Dostupni linkovi

Počeli pregovori u Briselu, optimizam Prištine i Beograda


Borislav Stefanović i Edita Tahiri (Izvor: RSE i AFP)
Dopisnik RSE iz Brisela, Rikard Jozwiak javlja da su razgovori Beograda i Prištine počeli u utorak uveče u dobroj atmosferi. Niko izuzev diplomata koji su angažovani u pregovorima nema pristup sobi ukojoj se odvija dijalog. Zgrada Evropskog saveta je u potpunosti zatvorila vrata za novinare.

Razgovore vodi Robert Cooper i on je okupio obe delegacije oko malog stola.

Na čelu tima Srbije u prvim pregovorima sa Kosovom je Borko Stefanović, koji je neposredno pred početak razgovora, u utorak uveče rekao novinarima će teme razgovora u utorak uveče biti katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje regionalnom zonom slobodne trgovine CEFTA, kao i rešenje za carinske pečate.

"To ne znači da će ove teme biti jedine i ne znači da ćemo sve rešiti u ovoj inicijalnoj fazi, ali ono što je važno da se zna je da imamo dobra rešenja, da imamo nova kreativna rešenja, imamo dobru volju. Naš tim je u svakom slučaju dobro pripremljen",
izjavio je on.

Na pitanje novinara da li će se "na stolu" naći i status Kosova, Stevanović je kazao:
Soba za novinare u zgradi Evropskog saveta - iz arhive

“Naše viđenje statusa i viđenje statusa Prištine su dijametralno suprotni. Iluzorno je očekivati da bilo ko koga ubedi da promeni svoje viđenje, tako da statusno pitanje ne treba tako definisati, već ga treba definisati da ćemo mi regulisati odnose između Beograda i Prištine. To je ono što je dobar eufemizam i čini mi se da to obuhvata sve o ono o čemu u Prištini itekako razmišljaju."


U ime Kosova novinarima se obratila Edita Tahiri. RSE u Briselu beleži ovu njenu izjavu:

“Republika Kosovo je zadovoljna što je došlo do ovog tehničkog dijaloga sa Srbijom. Mogu vam reći da mi ovde dolazimo u pozitivnom raspoloženju i sa konstruktivnim pristupom. Na dnevnom redu je mnogo pitanja koja su praktičnog karaktera, mi smatramo da je uz malo kreativnosti moguće prevladati razlike i unaprijediti život ljudi, ali isto tako ovo može značiti napredak za obe države u pravcu evropskih integracija.”


Važno otvoriti sve teme

Za razliku od prethodnih pregovora, koji su se održavali u Beču i posle kojih je Kosovo proglasilo nezavisnost, ovoga puta dijalog dve strane se vodi u Briselu. Razgovori bi u prvoj fazi trebalo da se tiču „životnih pitanja“.

Državni sekretar za Kosova Oliver Ivanović rekao je za RSE da delegacija Beograda na samom startu pregovora neće otvarati teške teme, ali da je važno da se sve teme otvore.
Jakup Krasniqi

"Prvi sastanak je usaglašavanje i utvrđivanje dnevnog reda za nekoliko narednih sastanaka, kao i utvrđivanje principa na kojima će se dijalog voditi. Nije važno koje će teme Beograd ponuditi, jer se ionako moraju svi nekako usaglasiti. Ni Beograd ni Priština nisu u poziciji da nameću teme. Ono što nam je sada najvažnije jeste saobraćaj i regulisanje automobilskih tablica, rešiti slučajeve nestalih i kidnapovanih lica, ali i ostalih šest tačaka predviđenih planom Ban Ki Muna, kao i teme koje građani svakodnevno nameću kako bi im se nešto od životnih problema rešilo”,
kaže Ivanović.

Opozicija na Kosovu smatra neodgovornim odlazak kosovske vladine delegacije u Brisel.

Skupština Kosova u ponedeljak nije uspela da usvoji rezoluciju koja bi podržala početak dijaloga i odlučila je da uz pomoć šefova parlamentarnih grupa pokuša da sastavi rezoluciju za sednicu u četvrtak, bez obzira što je u medjuvremenu počeo dijalog.

Sa druge strane, u vladi i najvećoj vladajućoj partiji navode da izvršna vlast ima pravo da održi sastanke sa ostalim zemljama i bez saglasnosti skupštine.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, navodi da skupština može igrati ulogu samo ukoliko se postigne neki sporazum.

„Vlada ima pravo da razgovara o tehničkim pitanjima bez saglasnosti skupštine, jer ima ovlašćenja u okviru ustava i zakona. Samo ukoliko se postigne neki sporazum, onda se taj sporazum mora ratifikovati u skupštini sa dve trećine glasova poslanika“, kazao je Krasniqi.
XS
SM
MD
LG