Dostupni linkovi

Islamska zajednica Srbije: Na putu pomirenja ili dubljeg razdora?


Muhamed Jusufspahić
Muhamed Jusufspahić

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, jedne od dve islamske zajednice koje postoje u Srbiji, Mevlud Dudić pozvao je sve pripadnike Islamske zajednice i ulemu da konačno stave tačku na podele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice.

Dudić se kratkim saopštenjem za javnost oglasio nakon promena u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) u okviru kojih je smenjen kompletan Rijaset te verske organizacije na čelu sa reisul-ulemom Ademom Zilkićem, zbog "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Vrhovni sabor IZS u nedelju je u Novom Pazaru za novog muftiju srbijanskog imenovao Abdulaha Numana, pošto je dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razrešen dužnosti, nakon što je imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji

Jusufspahić kaže da je saboru od ukupno 30 članova prisustvovalo 23, tako da je njihova odluka potpuno legitimna.

Za RSE navodi da je rad IZS u prethodnih 13- 14 meseci bio u stagnaciji, jer je Rijasetu mandat istekao u martu 2015. godine, a dosadašnji predsednik Vrhovnog sabora nije sazivao sastanak na kom bi se rešio problem izbora novog rijaseta pa je, tvrdi on, na nedeljnom saobru stavljena tačka na takvo stanje.

“Tutin se nalazi u Srbiji, a nije Srbija i idemo dalje. Svest treba da proradi, a oni koji su nesvesni ne treba da koče procese koji treba da oslobode rad Islamske zajednice. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smenjeni su“, kaže Jusufspahić.

Za predsedavajućeg privremenog organa - povereništava imenovan je muftija sandžački Hasib Suljović, a za predsednika Vrhovnog sabora IZS jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahića, a za potpredsednika Mustafa Makić i Granit Kamberi.

Međutim, razrešeni reis Zilkić smatra da je izvršeno pravno nasilje i negira svoju smenu, jer Vrhovni sabor, kako tvrdi, nije nije imao kvorum, kao i da je tom prilikom prekršeno nekoliko članova Ustava ove verske zajednice.

On za RSE kaže da odluke Vrhovnog sabora nisu obavezujuće i da ih neće poštovati, a negira i mogućnost formiranja treće Islamske zajednice.

“Možda će se javiti neki dualizam, a ne pada nam na pamet da osnivamo treću Islamsku zajednicu, jer ih imamo previše i i ovo nije prirodno. Mi ćemo delovati u skladu sa Ustavom, a oni neka ga krše pa ćemo videti ko će dokle dogurati. Nećemo dozvoliti nikakvu parodiju dvojice beogradskih imama, braće Jusufspahića, koji su pri tom državni činovnici. Njihovu volju i harangu po Sandžaku, nećemo dozvoliti. Naročito jer nema nikakvog smisla da oni uređuju IZ u kojoj oni nisu i u kojoj neće biti. Ja neću biti reis, ali neću dovoliti nikome da urušava IZ koju sam sa saradnicima poslednjih osam i po godina stvarao“, rekao je Zilkić.

I direktorka Kulturnog centra DamaD Zibija Šarenkapić smatra da nema govora o osnivanju treće IZ, jer se one ne osnivaju voljom vernika, već voljom države.

Zibija Šarenkapić
Zibija Šarenkapić

“U slučaju Islamske zajednice Srbije država je 2007. godine odlučila da će da registruje postojanje dve paralelne zajecnie. Dakle, moji strahovi ne idu u tom smeru, ali nam ovi događaji daju za pravo da promišljamo o tome kako se stvaraju unutrašnji uslovi za dijalog o načinima prevazilaženja postojećih podela koje predugo traju i teško deluju na zajednicu, a i dodatno je radikalizuju. Po definiciji, svako stanje podela i konflikata vodi dubljoj radikalizaciji jedne zajednice. A mi ovde imamo podelu Islamske zajednice i nerešene probleme koji dodatno spuštaju pragove verovanja u njihova rešenja. Država će možda odustati od ravnopravnog tretiranja jedne i druge Islamske zajednice, ako bi muslimani Bošnjaci u unutrašnjem procesu dijaloga došli do zajedničkog stava. U tom slučaju bi dijalog između muslimana Bošnjaka i države mogao da urodi odlukom da država izbriše ono što je mimo Ustava učinila“, rekla je Šarenkapićeva.

Podsećamo da u Srbiji od oktobra 2007. godine deluju dve islamske zajednice. To su, Islamska zajednica u Srbiji, na čijem čelu je glavni muftija Mevlud Dudić, a čiji je donedavni lider bio Muamer Zukorlić koji je pred poslednje izbore skinuo versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije, i Islamska zajednica Srbije, koju je predvodio reis Zilkić.

Činjenica da su u nadležnom ministarstvu dozvolili registrovanje druge zajednice, tumačena je kao dokaz političkog uticaja, pa je odgovornost za duboki rascep često pripisivana Vladi tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

Posledice su bile duboke podele među vernicima, pa čak i podela džamija između dve zajednice, što je posebno izraženo u samom Novom Pazaru.

Stoga smo meštane zamolili za komentar Zilkićeve smene

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link

Novoizabrani muftija srbijanski Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Po pisanju beogradskih medija Numan za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a da je tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo islam i u njemu ostao do danas.

Završio je tri fakulteta – Fakultet za islamske studije i filozofiju, Fakultet društvenih nauka i Fakultet za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi – islamska teologija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG