Dostupni linkovi

Pobjeda Željka Vulića i banjalučkih šetača


Sudska pobjeda: Željko Vulić

Banjalučanin Željko Vulić dobio je pravnu bitku protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u predmetu "Grand Trade" .

Nakon godina borbe, po odluci Vrhovnog suda, Okružni sud u Banjaluci poništio je lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za zgradu firme Grand trejd tajkuna Mile Radišića, čime je Vulić dokazao svoje tvrdnje.

Ipak, tu nije kraj priče jer iz resornog Ministarstva i dalje ignorišu presude i tvrde da su u pravu.

Poništavanjem lokacijskih uslova i građevinske dozvole za već izgrađeni objekat tajkuna Mile Radišića, na parceli nekada popularnog banjalučkog "Picinog parka" Željko Vulić je pobijedio nakon godina mukotrpne borbe.

Ipak, ovaj slučaj još nije završen jer su se iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske oglasili saopštenjem u kojem navode da su sporne presude Vrhovnog suda i Okružnog suda u Banjaluci, i da ne mogu ništa promijeniti jer navode da je u slučaju "Grand Trade" sve urađeno u skladu sa Zakonom.

Nelegalno sagrađeni objekat "Grand tradea" u Banjaluci
Nelegalno sagrađeni objekat "Grand tradea" u Banjaluci

Ipak su pozvali Vulića na raspravu o dodijeli novih lokacijskih uslova, koja nije ni održana jer su, prema tvdnjama Vulićevog advokata Siniše Marića, predmet opet dodijelili istoj službenici koja je donosila ranije sporne odluke, te su tražili njeno izuzeće.

"Postojala je osnovana sumnja, kod koje mi stojimo, da bi ovo isto službeno lice postupilo na identičan način u odnosu na lokacijske uslove. Slijedom toga ovo lice nije imalo više nikakvo ovlaštenje po zakonu da nastavi sa ovom raspravom do donošenja odluke po našem zahtjevu o čemu će odlučivati rukovodilac, odnosno ministar", pojašnjava Marić.

Vulić kaže da je očekivao da Ministarstvo nastavi po svome.

"S obzirom na javno iznešen stav gospođe ministarke Srebrenke Golić, nije bilo za očekivati ni da se njeni službenici ponašaju bolje od nje, ali mučenje se i dalje nastavlja", komentariše Vulić.

Iako iz resornog ministarstva ignorišu presude i tvrde da je sve po zakonu, Vulićev advokat tvrdi suprotno.

"Deset godina traje ova pravna bitka i doslovno sada se radi o objektu koji je nezakonit. Nelegalno je izgrađen jer su svi akti na osnovu čega je izgrađen proglašeni ništavnim od strane Okružnog suda u Banjaluci uz uputstva koja su poštovali, data od strane Vrhovnog suda", ističe Marić.

A sve je počelo prije 10 godina kada je banjalučki biznismen Mile Radišić za četiri miliona maraka kupio parcelu u centru grada kako bi pravio ogroman objekat na prostoru tadašnjeg takozvanog "Picinog parka".

Od tada traje pravna borba Željka Vulića, koji je tvrdio da lokacijski uslovi i građevinska dozvola koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahvata i njegovu, ali i parcelu njegovog brata.

Sve se to ignorisalo, a Vuliće se obraćao sudovima koji su ga odbijali. Izgradnja velelepnog objekta počelo je 2013. godine.

Vulić je tada postao simbol otpora, a Banjalučani su tokom 2013. godine višemjesečnim šetnjama digli glas protiv uništavanja popularnog "Picinog parka" da bi se napravila nova zgrada.

Tada je počela i Vulićeva agonija, jer je odbijao da proda sporne parcele, a brojni snimci kako Vulića u odbrani posjeda sprječava kordon policije obišli su region. Tokom tog perioda Vulić je hapšen više puta, premlaćivan, smještan u psihijatrisku kliniku, a bageri su nezakonito prekopavali njegov posjed.

Dok u Ministarstvu najavljuju žalbu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i ističu kako presude neće ništa promijeniti, aktivisti za ljudska prava upozoravaju na nepoštivanje pravnog sistema.

Ministarstvo kad mu tako dogovara prihvata odluke Vrhovnog suda, a kada mu ne odgovora ne prihvata
Dragana Dardić

Direktorka Helsinškog parlamenta Banjaluka Dragana Dardić i sama je bila jedna od banjalučkih šetača.

"Ono što je žalosno u ovom slučaju jeste da je ovo još jedan primjer silovanja pravde. Ministarstvo kad mu tako dogovara prihvata odluke Vrhovnog suda, a kada mu ne odgovora ne prihvata, i to nije prvi put", konstatuje Dragana Dardić.

Uprkos svemu, zelena površina je nestala, a na njenom mjestu je nikla poslovna zgrada koja je sada, nakon pet godina, prema presudama sudova - nelegalno izgrađena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG