Dostupni linkovi

FBI stručnjaci u Crnoj Gori povodom sajber napada


"Međunarodni partneri iz FBI su već na terenu i pomažu da se prevaziđe jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji", napisao je ministar Dukaj na svom Twitter nalogu 01. septembra 2022. godine.

Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj je saopštio da se u Crnoj Gori nalaze stručnjaci iz američkog FBI (Federalni istražni biro) koji rade na prevazilaženju posljedica sajber napada na Vladinu infrastrukturu.

"Na moju inicijativu i poziv, naši međunarodni partneri iz FBI su već na terenu i pomažu da se prevaziđe jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji", napisao je ministar Dukaj na svom Twitter nalogu, zahvaljujući se američkoj Ambasadi u Podgorici na podršci.

Sajber napadi na mrežu Vlade Crne Gore počeli su 22. avgusta kada nisu bili u funkciji sajtovi i mejlovi ministarstava i drugih institucija poput: tužilaštava, katastra, Uprave prihoda i carina, zbog čega nije funkcionisalo izdavanje fiskalnih računa. A dio računara javne uprave je van funkcije jer uključivanje zahtjeva detaljnu analizu.

I šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da Evropska unija (EU) želi da vidi Crnu Goru zaštićenu od sajber prijetnji, i najavila pomoć u poboljšavanju operativnih kapaciteta u upravljanju sajber incidentima.

Ministarstvo javne uprave je upozorilo javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije, električne energije i vode, luke, aerodrome, kao i pružaoce telekomunikacionih usluga da, bez odlaganja, podignu stepen informacione bezbjednosti na najviši nivo.

XS
SM
MD
LG