Dostupni linkovi

Sud u Podgorici oslobodio Krstoviće optužbi za šverc kokaina


Crna Gora -- Budimir Krstović i njegova ćerka Marina (bez slike), bilis u osumnjičeni za najveći šverc kokaina u istoriji Crne Gore, Podgorica, 27. avgusta 2021.
Crna Gora -- Budimir Krstović i njegova ćerka Marina (bez slike), bilis u osumnjičeni za najveći šverc kokaina u istoriji Crne Gore, Podgorica, 27. avgusta 2021.

Zbog nedostatka dokaza, otac i ćerka, Budimir i Marina Krstović oslobođeni su optužbe za šverc 1,2 tone kokaina odlučio je Viši sud u Podgorici.

Njima je nakon 15 mjeseci ukinut pritvor i pušteni su na slobodu.

U obrazloženju presude, sudija Vesna Kovačević je rekla da nema dovoljno dokaza, da su kako je to optužnicom predstavljeno, švercovali kokain.

Crna Gora -- Policija dovodi Marinu Krstović na saslušanje kod tužioca, u Podgorici, 27. avgusta 2021.
Crna Gora -- Policija dovodi Marinu Krstović na saslušanje kod tužioca, u Podgorici, 27. avgusta 2021.

Krstovići su uhapšeni u akciji policije i carine 26. avgusta 2021. kada je zaplijenjeno preko tonu kokaina u jednom magacinu u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice.

Tada je tužilaštvo saopštilo da je u pošiljci banana pronađeno oko 1.400 kilograma kokaina.

U optužnici koju je podiglo protiv Krstovića 23. decembra iste godine, Tužilaštvo je navelo da je u pitanju 1.206 kilograma kokaina.

Iako je droga pronađena u magacinu koje je njihovo vlasništvo, Krstovići su tokom istrage i suđenja tvrdili da nemaju veze za pronađenim narkoticima.

Do ove zaplijene je došlo zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako se navodi u dokumentu Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori.

Povodom zapljene više od tone kokaina u Zeti, tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na Tviteru da "Vlada radi što je obećala i da Crna Gora neće biti zemlja kriminala".

Naime borba protiv kriminala i korupcije bila je jedno je od glavnih obećanja vladajuće većine koja je predvođena proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, avgusta 2020. na izborima, nakon tri decenije smijenila sa vlasti Demokratsku partiju socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

Da je droga često zapakovana u pošiljke banana svjedoče i druga dva slučaja zaplijene u Crnoj Gori.

Oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno 14 januara, u magacinu trgovačke kompanije "Voli", a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru, potvrdili su specijalni tužioci.

Tada je uhapšen samo špediter iz Bara Đoko Drobnjak pod sumnjom da je dio međunarodne kriminalne organizacije. On je takođe pušten na slobodu.

Apelacioni sud je septembra ove godine potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak jer nije bilo dokaza da je Drobnjak član kriminalne organizacije.

I u junu 2018. godine crnogorski carinici su u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli preko 38 kilograma kokaina.

Krijumčarenje kokaina i veze sa Zapadnim Balkanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

XS
SM
MD
LG