Dostupni linkovi

Uoči glasanja o Mugoši: Matematika i demokratija


Skupština Podgorice - ilustracija
Skupština Podgorice - ilustracija
Sjednica Skupštine Podgorice, na kojoj će se glasati o novom mandatu dosadašnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši održaće se u utorak, nakon čega slijedi konačni rasplet sukoba na lokalnom nivou unutar vladajuće koalcije: dominantne Demokratske partije socijalista i manje članice, Socijaldemokratske partije, koja se protivi ponovnom izboru DPS-ovog kandidata, koji je, prema najavama, potreban broj glasova obezbijedio u redovima opozicije.

I dalje je neizvjesno, kakav će biti konačni rasplet sukoba unutar lokalne vlasti u glavnom gradu, odnosno, protivljenja manje članice vladajuće koalicije, SDP ponovnom izboru Mugoše, kojeg je dominantna DPS, ponovo kandidovala, ignorišući uporno insistiranje partnera, koji prijeti izlaskom iz koalicije na lokalnom nivou.

U ponedjeljak nije bilo moguće kontaktirati predstavnike DPS-a i SDP-a, što implicira da možda još uvijek postoji mogućnost za pregovore, odnosno, dramatičan obrt, koji bi ipak spriječio koncentrične krugove nezadovoljstva i sukoba unutar vladajuće koalicije, koji bi, eventualno, mogli dosegnuti i državni nivo.

Prema, do sada poznatim, činjenicama, nijedna od ove dvije partije nema namjeru da učini ozbiljniji korak ka kompromisu, ali iz veće, Mugošine DPS poručuju da eventualni raskid vladajuće koalicije DPS-SDP u Podgorici zbog reizbora gradonačelnika Miomira Mugoše, neće uticati na funkcionisanje te koalicije na državnom nivou.

U opoziciji drugačije gledaju na moguće posljedice Mugošinog reizbora bez partnerskih glasova, odnosno, uz podršku dijela opozicije.

"Ako Mugoša novi mandat gradonačelnika Podgorice ne dobije glasovima koalicionog partnera, definitivno mora doći do turbulencija i preraspodjela na političkoj sceni i van glavnog grada, što znači i na državnom nivou",
rekao je za RSE nezavisni odbornik u Skupštini Podgorice, Boris Marić, koji smatra i da će reizbor dosadašnjeg gradonačelnika istovremeno značiti i nastavak njegovog osionog ponašanja i kršenja zakona.

"Teško da može bez realnih posljedica proći jedan takav zaokret politike DPS-a i ove dvije male partije koje bi dale podršku aktuelnom gradonačelniku i SDP-a. Što se tiče Miomira Mugoše on je tu gdje je 10 godina i njegov opstanak za nekoga znači izgradnju grada, a za nekoga ko to malo dublje i bolje zna apsolutno jedno osiono ponašanje i vrlo često kršenje zakona", ocjenjuje Marić.

"Pirova pobjeda"

U međuvremenu je objavljeno da će na sjednici Skupštine glavnog grada, zakazanoj za utorak, ponovni izbor Miomira Mugoše za gradonačelnika Podgorice, podržati Demokratska srpska stranka, koja ovakav potez obrazlaže navodnom principijelnošću u nastojanju da doprinesu eliminaciji SDP-a iz podgoričke lokalne vlasti.

Miomir Mugoša
U Demokratskoj srpskoj stranci smatraju da bi "neizborom" Mugoše za gradonačelnika, SDP ostao na vlasti u Podgorici i nastavio da jača svoju antisrpsku kampanju, te da je, u skladu sa svojim mogućnostima, DSS ovom odlukom uspio da ih liši vlasti bar u Podgorici, ali da ne očekuju da će SDP biti principijelan, "iako je njihov lider najavljivao tu mogućnost", napustiti vlast na državnom nivou.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević je u nedjelju izjavio da eventualni raskid vladajuće koalicije DPS-SDP u Podgorici zbog reizbora Mugoše, neće izazvati nikakve promjene, te da su strateški interesi dvije partije isuviše bliski da bi se tako nešto desilo.

Odbornik opozicione Socijalističke narodne partije Vladimir Vujović kaže da posljedice poremećenih odnosa unutar vladajuće koalicije traju već godinu dana, a da će Mugošin eventualni reizbor uz pomoć dijela opozicije biti korektan sa aspekta matematike, ali ne i demokratije.

"Imamo krizu vlasti i situaciju u kojoj prirodni partner SDP napušta koaliciju. Jedino demokratsko rješenje za izlaz iz ove krize bili su izbori. Ovo drugo, kako to sam gospodin Mugoša kaže je matematika, a matematika i demokratija naprosto ne idu ruku pod ruku. Obezbijediti većinu, jednu nelogičnu većinu iz druge koalicije znači da on nema u sebi nema demokratije ali ima mogućnost da izbroji dovoljan broj glasova", kaže Vujović.

U opozicionom Demokratskom centru, međutim, eventualni Mugošin reizbor smatraju njegovom "pirovom pobjedom", koja neće prouzrokovati nikakve promjene.

"Tragična je situacija u crnogorskom društvu to što se jedina ozbiljna politika u Crnoj Gori, evo već punih 20 godina vodi jedino u DPS-u. Sve drugo proističe iz sukoba koji se vode unutar DPS-a. SDP nije projektovana da bi remetila taj komfor već je projektovana kao topuzina u rukama gospodina Đukanovića kojom on udara neposlušne u DPS-u", smatra odbornik DC-a Nebojša Batrićević.
XS
SM
MD
LG