Dostupni linkovi

Porodica će obnoviti zahtev da se Mladić proglasi mrtvim


Jedna od akcija pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, februar 2010
Jedna od akcija pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, februar 2010
Da li je haški optuženik Ratko Mladić još među živima – pitanje je o kojem će po svemu sudeći uskoro formalno odlučivati beogradski sud. Iako porodica tvrdi da ima razloga da se odbegli general proglasi mrtvim, jasno je da vlast u Beogradu nema dilemu. Potraga za Mladićem se nastavlja.

„Ratko Mladić otišao je od kuće u maju 2002. godine i više se nije vraćao. Čuli smo da se preko jataka još neko vreme skrivao po vojnim objektima u Beogradu, ali nam od februara 2003. nije ostavio nikakav trag da je živ”
, naveli su članovi porodice u zahtevu sudu da se Mladić proglasi mrtvim.

Prvu molbu beogradski Prvi osnovni sud odbacio je pre nekoliko meseci jer je nedostajalo uverenje o prebivalištu odbeglog generala pre njegovog nestanka iz Beograda. Međutim, advokat Miloš Šaljić za naš program kaže da će za koji dan od policije dobiti traženi dokument i da će isti zahtev porodica podneti ponovo, i to sa namerom da se zaštiti od čestih kontrola i policijskih provera tokom potrage za optuženim generalom.

"Porodica očekuje da će je ostaviti na miru, kada se utvrdi da Ratko Mladić više nije živ i da je je maltretiraju bez potrebe. Ako bude proglašen mrtvim, zvanična potraga će sigurno biti obustavljena ali oni će nastaviti da ga traže jer ima onih koji neće u to verovati. Ni Hag sigurno neće odmah obustavljati postupak, ali videćemo šta će dalje biti"
, kaže Šaljić.

Porodica traži da se 1. mart 2008. proglasi danom smrti Ratka Mladića pošto je, kako se tvrdi u dopisu sudu, tada poslednji put vidjen. Sudija Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim je vođen vanparnični postupak po zahtevu Mladićeve porodice, rekla je za naš program da ne može da prejudicira odluku suda, ali je dodala da su jasni uslovi pod kojima se neko može proglasiti mrtvim.

"Zakon kaže da se za umrlo može oglasiti lice o čijem životu za poslednjih pet godina nije bilo nikakvih vesti, a od čijeg rodjenja je proteklo 70 godina. Ili o čijem životu za poslednjih pet godina nije bilo nikakvih vesti, a okolnosti pod kojima je nestalo čine verovatnim da više nije u životu. ili lice koje je nestalo u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi, zemljotresu… Dakle, sud onda ceni da li su ispunjeni svi ovi uslovi"
, kaže Vuković.

Potraga se ne prekida


Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. u selu Božinovići kod Kalinovika u jugoistočnoj Bosni, što znači da sada ima više od 67 godina. Sudiju Gordanu Vuković pitali smo šta se dešava ako Ratka Mladića sud proglasi mrtvim.

"Što se tiče parničnih postupaka koji se vode pred sudovima u našoj zemlji, kada stranka umre postupak se prekida. Druge postupke, policijske potrage i slično, ne mogu da komentarišem. To se mora proveriti kod policije, ili kod drugih organa koji eventualno vode neke postupke, odnosno potrage", pojašnjava Vuković.

U policiji su nam nezvanično rekli da nema govora da će potraga za Ratkom Mladićem biti prekinuta sve dok ne bude uhapšen u zemlji ili inostranstvu, gde god da se nalazi, ili dok se evantualno na neki konkretan način ne utvrdi da više nije među živima. U nadležnim službama takođe kažu da postoji jasna politička volja da se najtraženiji begunac uhapsi, i da od toga nema odustajanja.

Kao jedan od argumenata sudu da bi Mladić mogao da bude mrtav porodica je dostavila svoje tvrdnje da je on još 2006. imao moždani udar, a kasnije i probleme sa srcem i stomakom, i da bez stalne lekarske nege nije mogao da preživi sedam godina u besktvu.

Dragan Vukšić, bivši vojni diplomata i analitičar za pitanja bezbednosti, kaže za naš program da su ovakvi argumenti bledi, ali i da su verovatno posledica potrage koja nije dala krajni rezultat.
Pukovnik Vojske Jugoslavije Dragan Vukšić koji je imao više službenih susreta sa Ratkom Mladićem kaže kako je Mladić fanatik, žestoka i impulsivna ličnost i zbog toga Vukšić smatra da ne postoji mogućnost da se on preda.


"Sve to liči mi na farsu koja se dogadja već dugo vremena. Kada je Mladić bio u Beogradu i kada je mogao da bude uhapšen, to se nije dogodilo jer je tako odgovaralo tadašnjoj vlasti. Druga stvar je malo hipotetička, a to je da on ima nekog jakog zaštitnika. Oni sada, kako bih rekao, imaju taktičku prednost i sve ovo izgleda kao nekakav protivnapad. Vlast stavljaju pred nerešiv zadatak, da dokaže da on nije mrtav, što je nemoguće dok ga ne uhapse", kaže Vukšić.

Kao pukovnik Vojske Jugoslavije i tadašnji načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Dragan Vukšić je 1994. i 95. imao više službenih susreta sa Ratkom Mladićem. Mladićev karakter, zaključuje Vukšić, kako se pokazalo mnogo puta je vrlo nezgodan, i baš zbog toga on može biti uhapšen samo uz konstantnu potragu.

"Ima šanse da ga uhapse, a to zavisi samo od toga da li ga ozbiljno traže. On je fanatik. Istovremeno je i veoma žestoka i impulsivna ličnost. Mislim da zbog toga ne postoji mogućnost da se on preda. Ne"
, smatra Vukšić.

Srbija je pre nekoliko godina raspisala nagradu od milion evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja Ratka Mladića, dok je Bezbednosno-informativna agencija otvorila i telefonsku „vruću liniju“ na broju 9191 na koju gradjani mogu da jave ako nešto znaju o najtraženijem haškom beguncu. Rezultata još nema.
XS
SM
MD
LG