Dostupni linkovi

Borbe pobunjenika i Gadafijevih snaga u Tripoliju


Pobunjenici u gradu Zavijah - ilustracija
Pobunjenici u gradu Zavijah - ilustracija
Ulične borbe vode se u nedelju u Tripoliju između pobunjenika i snaga vernih libijskom vođi Moameru Gadafiju, prvi put od kada je počela antivladina pobuna pre šest meseci.

Libijska vlada upozorila je u nedelju da će pokušaji da se zauzme prestonica dovesti do krvoprolića, prenose agencije.

"Hiljade vojnika spremni su da brane Tripoli, uključujući i brojne volontere. Tripoli je dobro zaštićen", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim na konferenciji za štampu u Tripoliju, koju su uživo prenosile strane televizije.

Vođa opozicionog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je da sve više pobunjeničkih boraca pristiže u Tripoli i najavio da će "Gadafijeve trupe biti ugušene", prenosi agencija Blumberg.

Pobunjenici navode da su zauzeli istočno predgrađe Tripolija Tažuru a borbe se vode i u tržišnom kvartu Suk Al Džuma, prenosi Al Džazira.

Gadafi, koji je došao na vlast u Libiji državnim udarom 1969. godine, pozvao je svoje pristalice da nastave da se bore protiv pobunjenika i da se odupiru vazdušnim napadima NATO-a koji su počeli u martu.

Portparol Stejt departmenta rekla je da su SAD videli medijske izveštaje da su Gadafi i njegova dva sina pobegli iz zemlje, ali je dodala da za to nemaju nikakvu potvrdu.

Ona je ponovila stav državne sekretarke Hilari Klinton da je vreme za Gadafija da ode.

Pobunjenici su u nedelju ujutro zauzeli jednu šumu na 24 kilometara zapadno od Tripolija posle teških borbi sa vladinim snagama, rekao je jedan od pobunjenika.

Operacija napada na Tripoli počela je u noći sa subote na nedelju i odvija se u saradnji Prelaznog nacionalnog saveta i pobunjeničkih boraca u Tripoliju i oko njega, rekao je Ahmed Džibril, portparol Saveta, i dodao da je i NATO uključen.

"Planirali smo ovu operaciju sa NATO-om, našim arapskim saveznicima, našim borcima u Tripoliju i komandantima u Bengaziju", rekao je šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldžalil televiziji Al Džazira.

Nekoliko sati pošto su pobunjenici saopštili da su napali Tripoli, državna televizija je emitovala zvučnu poruku libijskog vođe Moamera Gadafija. On je osudio pobunjenike kao prestupnike koji razaraju Libiju i rekao da ih gone od grada do grada.

Ovo je prvi put za šest meseci ustanka da su libijski pobunjenici napali Tripoli.
XS
SM
MD
LG