Dostupni linkovi

Počelo još jedno suđenje Sanaderu


Ivo Sanader u sudnici
Ivo Sanader u sudnici
U Zagrebu je započeo još jedan postupak protiv bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. Tereti ga se da je pritiskom na Vladu da od njegovog prijatelja i stranačkog kolege kupi zgradu koja je dvostruko precijenjena, a potom je od njega uzeo novac. Sanader negira krivicu.

Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader odbio je navode optužnice da je 2009. godine nagovorio Vladu da od njegovog prijatelja i stranačkog kolege Stjepana Fiolića kupi zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu i tako proračun oštetio za 26 milijuna kuna, nešto više od tri milijuna eura.

Optužba je međutim uvjerena da će mu dokazati krivicu.

„Dakle, da je prvooptuženi Ivo Sanader kao službena osoba, s ciljem da sebi i drugoj pravnoj osobi pribavi kakvu imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlasti, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi te je prouzročena šteta velikih razmjera“, kazao je tužitelj Tonči Petković iz USKOK-a.

Tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, za čije ministarstvo je zgrada kupljena, priznao je djelo i osuđen je na godinu dana društveno korisnog rada, a priznao je i sam Fiolić, međutim kod njega nije bilo dogovora s tužiteljstvom o smanjenju kazne. On je u srijedu na suđenju kazao kako ga je par dana nakon prodaje kuće nazvao Sanader i pitao kako će riješiti proviziju od prodaje.

„Kada je zatražio 2 i pol milijuna eura, rekao sam da je to previše, a onda je Sanader pitao – koliko imaš?“. kazao je Fiolić u srijedu na suđenju.

„Ja sam odgovorio da imam milijun eura i deset milijuna kuna. Onda sam ja to složio u kartonsku kutiju i u popodnevnim satima odnio kod gospodina Sanadera. Stao sam pred njegova vrata, otvorio mi je, unio sam kutiju njegov vinski podrum koji se nalazi sa lijeve strane i stavio je na pod. Pitao me je želim li što popiti, ja sam se zahvalio i rekao da žurim, i tako sam i otišao. To je moja priča“, naveo je Fiolić.

Fiolić je u srijedu kazao i kako je odlučio reći punu istinu o svemu, tek nakon što mu je supruga kazala – - „ako nećeš ti sve reći, reći ću ja!“

Poslana prava poruka

Hoće li suđenja Sanaderu, ako se nastave i završe na način kao do sada – koji je ocijenjen fer i korektnim – poslati poruku da je država ozbiljno shvatila borbu protiv korupcije i da se se korupcija ne isplati?

Novinar „Novog lista“ i koautor knjige o Sanaderu Dražen Ciglenečki za naš radio kaže kako je poruka poslana, ali - nakon što je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću suđenom za korupciji u nabavi kamiona - ispada da su se u Hrvatskoj korupcijom bavili Sanader, bivši vicepremijer Damir Polančec osuđen za parsto tisuća kuna zbog neke studije i bivši veleposlanik Neven Jurica suđen zbog razbacivanja novca!

„Evo imamo HDZ-ovog zastupnika i bivšeg ministra Božidara Kalmetu kojeg niz svjedoka navodi kao sudionika sastanaka na kojima je nekadašnji glavni rizničar HDZ-a i ravnatelj Carine Mladen Barišić – optužen zajedno sa Sanaderom u slučaju Fimi media – utjerivao novac od direktora javnih poduzeća. Međutim, on je prošao bez ogrebotine i danas je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra sa vrlo solidnim izgledima za pobjedu. Dakle, poruka je poslana, ali neke dvojbe o funkcioniranju pravosudnog sustava, posebno glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ipak ostaju“, smatra Dražen Ciglenečki.

I sudski izvjestitelj Hrvatske televizije Damir Dević ocjenjuje kako su suđenja poslala pravu poruku, međutim – kaže on u izjavi za naš radio – „javnost neće biti zadovoljna dok na optuženičkoj klupi opet ne vidi neku krupnu zvijerku, ali ovoga puta možda ne iz politike, nego - iz gospodarstva.“

„Mito netko prima, ali mito netko i daje. Mito može dati samo onaj tko ima novca, o tome se radi. Jer država je opljačkana do te mjere da ju je vrlo teško dalje pljačkati po Sanaderovom receptu i isisavati novac iz budžeta. Novac se trenutačno može dobiti samo od onih koji ga stvaraju, a to je gospodarstvo“, kaže Dević.

Sanader je do sada osuđen prvostupanjski na 10 godina zatvora za korupciju i ratno profiterstvo u slučaju Hypo i INA-MOL i sudi mu se za tešku korupciju i isisavanje novca iz državnih i javnih poduzeća u vlastite džepove i crne fondove HDZ-a u slučaju Fimi media.
XS
SM
MD
LG