Dostupni linkovi

Nakon više od dvije decenije Podgorica dobila novu vlast


Ko je nova gradonačelnica Podgorice?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Funkcionerka Pokreta Evropa sad Olivera Injac nova je gradonačelnica Podgorice, a Jelena Borovinić Bojović, iz prosrpskog Demokratskog fronta, predsjednica lokalnog parlamenta.

Injac je izabrana 13. aprila glasovima 34 odbornika Skupštine opštine Podgorica, 12 je bilo protiv. Podgorički parlament ima 58 odbornika.

Injac je naslijedila Ivana Vukovića, iz Demokratske partije socijalista, stranke koja je 24 godine vladala glavnim gradom Crne Gore.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac
Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac

U Podgorici živi trećina građana Crne Gore.

Prije nego što su izabrane na čelo Podgorice, Injac je bila ministarka odbrane a Borovinić Bojović zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića, prvoj nakon pada Demokratske partije socijalista avgusta 2020. godine.

Gradonačelnica Injac je, nakon izbora, poručila da proces tranzicije vlasti u Podgorici dolazi sa novim demokratskim vrijednostima, "sa činjenicom da će naredne četiri godine Glavnim gradom upravljati dvije žene".

"To smatram ključnim za srdačniji, plemenitiji i demokratskiji pristup toleranciji koji možda i različito od nas, ali teže progresu i razvoju".

Borovnić Bojović je poručila da će integritet i znanje posvetiti stvaranju demokratskog ambijenta kako bi se ta institucija osnažila.

Nova predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović
Nova predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović

Iako su lokalni izbori održani u oktobru prošle godine konačni rezultati proglašeni su tek početkom marta zbog izbornih žalbi koje su čekale na deblokadu Ustavnog suda.

Na tim izborima svaki peti građanin Podgorice glasao je za nosioca liste Evropa sad Jakova Milatovića, koji je je u međuvremenu pobijedio na predsjedničkim izborima 2. aprila, nakon čega je Olivera Injac predložena za gradonačelnicu.

Inače, Pokretu Evropa sad ogromnu popularnost donio je istoimeni ekonomski program, koji su pokrenuli tokom ministarskog mandata, a kojim su povećali plate.

Oni su vanparlamentarna stranka, ali u lokalnim skupštinama više gradova imaju odbornike.

Saradnja definisana Sporazumom

Uprkos tome što je pojedinačno osvojila naviše glasova na oktobarskim izborima, koalicija oko Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića izgubila je dvodecenijsku vlast u Podgorici.


Proruski Demokratski front, Demokrate, građanski pokret URA i novoosnovani pokret Evropa sad, stranke pobjednice parlamentarnih izbora iz 2020. odmah su najavile da sa DPS-om neće ulaziti u pregovore o formiranju vlasti.

Uoči današnje sjednice potpisali su koalicioni sporazum na osnovu koga će biti formirana gradska vlast i kojim se obavezuju da će se u vođenju kadrovske politike rukoviti principom stručnosti, radne biografije i rezultata rada.

Navode i da tokom mandata neće praviti bilo kakve aranžmane sa listom "Svi za naš grad" koji je na lokalnim izborima predvodila Demokratska partija socijalista.

U Podgorici ima 48 institucija i, prema pisanju medija, partije koje su formirale vlast, postigle su već dogovor o raspodjeli.

Na izborima u Podgorici PES je osvojio 13 mandata, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokratska Crna Gora šest i Građanski pokret URA četiri.

Demokratska partija socijalista, koja je predvodila listu “Svi za naš grad” osvojila je 24 mandata.

XS
SM
MD
LG