Dostupni linkovi

Banjaluka: Isplivali dokazi o nezakonitostima u gradnji u parku


Sa građanskih protesta protiv gradnje u parku, maj 2012.
Sa građanskih protesta protiv gradnje u parku, maj 2012.
Nakon mjeseci protesta u Banjaluci, na kojima su građani pokušavali da ukažu kako park u centru grada ne treba da se uništava radi izgradnje poslovnog centra, opozicija u tom bh. entitetu je došla do dokumentacije da je firma koja gradi stambeno-poslovni kompleks nezakonito došla do zemljišta.

U nelegalne radnje, kako navode, umiješan je i bivši banjalučki gradonačelnik Dragoljub Davidović. Cijela dokumentacija je proslijeđena Tužilaštvu, čiji potez građani nestrpljivo očekuju.

SDS je, između ostalog, došao u posjed zapisnika sa sastanka u banjalučkoj gradskoj upravi, u februaru prošle godine, kojem su prisustvovali predstavnici gradske administracije, Geodetske uprave i Pravobranilaštva RS i na kojem su se prisutni složili da u cijeloj priči o Grand Tradeu postoje brojne nelegalnosti. Resornom ministarstvu tada su čak preporučili da obustavi izdavanje građevinske dozvole dok se pravosnažno ne okončaju postupci koji se vode u vezi sa zemljištem na kojem se gradi.

Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj potvrdio je za RSE navode sa tog sastanka i naglasio da je Pravobranilaštvo u cijeloj priči imalo tek savjetodavnu ulogu:

„Mi nemamo nikakve zakonske prerogative da bismo mogli o nečemu odlučivati.“

Među brojnim nelegalnostima na koje su nadležne institucije zažmirile je činjenica da je Mili Radišiću prvo prodana zemlja, a potom izdata i građevinska dozvola, uprkos sudskim postupcima koji se zbog spornog zemljišta i danas vode.

„Svaki građanin Banjaluke koji je nekada u životu tražio urbanističku ili građevinsku dozvolu zna da su na spisku dokumentacije koja mu je potrebna jedna od najvažnijih stvari riješeni imovinsko-pravni odnosi, a što prilikom izdavanja ovog rješenja nije bio slučaj. Sve dalje radnje koje su izvršene po osnovu ovoga rješenja bile su potuno nezakonite“, ističe pravnica i aktivistkinja građanske inicijative „Park je naš“ Mirjana Tešanović.

Grad Banjaluka prodao je Mili Radišiću zemlju u strogom centru po cijeni od 157 KM za kvadratni metar. Radišić je bio dužan platiti više od četiri miliona maraka zemljište i 1,2 miliona za rentu. Probijajući zakonski rok za plaćanje, vlasnik Grand Tradea platio je tek dio iznosa.

Predočeni dokumenti svjedoče o tome da je bivši gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović znao da Grand Trade nije uplatio sav novac, pa je od Geodetske uprave tražio da ne dozvoli Radišiću knjiženje imovine, ali je uprava taj zahtjev odbila. Pravobranilac Slobodan Radulj kaže:

„Onaj ko je prodao mora da vodi računa o tome da li mu taj kupac plaća i koliko mu je platio, ali se tu - da li prije nego što je bilo govora da Geodetska uprava nije dobro te parcele odredila, da li se pojavljuju neki raniji vlasnici -sijaest nekih interesa kasnije pojavilo i onda je sve to krenulo u ovo što je do sada dovedeno.“

Sužen manevarski prostor opozicije

Mnogo značajniji interesi od onih koje pravobranilac spominje su politički interesi u cijeloj priči. Javnost Republike Srpske već duže vremena se pita ko zapravo stoji iza gradnje stambeno poslovnog kompleksa, s obzirom da uživa zaštitu sve i jedne institucije u tom entitetu, a uprkos očiglednim nezakonitostima.

Biznismen Mile Radišić, čija je firma na početku gradnje kompleksa od 22.000 kvadrata imala dva zaposlena i neznatan iznos na računu, tvrdi za BN televiziju da je sve legalno:

„Sva dokumentacija koju posjeduje Grand Trade data je u skladu sa zakonom i važećim propisima koji su u skladu sa zakonom.“

Za opoziciju nema dileme - sprega vlasti i tajkuna više je nego očigledna, a izostanak reakcija na slučaj Grand Tradea najbolje to potvrđuje.

„Vladajuća struktura je sa tajkunskom političkom elitom zakovala interese koji usporavaju rad Tužilaštva i MUP-a, sa akcentom da mi smatramo da je najveći zastoj u Tužilaštvu, da je tu ključni problem procesuiranja odgovornih“, rekao je član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić.

I drugi opozicionari podržali su SDS-ovo objavljivanje dokumentacije. U Partiji demokratskog progresa podsjećaju da su i sami insistirali na razrješavanju priče o Grand Tradeu.

„Osnovni problem je što oni koji bi trebalo da provode zakone i vrše vlast krše te iste zakone, tako da je nama iz opozicije manevarski prostor dosta sužen, i jedino što možemo je da ukazujemo na to putem medija i u ličnom kontaktu sa građanima“, navodi odbornik te stranke u banjalučkoj gradskoj skupštini Aleksandar Zolak.

A u građanskoj inicijativi „Park je naš“, čiji su aktivisti mjesecima protestovali zbog uništenja zelene površine i Radišićeve nelegalne gradnje na tom mjestu, kažu da je objelodanjena dokumentacija potvrda i djelimična satisfakcija za njihovo upiranje prstom u kriminal.
XS
SM
MD
LG