Dostupni linkovi

Počela prodaja akcija NIS-a


Prodaja akcija NIS-a, 30. avgusta 2010.
Prodaja akcija NIS-a, 30. avgusta 2010.
Pompezno najavljivano i sa nestrpljenjem iščekivano trgovanje besplatnim akcijama Naftne industrije Srbije počelo je bez spektakularnih događanja. Samo mali broj, od ukupno 4,8 miliona građana koji imaju akcije NIS-a, dao je naloge za trgovinu tim vrednosnim hartijama.

Prvog dana na Beogradskoj berzi akcija Naftne industrije Srbije završila je sa cenom za dinar višom od početnih 505 dinara. Kako je bilo, čuli smo od brokera Beogradske berze:

"Cena se kretala od 501 do 550 dinara, što je najviše postignuto prvog dana prodaje. Obim trgovanja je oko 78.000 prodatih i kupljenih akcija, a cena na zatvaranju je 506 dinara. Ona predstavlja prosek svih istrgovanih cena u toku dana, i sa njom počinjemo sledeći trgovački dan."


Vrednost ukupnog prometa akcijama NIS-a prvog dana bila je 375.000 evra. Građani su u privatizaciji dobili po pet besplatnih akcija NIS-a, od kojih svaka trenutno vredi oko 4,8 evra.

Zainteresovani su naloge za prodaju akcija predavali u 1.300 filijala Pošte Srbije širom zemlje a najveće gužve bile su u Kraljevu, Kragujevcu, Prokuplju, Boru i Vranju, u kojima su redovi pred poštama bili sat vremena pre otvaranja šaltera.
Prodaja akcija NIS-a, 30. avgust 2010.

Na šalterima Glavne pošte u Beogradu zatekli smo tek nekoliko ljudi koji su došli da prodaju akcije NIS-a.

"Pa dobro, prodaću po minimalnoj ceni, po 505 dinara. To mi dogovara, evo ide zima, moram da pravim zimnicu, imam malu penziju i ovo mi taman dobro dođe."
"Bolje išta, nego ništa. Pocedura nije komplikovana, i sve ide lagano."
"Evo, nešto sam predao i dobio neki papir na šalteru. Ne znam šta dalje, ovo je kao u mutnoj vodi. Ali pare mi trebaju, hoću da se ženim, trebaju mi za mladu. Imam devedeset godina, ali ima svadbu da napravim."


Svetlana Milešević
, direktor u Pošti Srbije, rekla nam je da je prvog dana do podneva primljeno 34.000 naloga građana, od čega je 15.000 odmah prosleđeno na berzu.

"Najveći broj naloga je ispostavljen po minimalnoj ceni od 505 dinara. Bilo je i viših cena koje su zahtevane, ali o tome sada ne možemo da govorimo. Iako je primljen veliki broj naloga, zadržavanje klijenata na šalterima nije bilo dugo jer je posao dobro organizovan. Sve se obavlja u proseku za pet minuta, većina onih koji su došli znali su koliko žele da prodaju i po kojoj ceni, tako da nije bilo velikih gužvi,"
rekla je ona.

Očekuje se rast vrednosti akcija

19,1 odsto NIS-a je u vlasništvu građana, bivših i sadašnjih radnika, držva je vlasnik 29,9 odsto, dok je većinski vlasnik sa 51 odsto ruski Gaspromnjeft koji je preduzeće kupio za 400 miliona evra uz obavezu da investira oko 550 miliona.

Prvi dan prodaje akcija, koje su išle po početnoj ceni, po mišljenju ekonomiste Saše Đogovića, pokazao je da mnogi u Srbiji teško žive.

"Najsiromašniji slojevi su navalili u pošte. Stanovništvo je dosta siromašno, i zbog svojih nasušnih potreba spremno je da odmah proda akcije i po najnižoj ceni. Zaista, mnogima od njih to malo para i život znači. Mnogi su na ivici siromaštva, ali ima i onih koji su se zaleteli jer su neinformisani i needukovani, i onda se akcije prodaju pošto poto," rekao je Đogović.

Očekuje se da će vrednost akcija NIS-a u budućnosti porasti. Zato je ministar ekonomije Mlađan Dinkić savetovao građanima da sačekaju sa prodajom.

"Verujem da je realna cena NIS-a makar četiri do pet puta veća od ove koja je sada", rekao je Dinkić.

Ono što se preporučuje građanima je da ne žure sa prodajom akcija, jer one su njihova imovina kao što su automobil ili stan, i sigurno je da ne žele da nešto prodaju ispod cene, rekao je Saša Đogović.

Đogović kaže da bi građani trebalo da se upoznaju sa pravilima berzanskog poslovanja, kako bi što bolje prošli u trgovini, i očekuje da u trku za akcije NIS-a uđu takozvani veliki igrači.

"Verujem da će se na berzu ubrzo ozbiljno uključiti ruski većinski vlasnik NIS-a, ali i investicioni fondovi koji žele da kupe te akcije u očekivanju da će, gledajući dugoročno, porasti njihova cena i da će tako profitirati. Ono što se preporučuje građanima je da ne žure sa prodajom akcija, jer one su njihova imovina kao što su automobil ili stan, i sigurno je da ne žele da nešto prodaju ispod cene," kazao je Đogović.

Naftna industrija Srbije objavila je da je u prvoj polovini 2010. imala gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kapital NIS-a na kraju juna iznosio je 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara.

Brokeri ipak ocenjuju da gubitak NIS-a ne bi trebalo da izazove pad cena akcija te kompanije ispod 4,8 evra.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Počela besplatnih akcija preduzeća
XS
SM
MD
LG