Dostupni linkovi

Počela Međunarodna smotra folklora




Enis Zebić

Stara dama – tradicionalna zagrebačka Međunarodna smotra folklora – dobro se drži za svoje 44 godine. Uz skroman budžet od nepunih 200 tisuća eura, ove je godine Zagreb ugostio sedamnaest domaćih i deset svjetskih folklornih ansambala, a ovogodišnja je poveznica - nematerijalna kultutrna baština.

Iako je svečano otvorenje bilo tek u petak uveče – program 44. Međunarodne smotre folklora je na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića počeo je ranije tog dana.

Iz Istibanje u Makedoniji došao je folklorni ansambl „Kitka“, a njegov umjetnički voditelj Stojko Mitkovski kaže nam kako nije prvi puta na zagrebačkoj Smotri.

„Izvodimo isključivo autentični folklor, kao što je i ovde na Smotri folklora. Bili smo na svim kontinentima osim Australije – cela Evropa, Azija, Amerika, Kanada... Uvijek nam je drago kada dođemo u Zagreb,“
priča Mitkovski.

Iz iračkog Kurdistana stiže grupa „Nali“.

„Drago nam je što sudjelujemo na ovom festivalu i vjerujem da ćemo doći i sljedeće godine,“
, a rekao je Soran Monsin iz ove grupe.

Dvadesetak djevojaka koje plešu u ovoj kurdskoj folklornoj grupi stižu iz sasvim drugog kraja svijeta.

„Ja se zovem Javana i iz Švedske sam. Ovdje nastupamo u grupi koja predstavlja Kurdistan i Irak.“


Kurdska zajednica u Švedskoj na ovaj način – njegovanjem folklora – čuva svoj identitet, ali osjeti se i njihova integracija u švedsko društvo i način života – Javana nam se odmah požalila kako joj je u Zagrebu – prevruće!

Tema - nematerijalna baština


Zvuci gajdi najavili su treći današnji nastup – grupu „Arkaitz Anorgako Dantzarian“ iz San Sebastiana, u Baskiji. Voditelj grupe Javio Tamende, i sam plesač kaže kako su oduševljeni Zagrebom.

„Razgledali smo grad i vrlo je lijep. Nama izgleda vrlo europski sa svim tim zgradama i spomenicima,“
priča Tamende.

Ove je godine tema Međunarodne smotre folklora – nematerijalna baština. O čemu se radi, za RSE govori producentica Smotre Željka Janeš Beneti.

„Posljednjih desetak godima Međunarodna smotra folklora je tematska. Mi smo obradili razne zanimljive teme od svadbe, proljetnih ophoda, da ne nabrajam... Ove godine smo izabrali to, potaknuti činjenicom da je po registriranim kulturnim dobrima koja su upisana u listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta Hrvatska prva u Europi, a četvrta u svijetu – iza Kine, Japana i Južne Koreje, dakle ogromnih zemalja,“
navodi ona.

Iako je vrućina dana u petak bila paklena, a hlad je bio najtraženija roba, gledatelja nije nedostajalo.

„Nije loše, nije loše!“
RSE: Vi ste domaći, tu iz Zagreba?
„Da!“
RSE: Pa kako to da onda niste kući i uživate u klimi, nego slušate i gledate ovo?
„Zato što volim folklor!“
„Super je,“ kaže Emily iz Velike Britanije.
„Mi smo iz Nizozemske i baš nam se dopada!“

RSE: Plus milijun je, pa ipak sjedite na suncu i gledate program. Dakle, dopada vam se?
„Da! Obožavam folklor i plesala sam prije pa me malo vežu i emocije.“
XS
SM
MD
LG