Dostupni linkovi

Pobunjenici ušli u Tripoli, uhapšeni Gadafijevi sinovi



(Libija: Slavlje na ulicama Tripolija i Bengazija)

Miloš Teodorović, Želimir Bojović

"Gadafi je gotov, problemi su završeni, Libija je sada slobodna", kaže jedan od naoružanih pobunjenika za BBC-ija.

Agencije procenjuju da Gadafaija u ovom trneutku podržava još nekoliko hiljada ljudi.

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres, žestoke borbe vode se oko Gadafijeve rezidencije Bab Al-Azizja, nakon što su u ponedeljak ujutru, prema rečima pobunjeničkog portparola, iz tog prostranog kompleksa izašli tenkovi i otvorili vatru.

Najstariji Gadafijev sin, Muhammad, telefonski je za Al Jazeeru kazao da su pobunjenici opkolili njegovu kuću, te da njega i njegove vojnike maju u okruženju.

Nakon pucnjave, telefonska linija je presečena. Pojavili su se navodi kako su se on i predsednička garda predali, ali Guardian navodi kako je predsednička rezidencija Bab al-Aziziya još uvijek pod kontrolom Gadafijevog režima.

CNN i Guardian javljaju kako pobunjenici tvrde da se Muhammad predao. Glasnogovornik je kazao i da je u Tripoliju uhapšen i treći Gadafijev sin Saadi.

U direktnom uključenju u program svetskog servisa BBC-ija pobunjenik Abdul Hakim opisao je atmosferu u gradu.

"Tripoli slavi. Ovo je trenutak pobede. Narod na ulici slavi pobedu revolucije, sve je pod kontrolom. Pobunjenici drže sve pod kontrolom. Imamo mnogo zarobljenih Gadafijevih vojnika i prema njima se dobro ophodimo. Nema osvete, naprotiv. Ljudi su veoma mirni", kaže on.

Libija: Slavlje u Tripoliju i Bengaziju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

(Libija: Slavlje u Tripoliju i Bengaziju)

Gde se Gadafi nalazi, kome bi ovo mogao biti poslednji dan na vlasti koju drži 42 godine, u ovom trenutku se ne zna.

U nedelju oko 20 časova, po srednjeevropskom vremenu, pozvao je svoje pristalice da "očiste" Tripoli od pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nad nekoliko delova prestonice.

U audio poruci emitovanoj na državnoj televiziji, Gadafi je rekao da stanovnici Tripolija "moraju sada izaći da očiste prestonicu".

On je dodao da u "Tripoliju i Libiji nema mesta za agente kolonijalizma".

U trenutku dok pobunjenici prodiru, oglasio se predstavnik Ministarstva informisanja Musa Ibrahim, sa podacima o broju žrtava koji do sada nisu potvrđeni.

"NATO je intezivirao napad u okolini Tripolija, uz podršku pobunjenika u napadu na mirnu prestonicu velike nacije Libije. Broj žrtava ne nezamisliv. Prošle noći, bilo je 376 poginulih i oko 900 ranjenih", kaže on.
XS
SM
MD
LG