Dostupni linkovi

Počelo suđenje Mladićevoj supruzi: Moj muž je mrtav


Atmosfera ispred sudnice pred početak suđenja Bosiljki Mladić, 5. april 2011.
Atmosfera ispred sudnice pred početak suđenja Bosiljki Mladić, 5. april 2011.
Bosiljka Mladić, supruga generala Ratka Mladića, optuženog za genocid, odbacila je pred sudom optužbe za nezakonito držanje oružja. Na početku suđenja u Beogradu ona je rekla i da je uverena da njen muž nije više među živima.

Bosiljka Mladić novinarima nije želela da govori o optužnici protiv nje, ali je u prvom izjašnjavanju pred sudom, supruga haškog optuženika Ratka Mladića izjavila da nije znala da se u njihovoj porodičnoj kući u Beogradu nalazi arsenal oružja koji su u pretresu pronašli pripadnici službi bezbednosti.

Ona je optužena za nedozvoljeno držanje oružja nakon što je u potrazi za Ratkom Mladićem 4. decembra 2008. zaplenjeno pet pištolja marke „zastava“, jedna lovačka puška, automat „hekler“ i oko hiljadu komada municije.

Osim o svojim tvrdnjama da to oružje pripada njenom mužu, šezdesetčetvorogodišnja Bosiljka Mladić odgovarala je i na pitanja sudije Vesne Adamović o tome zbog čega je podnela zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim.

Optužena je rekla da je to učinila, kako je navela, zbog pritisaka koje trpi usled potrage za njenim mužem optuženim za genocid u Srebrenici. Citiramo njenu izjavu iz sudnice:

„Verujem da je moj muž Ratko Mladić mrtav jer ga nisam videla od 2001. godine, kada je posle hapšenja Slobodana Miloševića nestao u nepoznatom pravcu. Deset godina nemamo nikakvih vesti od njega. Da je živ verovatno bi našao način da nam se javi. Preživeo je tri moždana udara i sumnjam da posle toga može biti živ u uslovima bekstva".


Miloš Šaljić, advokat Bosiljke Mladić, izjavio je da je ipak malo verovatno da će Ratko Mladić biti proglašen mrtvim, jer još nema potvrde o njegovom poslednjem prebivalištu.

„Po našem mišljenju, Ratko Mladić već godinama nije u životu. A da bi se pokrenuo postupak da se proglasi mrtvim nužno je da se ima uverenje o poslednjem prebivalištu Ratka Mladića. A niko od organa gonjenja o njemu nema nikakva saznanja, bar u poslednjih pet ili šest godina... On je bio viđan tokom 2002. i početkom 2003. godine. Nakon toga nema živih svedoka koji mogu da posvedoče da su ga videli“,
rekao je Šaljić.

"Eto vidite da mi nešto radimo"

Kao i na početku procesa u decembru 2010, ovo suđenje masovno su pratili poslanici Srpske radikalne stranke, koju predvodi haški optuženik vojislav Šešelj, koji su ispred sudnice nosili papire sa porukama podrške najtraženijem haškom beguncu optuženom za ratne zločine i genocid.
Atmosfera ispred sudnice pred početak suđenja Bosiljki Mladić, 5. april 2011.

Sudeći po poruci njihovog lidera Dragana Todorovića ispred Palate pravde, oni ipak ne veruju da je Ratko Mladić mrtav.

„Mi poručujemo Ratku Mladiću, ako gleda sve ovo, generale izdrži, nemoj da se predaješ, mi ćemo pobediti“,
kazao je Todorović.

Ocenjujući ovo suđenje, Zoran Dragišić, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost, rekao je za RSE da je proces protiv Bosiljke Mladić relativno efikasan, ali da se čini da na taj način država pokušava da izvrši pritisak na Ratka Mladića kako bi se predao.

Dragišić: Te priče da ne znaju gde je i da ne znaju šta se sa njim zbiva su prilično diskutabilne.

“Mislim da je svakome jasno da Bosiljka Mladić nema oružje, niti da ga koristi. Sasvim je jasno da to oružje pripada njenom suprugu ili možda nekome ko ga je štitio. Dakle, umesto da država uhapsi Ratka Mladića i isporuči ga Haškom tribunalu, vrši se propaganda u stilu ’eto vidite da mi nešto radimo po tom pitanju’. A očigledno je da se tu ne radi ništa, ili da se ne radi dovoljno. To ni u kom slučaju nije način da se dođe do Ratka Mladića, jer je on i do sada pokazivao da je prilično otporan na takvu vrstu pritisaka”, smatra Dragišić.

Najbolji način da se dođe do Mladića, zaključuje Zoran Dragišić, je jednostavan - da ga nadležni organi uhapse.

“Pa, najbolji metod za to je da odu tamo gde je on i da ga uhapse. Te priče da ne znaju gde je i da ne znaju šta se sa njim zbiva su prilično diskutabilne. Ako je to zaista tačno, nisam video da je iko od odgovornih zbog toga smenjen sa dužnosti. Tu nešto očigledno nije kako treba”, kaže Dragišić.

Suđenje Bosiljki Mladić nastavlja se 13. jula iznošenjem dokumentacije o zapleni oružja.
XS
SM
MD
LG