Dostupni linkovi

Počela istraga političke pozadine ubistva Đinđića


Pokojni premijer Srbije, Zoran Đinđić, Foto iz arhive: Vesna Anđić
Pokojni premijer Srbije, Zoran Đinđić, Foto iz arhive: Vesna Anđić
Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal prikuplja podatke o događajima koji su prethodili atentatu na premijera Zorana Đinđića 2003. godine, izjavio je Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Ovim je praktično započet pretkrivični postupak u kom se istražuje politička pozadina ubistva predsednika Vlade Srbije.

Radisavljević je izjavio da se ispituje pobuna Jedinice za specijalne operacije (JSO) Države bezbednosti Srbije, koja je prethodila ubistvu premijera Đinđića, kao i da se istražuju i osobe koje su dovođene u vezu sa atentatom, a čija su imena pominjana tokom suđenja izvršiocima.

"Postoje i druga pitanja na koja do danas nije bilo odgovora ili su ostala nedovoljno razjašnjena, poput pružanja pomoći i logističke podrške odbeglim pripadnicima zemunskog klana", rekao je Radisavljević za beogradsku štampu.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je za RSE da će MUP hitno odgovoriti na sve eventualne zahtve Specijalnog tužilaštva.
Crvene beretke tokom pobune 2001. godine

„Mi ćemo učiniti sve da odmah prikupimo potrebne informacije u ovom slučaju, i takva obaveštenja dostavimo Specijalnom tužilaštvu. Sigurno da svi detalji vezani za ubistvo premijera Zorana Đinđića treba da budu ispitani kako bi bili kažnjeni i počinioci i naredbodavci“, poručio je Dačić.

Specijalno tužilaštvo istragu je pokrenulo po krivičnoj prijavi Srđe Popovića, punomoćnika majke i sestre pokojnog premijera. Popović za RSE kaže da ovakav razvoj događaja vidi kao dobru vest, nakon što je pre mesec dana podneo prijavu.

“Prijatno sam iznenađen. Ako oni smatraju da ta prijava daje putokaz i neke podatke za taj pretkrivični postupak onda je to vrlo dobro. Naročito me obradovalo to što tužilaštvo želi da se na tome radi ubrzano i da se sve uskoro privede kraju”, rekao je Popović.

Vreme je da se otkriju arhitekte atentata

Dačić napominje da se politička pozadina atentata na Zorana Đinđića mora istražiti i zbog velike pouke koje bi trebalo izvući.

“To je nešto što nikada više u Srbiji ne bi smelo da se ponovi”,
ocenio je ministar unutrašnjih poslova.

Advokat Popović je zbog pobune JSO u novembru 2001, jedinice poznate kao Crvene beretke, koja je bila uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003, krivičnu prijavu između ostalih podneo i protiv bivšeg predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, nekadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbednosti Ace Tomića, Milorada Ulemeka Legije, Zvezdana Jovanovića i još pet nekadašnjih članova JSO.


(Video iz serijala Jedinica o pobuni, autor Filip Švarm, 2006. godina, produkcija Vreme Film i B92)


Koštunica se tereti da, suprotno Ustavu SR Jugoslavije, nije ugušio oružanu pobunu, a Tomić za podstrekivanje obećanjem da se vojska neće mešati.

Srđa Popović kaže da u ovom trenutku ne bi mogao da pretpostavi ko će sve biti obuhvaćen istragom tužilaštva.

“Ako oni pođu tragom prijave, ja sam im predložio samo jedno četrdeset svedoka… Dakle, svi oni koji su se pojavljivali na suđenju za atentat i koji su imali nešto da kažu o toj pobuni. Ali pretpostavljam da oni možda imaju i neka sopstvena saznanja”, kazao je Popović.

Leposava Kron, direktorka beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja, veruje da je poslednjom reakcijom tužilaštva rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića konačno pomereno sa mrtve tačke, i zaključuje da se najveća pažnja istrage mora usmeriti na pobunu Crvenih beretki.

“To jednostavno mora da se uradi. Zaista je vreme da se arhitekte tog zločina otkriju i ja se nadam da će ovog puta reakcija države i pravosuđa biti adekvatna. To je uslov bez kog Srbija ne može da krene napred”, smatra Kron.

Za ubistvo premijera Zorana Đinđića na suđenju u Beogradu koje je završeno 2007. osuđeno je 12 pripadnika Jedinice za specijalne operacije i zemunskog kriminalnog klana, na čelu sa Miloradom Ulemekom Legijom, na ukupno 348 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG