Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Crna Gora trpi zbog drugačije klime


Fotografije: Predrag Tomović
I dok predstavnici 192 zemlje, među kojima i Crne Gore, u Kopenhagenu planiraju i dalje poteze protiv klimatskih promjena, Podgoričani su uživali na šetnji po suncu na temperaturi od 16 stepeni. Pitali smo ih šta znaju o klimatskim promjenama i bili iznenađeni koliko su informisani o toj temi.

Povećanje temperature, otapanje glečara, nedostatak vode za piće, prirodne katastrofe samo su neke od promjena koje su već zahvatile planetu. "Crna Gora takođe trpi zbog drugačije klime, naročito unazad nekoliko godina", kaže Darko Pajović iz "Grin Houma":

"U Crnoj Gori sasvim sigurno životinje koje su nekada živjele na određenim nadmorskim visinama više tamo ne žive. Druge, pak, biljne vrste sasvim sigurno su nestale jer sa smanjenjem padavina određene biljke koje zahtijevaju određeni procenat vlažnosti ne mogu opstati na određenom prostoru, a takođe smo svjedoci određenog broja poplava koje se događaju kao i drastičnog povećanja temperature u samom ljetnjem periodu. To nijesu uobičajene temperature. To su sasvim sigurno temperature, kao i ova današnja, koja i te kako drastično utiče na kompletan živi svijet".

Klimatske promjene u Crnoj Gori ne dovode samo do nestanka nekih vrsta već i do pojave novih kao što su neki tipovi algi u priobalnom pojasu:

"Dok se nekada moglo očekivati da pojedine biljne i životinjske vste ne mogu opstati u nekim drugim tropskim uslovima ili ovdje konkretno imamo mediteranski region danas one i te kako dobro napreduju, što znači da se biljke izuzetno dobro adaptiraju na postojeće klimatske uslove koje ne bi trebale biti identične sa samim mjestima odakle su porijeklom ti biljni i životinjski organizmi".

ZA BANANE NISAM SIGURNA

Nekada je decembar u Podgorici bio veoma hladan, a sjeverni vjetar mrzak gost, ali klima se nekoliko posljednjih godina drastično promijenila, pa gotovo da više nema prelaza iz proljeća u ljeto, odnosno jeseni u zimu. Iako će gotovo većina ekologa reći da građani nijesu baš upućeni u suštinu priče o klimatskim promjenama mi smo u razgovoru sa pojedinim Podgoričanima došli do malo drugačijeg zaključka:

RSE: Šta vam prvo padne na pamet kada vam neko pomene klimatske promjene?

"Globalno otopljavanje. Znači da će vrijeme biti sve toplije, da će se i poljoprivredni ciklusi kao takvi mijenjati i da će se vjerovatno i poljoprivredni proizvođači suočavati sa činjenicom da normalni ciklusi uzgoja biljaka neće biti kao nekad. "

RSE: Kada vam neko pomene klimatske promjene većina ljudi misli da je to vrućina i da će temperatura da raste:

"Imate i toga, a ima i onih drugih klimatskih promena u svakom slučaju. Vidite da je sada decembar i jako je toplo za ovo doba godine što ne znači da koliko je i to dobro. Podložni smo i ovim hiljadama i hiljadama virusa."
"To je globalno zagrijavanje zemljine kugle. Glečevi se otopljavaju, sjeverni pol, ledene sante. Polarni medvjedi se sele sve sjevernije i sjevernije. Na kraju krajeva, neće ni imati više mjesta za život. "

RSE: Postoji anegdota ovdje u Podgorici kako će uskoro za koju godinu moći da uzgajaju i banane na otvorenom, budući da se klima tako drastično mijenja, da su ljeta sve toplija i toplija?

"Za banane već nijesam sigurna."
XS
SM
MD
LG