Dostupni linkovi

Prvi Međunarodni ljetni festival u Počitelju


Počitelj
Počitelj
U Počitelju, gradiću u Hercegovini, od 30. juna do 9. jula biće održan prvi Međunarodni ljetni festival Počitelj 2011. Pjesničke i muzičke večeri, pozorišna predstava, projekcije bosanskohercegovačkih filmskih ostvarenja, promocije, samo su dio bogatog programa festivala.

Preko 500 godina staro, srednjovjekovno utvrđenje Počitelj je jedinstveni spoj mediteransko-otomanske kulture, mjesto izuzetnih mogućnosti koje ne prepoznaju niti lokalna niti državna vlast.

„Bez obzira o kakvom mjestu govorimo, sva pažnja je uglavnom koncentrirana na Sarajevo, Banju Luku i Mostar, dok sredine poput Počitelja, koji nije ni grad već malo mjesto, nemaju dovoljno podrške većih gradova. Općina Čapljina nema kapaciteta da sama finansira dešavanja u Počitelju. Stoga ovim festivalom želimo mu vratiti sjaj i promovirati BiH“, kaže Satko Bitanga, direktor Festivala Počitelj 2011.

Međunarodno priznati slikar Safet Zec vrlo je privržen Počitelju. Tu i danas pronalazi inspiraciju za mnoge svoje radove. Stoga nije ni slučajno da se ovdje održava i umjetnička kolonija.

Safet Zec, foto:Midhat Poturović
„Još uvijek živimo u jednom nezavršenom i neorganiziranom Počitelju, gradiću sa puno potreba. Grad je tokom rata porušen i spaljen. Iako mnogi popravljeni, objekti su i dalje zatvoreni jer se ljudi nisu vratili. Sada je to polumrtav grad“, kaže Zec za RSE i dodaje:

S druge strane, Počitelj ima nevjerovatni prolaz. Masa turista iz Međugorja, Mostara i Dubrovnika okuplja se u gradu koji nema sadržaje za ponuditi. Zato se turisti u Počitelju zadrže zbog wc-a i eventualno na kafi. Ogroman je broj zainteresovanih umjetnika koji bi u Počitelju boravili i priređivali manifestacije, ali kako kad grad nema osvjetljenje niti smještajnih kapaciteta? Imamo podršku države, ali samo simboličnu, jer niko konkretno neće da ulaže u taj grad. Trebamo investirati, a Počitelj je raj za investitore.“

Vlasnik multimedijalnog centra „Han“ Hasan Veledar želi oživjeti kulturu grada:

„Centar radi na bazi volonterizma i nismo organizacija koja uzima novac. Dogovaramo se i oko regulacionog plana. Želimo da se grad zatvori u jednu kompaktnu cjelinu gdje ima reda i rada. To nam je cilj jer je ljeti
"Imamo podršku države, ali samo simboličnu, jer niko konkretno neće da ulaže u taj grad. Trebamo investirati, a Počitelj je raj za investitore", kaže Safet Zec.

Počitelj meta za turiste. Svako jutro imamo kolone turista iz Dalmacije.“

Mnogi bh. historičari i arheolozi kažu da je dolina rijeke Neretve kolijevka civilizacije ovog prostora, odnosno žila kucavica Bosne i Hercegovine.

Mostarski bend Zoster je u jednoj svojoj pjesmi uporedio Hercegovinu sa Kalifornijom aludirajući na potencijal koji Hercegovina može ponuditi svijetu. Taj san je ostvariv, pojašnjava Satko Bitanga:

„Zoster je samo spomenuo ono što je nekada bilo. Međutim, Hercegovina opet može biti Kalifornija, a pogotovo dolina Neretve. Ali u Bosni i Hercegovini je nedovoljno razvijena svijest o blagodetima ove zemlje. Učenici bh. osnovnih i srednjih škola na ekskurzije najčešće odlaze u inostranstvo, a da se pritom nisu upoznali sa rođenom zemljom. Mi moramo upoznati vlastitu zemlju, ali i raditi da je što bolje afirmišemo u svijetu.“
XS
SM
MD
LG