Dostupni linkovi

Gadafi spreman za pregovore, pobunjenici se protive


Muamer Gadafi - fotografija iz arhive
Muamer Gadafi - fotografija iz arhive
Libijski lider Muamer Gadafi spreman je da započne pregovore o prenosu vlasti, potvrdio je njegov portparol, javio je u nedelju ujutro BBC, navodeći da će razgovore voditi pukovnikov sin Saadi.

Libijska pobunjenička vlada neće pregovarati sa Gadafijem dok se on ne preda, rekao je visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta, dodajući da pobunjenici ne znaju gde se nalazi Gadafi.

"Nema pregovora sa Gadafijem. Ako želi da se preda, onda ćemo pregovarati i on će biti uhapšen", rekao je Ali Tarhuni, zvaničnik pobunjenika zadužen za pitanja nafte i finansija.

Agencija AP javila je ranije da je Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao da je Gadafi ponudio pregovore i da je još uvijek u Libiji.

U međuvremenu, navodi BBC, sve je više dokaza o masovnim ubistvima u zemlji.

Više od 50 ugljenisanih tela pronađeno je u izgorelom skladištu pored vojne baze, južno od glavnog grada Libije.

U međuvremenu su libijski pobunjenici zauzeli u nedelju grad Džmail, rodno mesto premijera Al Bagdadija Ali al-Mahmudija, nastavljajući napredovanje zapadno od Tripolija, pošto su snage Gadafija napustile taj grad, prenosi Rojters.

Pobunjenici su u subotu saopštili da se pod njihovom kontrolom nalazi 95 posto teritorije Tripolija i izrazili uvjerenje da će u roku od 72 sata cela prestonica biti u njihovim rukama.

Lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil ukazao je na problem nedostatka medicinskih sredstava u prestonici Tripoliju i zatražio hitnu humanitarnu pomoć.

"Pozivamo sve humanitarne organizacije i poručujemo im da su Tripoliju potrebni lekovi, sredstva za prvu pomoć i hirurški materijal", izjavio je Džalil na konferenciji za novinare u Bengaziju.

U libijskoj prestonici nedostaju i osnovne namirnice, preneo je AFP.

Džalil je okrivio snage Gadafija za nedostatak vode i struje u Tripoliju i rekao da se radi na rešavanju tih problema. On je obećao da će Gadafiju i njegovim saveznicima biti omogućeno pravedno suđenje.

"Pozivamo Gadafija i njegove saradnike da se predaju kako bismo mogli da ih zaštitimo i poštedimo ilegalnog pogubljenja", rekao je Džalil.

"Garantujemo im fer suđenje, bez obzira na njihovu poziciju", istakao je Džalil.
Pobunjenici šetnja kroz tunel u Gadafijevom porušenom skrovištu Bab al-Aziziiau, Tripoli, 26. avgust 2011.

U međuvremenu Libija je vraćena u članstavo Arapske lige pošto je pobunjenički Nacionalni prelazni savet danas preuzeo stolicu Libije u toj organizaciji, posle šestomesečne suspenzije.

Sastanku Arapske lige prisustvovala je delegacije libijskih pobunjenika na čelu sa Mahmudom Džibrilom koji je preuzeo mesto Libije u organizaciji i pobunjenička zastava zamenila je "zelenu zastavu" Gadafijevog režima, prenela je agencija AFP.

Sa sastanka Arapske lige takođe je upućen poziv Ujedinjenim nacijama "da se Nacionalnom prelaznom savetu (političkih organa libijski pobunjenika) dozvoli da zauzme mesto Libije u UN-u i njenim organizacijama".

Naftna kompanija AGOCO, koja je pod kontrolom pobunjenika, saopštila je u međuvremenu da će sredinom septembra obnoviti proizvodnju na svojim poljima Sarir i Mesla i da će do kraja tog meseca biti u mogućnosti da izvozi iz terminala Tobruk, preneo je Rojters.

Ruski novinari pronašli petoricu Srba

Novinari Komsomolske pravde pronašli su u Libiji petoricu Srba, koje su zatvorili libijski pobunjenici pod optužbom da su plaćenici - snajperisti, prenosi jutros Radio-televizija Srbije.

Zarobljenicima je rečeno da će uskoro biti prebačeni u Zintan, a zatim i kućama - ukoliko sve bude u redu.

Zarobljenici su ispričali da su u Libiju došli 12. avgusta da bi za dobru zaradu popravljali puteve, ali da su posle nedelju dana ostavljeni na jednom kontrolnom punktu.

U pokušaju da stignu do srpske ambasade, uhapšeni su na prvom kontrolnom punktu, piše list. Mi smo radnici građevinci.

Sklopili smo ugovor sa srpsko-libijskom kompanijom Zazura. U kancelariji u Beogradu nam je rečeno da je u Tripoliju mirno - rekao je jedan od zarobljenih Srba.
XS
SM
MD
LG