Dostupni linkovi

Otvorene 30. Letnje olimpijske igre u Londonu


Ceremonijom otvaranja pred oko 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Londonu 27. jula su počele 30. Letnje olimpijske igre.

Kraljica Elizabeta II zvanično je proglasila Igre otvorenim. Ona je nedavno proslavila 60 godina na tronu, a počela je da vlada nekoliko godina posle OI u Londonu 1948.

Kraljica se pojavila i u kraćem duhovitom filmu sa Danielom Kreigom kao tajnim agentom Džejmsom Bondom, u kojem je on prati na helikopterskom letu do stadiona a zatim oboje iskaču s padobranom.

Nedugo nakon toga, kraljica je ušla na stadion praćena ovacijama.

Olimpijsku baklju u štafeti je nosilo oko 8.000 ljudi tokom 70 dana.

Čast da unese olimpijski plamen na stadion pripala je britanskom veslaču Stivenu Redgrejvu, osvajaču pet olimpijskih zlatnih medalja na pet OI od 1984. do 2000. godine.

Redgrejv je baklju preuzeo od proslavljenog fudbalera Dejvida Bekama koji ju je u spektakularnoj noćnoj vožnji gliserom uz vatromet dovezao od čuvenog "Tauer bridž" mosta do stadiona.

Samo paljenje baklje bio je poseban spektakl, gde su sportisti upalili veliki vatreni krug koji je na sredini stadiona pretvorio u vatreni stub.

Pre toga, olimpijsku zastavu je na stadion unelo osam osoba poznatih po humanitarnim akcijama i dobrim delima širom sveta, uključujući olimpijsku legendu Haile Gebreselasija i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna.

Zastavu je prije dizanja na jarbol dotakao i jedan od najvećih sportista svih vremena Muhamed Ali, koji je bio u kolicima i u pratnji svoje supruge.

Predsednik Organizacionog odbora OI Sebastijan Koe poželeo je svim sportistima dobrodošlicu u London - jedini grad koji je organizovao Igre tri puta.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog istakao da je bilo potrebno mnogo teškog rada da bi se pripremile Igre i zahvalio domaćinima.

"Prvi put u istoriji u svim timovima su i devojke i mladići - to je veliki podstrek za ravnopravnost polova", rekao je Rog.


Spektakl "Ostrvo čuda" počeo je prikazivanjem Velike Britanije po prepoznatljivim livadama, imanjima, ali i "medvedićem iz romana Vini Puom, uz koga su se generacije dece uspavljivala. Naredni segment pokazao je industrijsku revoluciju u Britaniji u 18. i 19. veku, koja je bila temelj imperije i uticala na svetsku istoriju.

Dimnjaci su zamenili pašnjake i ovce, a kako je industrijalizacija proizvela i oružje - za trenutak je nastao tajac u čast svih poginulih u ratovima. šou je prikazao i najznačajnije likove iz britanske literature: "Kapetan kuk", "Petar Pan", "Kruela" iz "101 dalmatinca", likove iz "Hari Potera" (uz učešče autorice Džoan Rouling, kao i "Meri Popins".

Gost iznenađenja bio je glumac Rouvan Etkinson koji je imao svoj deo programa uz muziku iz filma "Vatrene kočije".

Spektakl je koštao 42 miliona dolara, u njemu je učestvovalo 15.000 dobrovoljaca i obuhvatio je Šekspira, britansku pop kulturu, literaturu i muziku.

U defileu sportista učestvovalo je oko 10.500 takmičara iz 204 zemlje. Povorku je predvodila Grčka, kolevka Igara, dok je domaćin - Velika Britanija na stadion ušla poslednja.

Nakon svečanog otvaranja od strane kraljice, ceremoniju je završio nastup čuvenog Bitlsa Pola Mekkartnija a zatim je usledio spektakularni vatromet.


Otvaranju Olimpijskih igara prisustvovalo je više od 80 predsednika država i vlada, članovi britanske kraljevske porodice, kao i kraljevske porodice iz Bruneja, Luksemburga, Holandije, Španije i Švedske.
XS
SM
MD
LG