Dostupni linkovi

Podgorica mogući uzrok razdora


Milo Đukanović sa suprugom i sinom na glasanju, 23. maj 2010. Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović sa suprugom i sinom na glasanju, 23. maj 2010. Foto: Savo Prelević
Odgovarajući na pitanje kako bi se neuspjeh pregovora oko formiranja postizborne koalicije u glavnom gradu odrazio na koaliciju između Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na državnom nivou, Vujica Lazović šef pregovračkog tima SDP i potpredsjednik te stranke kaže da politički odnosi u Podgorici neminovno imaju uticaja i na političke odnose na nivou Crne Gore.

,,U tom smislu, pravljenje nekih novih koalicionih mozaika bi, svakako, itekako imalo odraza na koaliciju na državnom nivou.Evo, da budem do kraja konkretan : U slučaju da DPS i SDP ne budu koalicioni partneri, nego da DPS napravi koaliciju sa nekim drugim u glavnom gradu, onda bi bila dovedena u pitanje koalicija na državnom nivou, jer, ukoliko nijesmo u koaliciji sa DPS u Kotoru, Cetinju i tako dalje, ako nijesmo zajedno u Podgorici onda se postavlja pitanje egzistencije jedne takve koalicije.Moj osjećaj, nešto što sam u proteklom vremenu mogao i da provjerim na nivou političkih konsultacija sa partijskim kolegama, jeste da bi moglo da dođe do značajnih turbulencija, pa, možda i do raskidanja koalicije na državnom nivou."

Miodrag Vuković
I u Demokratskoj partiji socijalista podvlače da bi razlaz partnera i neuspjeh pregovora između DPS i SDP u glavnom gradu otvorio nove variajante koje, kaže Miodrag Vuković visoki funkicioner vladjuće DPS, više nijesu nemoguće

,,Mislim da je crnogorsko društvo i politički sazrelo da je, proctor za razne političke kombinacije i različito političko udruživanje i stvaranje osnove političke vlasti na različitim nivoima, od skoro svih političkih partija sasvim realno i sasvim moguće.Nije više onako, vidljivo polarizovano, smanjuju se razlike koje su konfrontirale određene političke subjekte tako da je taj manevarski prostor proširen."


Ozbiljan problem

Konktretizujući svoj stav Vuković kaže da bi razlaz u Podgorici predstavljao ozbiljan problem za vladajuću koaliciju:

,,Iskreno rečeno, to preslaganje, ako bi se desilo neko novo, i ako bi SDP otišao u koaliciju sa nekim strankama, potpuno razumljivo, ne bi imali razloga da se ljutimo ali na nivou političkih odnosa sigurno bi se otvorio problem koalicije na državnom nivou. Podgorica je trećina biračkog tijela u Crnoj Gori. Šta bi onda predstavljala Vlada na nivou države ako u Podgorici postoji druga politička kombinacija bilo da se radi o DPS ili SDP."

Podgorica je trećina biračkog tijela u Crnoj Gori. Šta bi onda predstavljala Vlada na nivou države ako u Podgorici postoji druga politička kombinacija bilo da se radi o DPS ili SDP.
Pregovori između DPS i SDP-a u Podgorici ušli su u završnu fazu a do javnog sukobljavanja je došlo nakon što je gradonačelnik Miomir Mugoša optužio SDP da šuruje sa opozicijom, što su u toj stranci kategorično demantovali, navodeći kako Mugoša samo traži alibi za svoj pokušaj da preko pojedinaca sa opozocione liste obezbijedi aposlutnu većinu u lokalnom parlamentu.

I do sada je bilo trzavica između partnera na državnom nivou, ali nijedna od stranaka do sada nije prijetila raskidom koalicije na državnom nivou. Naprotiv, do sada obje stranke su naglašavale da je koalicija na državnom nivou stabilna i dugoročna.

Dio zahtjeva Socijaldemokratske partije u okviru pregovora sa Demokratskom partijom socijalista oko formiranja koalicije u Podgorici, premijer Milo Đukanović i lider DPS-a je u intervjuu radiju Crne Gore nazvao političkom ucjenom i reketiranjem i uporedio te zahtjeve sa zahtjevima nekadašnjeg Liberalnog saveza o ustupanju poslaničkih mandata. Đukanović nije osporio mogućnost da se sa drugim učesnicima u izbornoj trci otvore pregovori o koaliciji u Podgorici ukoliko pregovori sa SDP-om propadnu.

*****
Pročitajte i ovo
Muk: SDP treba pokazati više političke odlučnosti
Uspjeh DPS-a na sjeveru rezultat ucjena?

Opozicija traži uzrok izbornog neuspjeha
DPS-u 12 opština, bez većine u Podgorici
SDP drži ključeve podgoričke vlasti
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG