Dostupni linkovi

Pobunjenici pred Sirtom, obnavlja se proizvodnja nafte


Pobunjenici kontrolišu punkt na ulazu u grad nate Ras Lanuf, 27. avgust 2011.
Pobunjenici kontrolišu punkt na ulazu u grad nate Ras Lanuf, 27. avgust 2011.
Opozicione trupe napreduju prema Sirtu, rodnom gradu Muamera Gadafija, smještenom na obali Mediterana.

Ovo bi mogla biti završna bitka šestomjesečne borbe za svrgavanje četrdesetgodišnje vladavine libijskog diktatora.

Sirte je jedan od posljednjih bastiona pro-Gadafijevih snaga. Borbe se vode i na jugozapadu u blizini grada Zuvarah kamo su se povukli vojnici lojalni pukovniku.

Muhamed al-Fortija, zapovjednik iz Misurate, rekao je da su njegove trupe sa zapadne strane prišle Sirtu na 30 kilometara, dok su ostali opozicioni borci na oko 100 km istočno.

Te su trupe već četiri dana „zarobljene“ u okolini Bin Džavada, gdje Gadafijeve snage pružaju snažan otpor.

I dalje im u borbama, podrškom iz zraka pomažu NATO snage koje su u nekoliko dana uništile više od 50 vojnih vozila, dva skloništa, osmatračnice, te objekte vojne inženjerije.

Gdje se skriva Gadafi još nije poznato, ali su široko rasprostranjena nagađanja da se nalazi među plemenskim čelnicima u Sirtu.

U Tripoliju pak, odlazak pro-Gadafijevih snaga omogućio je i novinarima i aktivistima za ljudska prava da otkriju masu dokaza o zločinima koji su počinjenih u pola godine ustanka.

Obnavljanje proizvodnje nafte

Human Rights Watch tvrdi kako sve ukazuje na to da je vojna jedinica libijske vojske na čijem je čelu bio Gadafijev sin Hamis Gadafi, odgovorna za ekzekuciju nekoliko desetina zatvorenika u skladištu nedaleko od Tripolija.

"Na žalost, ovo nije prvi sumorni izvještaj o očiglednim egzekucijama izvršenim posljednjih dana dok je Tripoli još bio pod kontrolom vladinih snaga. Ova nemilosrdna ubistva desila su se tokom Ramazana i odgovorni treba da se suoče sa pravdom i kaznom," rekla je direktorica HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sarah Lee Wittson.

Pobunjenika borac sedi u dnevnoj sobi u privatnom avionu Moamera Gadafija na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, 28. avgust 2011.
Više od 10.000 zatvorenika oslobođeno je iz Gadafijevih zatvora nakon što su prošle sedmice pobunjenici ušli u Tripoli, rekao je Ahmed Bani, portparol opozicije. On je dodao kako se još oko 50 000 ljudi vodi kao nestalo.

Ministar pravosuđa u privremenoj vladi, Muhamed Alagi, saopštio je kako će svi odgovorni biti izvedeni pred sud.

Proizvodnja nafte u Libiji, koja je članica OPEC-a već je mjesecima u prekidu. U borbama je oštećena infrastrukutra, a strani radnici bili su prisiljeni napustiti zemlju.

Sve je to prisililo globalne ekonomije da od februara, otkad je počeo rat u Libiji, plaćaju više od 100 dolara po barelu nafte te dovelo do povećanja troškova i cijena velikim kupcima, poput Talijana, Nijemaca i Francuza.

"Operacija ponovne proizvodnje na istočnim naftnim poljima počet će 15. septembra i do kraja mjeseca bit ćemo u mogućnosti izvoziti naftu iz Tobruka", kazao je portparol Arapske zaljevske naftne tvrtke AGOCO Abdeldžalil Majuf, podsjetivši kako se naftna polja Sarir i Mesla nalaze duboko u libijskoj pustinji.

Također, kazao je kako će tehničke ekipe biti poslane na naftna polja po završetku ramazana, u prvoj sedmici septembra.
XS
SM
MD
LG