Dostupni linkovi

Olimpijske igre u Londonu 2012. u brojkama


Fasada košarkaškog stadiona u Londonu
Fasada košarkaškog stadiona u Londonu
Priredila Biljana Jovićević

Ovog ćemo petka gledati ceremoniju otvaranja ljetnjih Olimpijskih igra u Londonu. Skoro tri sedmice najbolje svjetske atlete takmičiće se za jednu od hiljada olimpijskih medalja. Antoine Blua u brojevima sabira najveći sportski događaj na planeti.

2 - broj žena sportistkinja koje je na Olimpijske igre poslala Saudijska Arabija. Konzervativno muslimansko kraljevstvo potvrdilo je ranije ovog mjeseca da će prvi put na Olimpijadu poslati žene - Vođan Ali Seradž Abdulrahim Sahrkani, takmičarka u džudou i Sarah Atar, trkačica na 800 metara.

3 - broj država koje su prvi put na Olimpijske igre poslali žene sportiste - Saudijska Arabija, Katar i Brunei zemlje su čiji nacionalni timovi ovoga puta imaju i ženske natjecatelje.

3 - je i broj koliko su puta u Londonu održane Olimpijske igre modernog doba započete 1896. Britanska je prijestonica prvi put ugostila ovakav događaj 1908. godine, a potom i 1948. Moto ovogodišnjih igara je „Inspiracija generacija“ (Inspire a Generation)

5 - je broj džambo džetova koji bi mogli stati krilo uz krilo u Međunarodnom centru za emitovanje (International Broadcast Center), 24 sata otvorenom medijskom prostoru za 20.000 izvještača, fotografa i novinara koji pokrivaju ovogodišnje Olimpijske igre.

17 - je broj kilometara čeličnog kabla iskorišćenog za pravljenje dvocijevne strukture krova za velodrom. To je dvostruka visina Mont Everesta. Sa 6.000 mjesta za sjedenje i jednom elipsastom trakom za trčanje mjesto je dizajnirano sa ciljem da se stvori najbrža biciklistička traka na svijetu.

26 - je broj sportova koji su zastupljni kroz 38 disciplina, od vodenih do rvačkih.

71 - je broj godina najstarijeg sportiste koji će se takmičiti na Olimpijadi. Japanac Hiroši Hoketsu takmičiće se u dresurnom jahanju sa svojom kobilom Whisper (Šapat) koja je 15 godina stara. Hoketsu je najstariji olimpijac još od kada je 72-godišnji Šveđanin Oskar Svahn osvojio bronzu na olimpijskim igrama u Antverpenu 1920.

357 - je broj fudbalskih parcela koje će trebati popuniti u 2.5 kvadratnih kilometra Olimpijskog parka. Takođe će biti dom za osam mjesta za takmičenje uključujući Olimpijski stadion, vodeni centar i velodrom. U parku će takođe biti Olimpijsko selo koje će ugostiti sportiste i sportske zvaničnike.

2000 - je prema izvještajima broj daždevnjaka premještenih iz Olimpijskog parka u obližnji Vodeni prirodni rezervat.

4.700 - broj medalja napravljenih i za Olimpijske i Paraolimpijske igre. Na prednjoj strani svake medalje odslikan je Nike, grčki bog pobjede, dok je na poleđini utisnut logo Olimpijade 2012. Ime sporta napisano je na rubu. Medalja je teška 400 grama, a medalja za prvo mjesto sadrži i 1,2 procenta zlata.

10.000 - je broj privremenih toaleta postavljenih oko Olimpijskog centra.

12.000 - je broj kvadratnih metara na kojima se prostire krov iznad vodenog centra, i jedan i po put je veći od terena Wembley-a. Deset miliona litara vode potrebno je da se ispune tri bazena.

17.000 - je broj atleta koji predstavljaju 204 države i teritorije koje učestvuju na Olimpijadi.

48.000 - je broj snaga sigurnosti za koje se procjenjuje da će biti na dužnosti da bi Olimpijada protekla u miru i bezbjedno. U ovu je brojku uključeno 18.200 vojnika, više nego što ih trenutno ima u Avganistanu. Jedan borbeni avion će neprekidno nadlijetati Temzu, dok će nebo neprekidno biti pokriveno protivraketnim sistemom. Pedeset pet timova sa psima patroliraće olimpijskom zonom uz elektične žice snage 5000 volti raširene po gradu.

80.000 - je kapacitet Olimpijskog stadiona. Visina strukture je 53 metra, tri metra viša od Nelsonovog stuba.Na vrhu krova nalazi se 14 svjetlećih kupola koje pokrivaju 70 metara iznad sportskih terena.Tokom iskopavanja odatle je uklonjeno 800.000 tona zemlje.

150.000 - je broj prezervativa distribuiranih u olimpijskom selu. To je skoro 9 prezervativa za svakog spostistu. 100.000 prezervativa je distribuirano tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008.

9 miliona - broj je ulaznica za sjedenje za prodaju, sa cijenama koje se kreću od 30 dolara za strandardna mjesta na regularnim takmičenjima do 3.000 za najbolja mjesta na ceremoniji otvaranja. Više od 500.000 gledalaca se očekuje na takmičenjima.

13 miliona - broj jela za koja se očekuje da će biti konzumirana tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara od strane publike, sportista, osoblja i volontera. Oko 260.000 vekni hljeba takođe bi trebalo biti pojedeno.

4 milijarde - broj gledalaca širom svijeta koji bi trebalo da prate ceremoniju otvaranja igara na Olimpijskom stadionu. Događaj će biti kombinacija predstavljanja olimpijskih timova, nacija po nacija i paljenja olimpijskog plamena, što će označiti početak igara.

13 milijardi - broj dolara koji će, kako je predviđeno koštati Olimpijske igre u Londonu, što je dva puta više od prve procjene. Bazirano na procjenama takođe ceremonija otvaranja i zatvaranja igara koštaće približno oko 10 miliona dolara na sat.
XS
SM
MD
LG