pala je u vodu onoga trenutka kada je ponuda direktorskih, rukovodećih i ostalih mjesta u opštini zadovoljil apetite SDP-a. Znači jasno je kao dan da je sve što se dešavalo na relaciji SDP – DPS zadnjih dva tri mjeseca, bilo zbog većeg kolača u vlasti i ličnih interesa pojedinaca a ne zbog principa i interesa građana."

SDP neće glasati za Mugošu

Odbornik SNP Vladimir Vujović kritikovao je vrh SDP zbog popuštanja u pregovorima sa DPS zbog kojih budući predsjednik Skupštine neće biti dosadašnji predsjednik, Đorđe Suhih.

,,Principi nijesu bili oni koje su očekivali građani Podgorice, principi nijesu bili oni koji su bili najavljivani u kampanji i desilo se da je dosadašnji predsjednik Skupštine jedini morao podnijeti žrtvu da bi se napravila ta koalicija. Iskustva mojih kolega iz prethodnog saziva govore da je dosadašnji predsjednik Skupštine čovjek koji je časno i čestito radio."


Vujica Lazović prilikom glasanja na lokalnim izborima, 23. maj 2010. Foto: Savo Prelević
Sporazum, kako je saopšteno iz DPS-a i SDP-a, temelji se na uzajamnom uvažavanju i očekivanju skladnog funkcionisanja lokalne vlasti u narednom četvorogodišnjem periodu. No, u pregovorima koji su trajali nekoliko sedmica nije sve bilo tako skladno.

Naprotiv, SDP nije odustala od stava da narednog ljeta neće glasati za Miomira Mugošu ako ga DPS bude ponovo predložila za gradonačelnika Podgorice. Takođe, socijaldemokrate su tražile da budući gradonačelnik ne može da bude izabran ako ga ne podrže obje stranke.

Vođa pregovaračkog tima SDP Vujica Lazović je rekao da su čelnici DPS-a i SDP dogovorili da će se "predsjednik Skupštine opštine Podgorica i gradonačelnik izabrati parlamentarnom većinom, koju će obezbijediti koalicioni partneri potpisnici sporazuma. Ako to tako ne bude, koalicija će se smatrati raskinutom”.

Da li će Mugoša, poslije dva uzastopna mandata ostati kratkih rukava zahvaljujući volji SDP, ostaje da vidimo na ljeto naredne godine kada mu ističe drugi mandat na funkciji gradonačelnika Podgorice.

Pročitajte i ovo:
Podgorica mogući uzrok razdora

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG