Dostupni linkovi

Počela podela besplatnih akcija preduzeća


oko 45.000, uzela i potvrde o posedovanju pet akcija Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti od 2.500 dinara.
oko 45.000, uzela i potvrde o posedovanju pet akcija Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti od 2.500 dinara.
U Srbiji je počela podela besplatnih akcija javnih preduzeća, kao i novca od privatizovanih društvenih firmi. Uprkos očekivanjima da će gradjani pohrliti na šaltere pošta, to se nije dogodilo.

Od 4,8 miliona gradjana Srbije koji imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća i deo prihoda od privatizacije, prvog dana podele do podneva tu mogućnost na šalterima pošta iskoristilo je 150.000 ljudi. Oni su podigli po 1.700 dinara od prodaje društvenih preduzeća dok je trećina njih, oko 45.000, uzela i potvrde o posedovanju pet akcija Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti od 2.500 dinara. Tako je počelo ono što je država davno najavila, ali doduše znatno skromnije, jer je svima obećano ukupno po 1.000 evra. Na šalterima Glavne pošte u Beogradu prvog dana podele bili su uglavnom stariji gradjani, kojima ni na Badnji dan nije bilo teško da dodju:

Uprkos očekivanjima da će na poštanskim šalterima biti ogromne gužve, u većini pošta u Beogradu redovi su bili malo duži nego što je uobičajeno. Dragoslav Rašinac, direktor Direkcije za poštanske usluge PTT-a, izjavio je za naš radio da je Pošta Srbije bila spremna za mnogo veći odziv:

"Medjutim, na našu sreću i sreću svih gradjana, apeli da se ne prave bespotrebne gužve urodili su plodom."


RSE: Da li je to ipak posledica razočaranja gradjana kojima je obećano ukupno po hiljadu evra, a sada se deli po 1.700 dinara?

"Mislim da je ipak veći razlog to što je danas Badnji dan, a ne izgubljena nada za tih hiljadu evra. Ova akcija će trajati još sigurno naredne dve godine."


'DANAJSKI' POKLON GRAĐANIMA


I tako, prvi dan podele akcija i novca od prodaje firmi protekao je mirno i bez euforije. Ekonomista Biljana Stepanović, direktorka Biznis info grupe,
izjavila je za nas radio da je sada jasno da gradjani od čitave priče neće imati previše koristi:

Biljana Stepanović: Niko ne zna za koliko će preduzeća uopšte biti prodata

"Od početka je bilo jasno da je cifra od 1.000 evra previsoka, ali je zaista bilo teško očekivati da ona bude baš ovoliko niska. Razlog za to je što je NIS prodat po neočekivano niskoj ceni, druga javna preduzeća još nisu prodata, i tog novca koji se očekivao jednostavno nema."

Sa pet akcija NIS-a, koje su upravo dobili, gradjani će moći da trguju u drugoj polovini ove godine. Do kraja 2010. trebalo bi da budu podeljene i akcije „Telekoma" i Aerodroma „Nikola Tesla", dok su za 2011. obećane i akcije Elektroprivrede Srbije. I taj podatak, kaže Biljana Stepanović, govori da vlast po svaku cenu nastoji da bar delimično da ispuni obećanje:

"I onda se sada pribeglo tome da se akcije preduzeća koja još nisu privatizovana, i pitanje je kada će biti, unapred daju gradjanima. To ne mogu da budu neki previsoki iznosi za gradjane, zato što niko ne zna za koliko novca će ta preduzeća uopšte biti prodata u trenutku kada do toga bude došlo."


Ekonomista Milan Kovačević ocenio je za nas program da se za sada radi o populističkoj akciji i „danajskom poklonu“ gradjanima Srbije:

"Koji više košta nego što će narod dobiti. Više će se potrošiti javnih rashoda nego što će gradjani dobiti kao poklon. i nisam siguran da će se ikada ova akcija pokazati korisnom, jer sve ono što se uradi da bi se samo u odredjenom momentu stekli politicki poeni nije dobro na duže staze."


Ipak, zaključuje Biljana Stepanović, koliko god novca gradjani dobili, nikako ne bi trebalo da ga doživljavaju kao poklon političara:

"Deo društvenog vlasništva zaista pripada svima nama. A ako se pitamo da li je u pitanju politicki potez, naravno da to jeste. Jer cela priča o hiljadu evra i besplatnim akcijama lansirana je pred izbore. i ona je i odigrala ulogu da sadasnja vladajuća garnitura te izbore dobije."


Prvu novčanu naknadu od privatizacije i potvrde o akcijama NIS-a, koje je država počela da deli na Badnji dan, građani će moći da preuzmu i narednih nedelja, jer rok nije ograničen.
XS
SM
MD
LG