Dostupni linkovi

Počelo suđenje Kumanovskoj grupi


Suđenje
Suđenje

U Skoplju je u utorak, 9. februara, počeo sudski proces protiv 29 optuženih za terorizam i terorističko organizovanje u vezi događaja u kumanovskom Divom Naselju u maju prošle godine. Javni tužilac Naum Panovski je prilikom čitanja optužnice rekao da, prema dokazima sa kojima raspolaže tužilaštvo, u toku procesa će se dokazati da su optuženi izvršili delo sa direktnim predumišljajem.

Prema optužnici, neki od optuženih su izvršili napad na policijsku stanicu kod karaule Gosince na granici sa Kosovom u aprilu prošle godine. U Divom Naselju jedinica za specijalne zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, postupajući po sudskom naredjenju za vreme vršenja pretresa da bi pronašla osobe osumnjičene za dogadjaj u Gosincu, naišla je na žestoki napad od strane paravojne strukture, kaže se u optužnici. Kao što tvrdi tužilaštvo, kriminalno-teroristička grupa je najpre bacila ručnu bombu pri čemu je povređeno nekoliko specijalaca, a zatim su rafalnim pucnjevima iz automatskog oružja nastavili napad. U oružanim sukobima koji su se odvijali 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 je bilo povredjeno. Kako je istakao javni tužilac, paravojna struktura je bila sačinjena od državljana Kosova, koji su imali logističku podršku od makedonskih državljana. Od 29 optuženih, 18 su gradjani Kosova, a ostali su iz Makedonije.

Svi optuženi su izjavili da se ne osećaju krivim za dela za koje ih terete, odnosno za terorizam i terorističko organizovanje. Prvooptuženi Sami Ukshimi, poznat kao komandant Sokoli, pred sudom je najpre izjavio da se oseća delimičino krivim za delo za koje ga terete, a zatim je, nakon konsultacije sa odbranom, promenio iskaz.

Pre početka sudjenja, odbrana je zatražila izuzeće javnih tužilaca Vilme Ruskovske i Nauma Panovskog, jer smatraju da istraga još nije završena. Oni su tražili i odgovor na njihov zahtev o neuro-psihološkom veštačenju, jer, kako su rekli, deo optuženih nije u dobrom psiho-fizičkom stanju da bi mogli dati iskaz. Sutkinja Verka Petkovska je odbacila ove zahteve kao neosnovane, zato što optuženi nisu zatražili lekarski pregled za vreme pritvora. Pre i za vreme sudskog procesa oko zgrade suda je bilo primetno pojačano policijsko prisustvo. Pred sudom je bio i ambasador Kosova u Makedoniji Ilber Hisa.

XS
SM
MD
LG