Dostupni linkovi

Pod hakerskim napadima u Srbiji internet infrastruktura


Pojedini mediji su javili da je u toku DDoS napad na mnoge tačke internet infrastrukture u Srbiji, uključujući i na delove mreže koji su uključeni u rad .RS domena, odnosno RNIDS, ilustrativna fotografija
Pojedini mediji su javili da je u toku DDoS napad na mnoge tačke internet infrastrukture u Srbiji, uključujući i na delove mreže koji su uključeni u rad .RS domena, odnosno RNIDS, ilustrativna fotografija
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) potvrdio je 11. oktobra da su pojedini pružaoci internet usluga u Srbiji pod napadima.

Pojedini mediji su javili da je u toku DDoS napad na mnoge tačke internet infrastrukture u Srbiji, uključujući i na delove mreže koji su uključeni u rad .RS domena, odnosno RNIDS.
DDoS je oznaka za distribuirane napade uskraćivanja usluge, a funkcionišu tako što zaguše pristupni link napadnutog servera toliko da postane nedostupan korisnicima, te ga više ne mogu videti.

"Usled tehničkog problema sa kojim se suočavaju određeni pružaoci internet usluga u Srbiji došlo je i do otežanog pristupa sistemu za registraciju nacionalnih domena, pa određeni broj korisnika ima otežan ili usporen pristup sistemu za registraciju domena ili se suočava sa problemima u radu DNS-a", navodi se u saopštenju Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

U njemu se dodaje da ta organizacija, zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti, radi na otklanjanju problema i očekuje rešenje u najkraćem roku.

Više informacija o uzroku biće saopšteno nakon što detalji budu poznati, dodaje se.

RNIDS je organizacija, koja upravlja registrom nacionalnih internet domena .RS i .СРБ.

Hakeri su u avgustu napali i informacionu mrežu Vlade Crne Gore. Napadi u toj državi su počeli 22. avgusta, kada je onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

Početkom septembra u Crnu Goru su stigli stručnjaci američkog FBI-ja (Federalni istražni biro) kako bi pomogli u prevazilaženju posljedica sajber napada na državne institucije.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine. Srbija nije članica te vojne alijanse.

Iz Ministarstva javne uprave Crne Gore je ranije saopšteno da iza sajber napada stoji kriminalna grupa "Kuba rensomver" (Cuba ransomware group).

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore je za RSE 26. avgusta nezvanično saopšteno da iza napada stoje ruske službe.

XS
SM
MD
LG