Dostupni linkovi

Presuda Sanaderu: Lekcija političarima i vladin adut za MOL


Croatia -- Former Prime Minister Ivo Sanader sits at a county court in Zagreb, 20Nov2012
Croatia -- Former Prime Minister Ivo Sanader sits at a county court in Zagreb, 20Nov2012
Prvostupanjska presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za korupciju ima svojih posljedica na unutarnjepolitičkom planu, ali i na planu odnosa Hrvatske sa mađarskom naftnom kompanijom MOL, koja je – prema presudi od utorka - podmitila Sanadera da im prepusti sva upravljačka prava u naftnoj kompaniji INA, iako nemaju većinski paket dionica.

Nakon prvostupanjske presude donedavno najmoćnijem hrvatskom političaru Ivi Sanaderu, izrečene u utorak, mnoge stvari u funkcioniranju hrvatske politike će se promijeniti, i to nabolje, procjenjuje u izjavi za naš radio novinar Hrvatske televizije i izvrstan poznavatelj pravosudne problematike Damir Dević.

"Ja sam siguran da je svaki političar, svaki javni dužnosnik ili funkcioner jučer navečer u svom krevetu, prije nego što će zaspati, barem na trenutak razmislio o toj presudi jer se konačno u praksi ostvarila ona fraza koju političari kao mantru godinama ponavljaju: nema više nedodirljivih. Nakon ovoga se zaista može reći da više nema nedodirljivih.“
Dijelu hrvatske javnosti zasmetalo je gotovo dvosatno obrazloženje presude od strane predsjednika sudskog vijeća Ivana Turudića, gdje je među ostalim poručio kako ovu presudu treba shvatiti kao poruku drugim političarima, a Sanadera optužio za izdaju nacionalnih interesa, nanošenje štete ugledu zemlje i za to da je doprinio razočaranju građana u institucije sustava. „Ti kritičari trebali bi pogledati što piše u zakonu“
, kaže kolega Dević.

„Mnogi prigovaraju sucu što je poslao – kažu – političku poruku. Nije to politička poruka, već je to ono što piše u zakonu. Dakle, svaka kazna osim specijalnog dijela ima i taj element generalne prevencije da svima sada i ubuduće pokaže da prije ili kasnije – na žalost, u Hrvatskoj je to kasnije – netko može završiti iza rešetaka, pa ma koliko velik on bio!“, navodi Dević.

U međustranačkim odnosima, ova je presuda vjetar u leđa vladajućim socijaldemokratima kojiima je u osam godina opozicije priča o korupciji HDZ-ovaca bila svakodnevna mantra.

Ilustracija
Ilustracija
„To je samo posljedica koruptivnog ponašanja najviših vrhova vlasti koji su to – na žalost – bili u mogućnosti to raditi zadnjih 8 godina“, ocjenjuje predsjednik zastupničkog kluba SDP-a Igor Dragovan.

U toku je i drugi postupak protiv Sanadera, aili i protiv HDZ-a kao stranke. U tom postupku nazvanom Fimi-media tereti ih se da su „isisavali“ novac iz javnih poduzeća i ministarstava za privatne džepove, ali i za „crne fondove“ HDZ-a. Na to je – komentirajući presudu od utorka, mislio socijaldemokrat Marin Jurjević:

„Zdrava logika kaže – nije Ivo bio sam!“, napominje Jurjević.

Vrijeme za izmjenu dioničkog ugovora

Iako predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da ova presuda neće biti teret stranci koju je Sanader toliko dugo vodio, aktualni član Predsjedništva HDZ-a i ministar vanjskih poslova u Sanaderovo vrijeme Gordan Jandroković nešto je realniji u procjeni.

„U kaznenom smislu ova presuda ne šteti HDZ-u, međutim u političkom smislu, u smislu percepcije svakako da nije dobra za HDZ“, smatra Jandroković.

I najvrući krumpir na kraju – prvostupanjska presuda tvrdi da je mađarska naftna kompanija MOL došla do 100 posto upravljačkih prava u INI, jer je podmitila Sanadera da na to pristane.

Neki traže da se raskine dioničarski ugovor hrvatske Vlade i MOL-a iz Sanaderovog vremena u kojem dva najveća dioničara u INI uređuju odnose i u kojem su upravljačka prava prepuštena MOL-u.

Neki bi najradije da se nikada nije ni prodavalo INU Mađarima, što su radili i Račanova i Sanaderova vlada, ali to nije izvedivo.

Ministar financija Slavko Linić otkrio je u srijedu da Vlada već neko vrijeme pregovara s MOL-om oko izmjene dioničarskog ugovora, i da se nada da će ova presuda malo „urazumiti“ mađarsku stranu.

„Vjeruje se će to možda pomoći MOL-u da ipak shvati da će Vlada insistirati na tome i da zaista nema potrebe da gubimo vrijeme čekajući konačnu presudu“, kazao je Linić.

A da je vrijeme za izmjenu dioničkog ugovora koji je – čini se - štetan za INU, tvrdi i naftni konzultant i drugi čovjek INE potkraj devedesetih Jasminko Umićević.

„Treba reći ono što je istina, a to je – car je gol! INA posluje sve lošije u odnosu na prethodne periode. INA je prije desetak dana objavila poslovne rezultate na Zagrebačkoj burzi iz kojih je vidljivo da je dobit INE pala za 54 posto! Istraživanja i pridobivanje nafte i plina su smanjeni za 33 posto, investicije su smanjene za 15 posto, uvoz naftnih derivata i komponenti za proizvodnju naftnih derivata povećan je 33 posto, gubi se tržište...“, zaključuje Umićević.
XS
SM
MD
LG