Dostupni linkovi

Požari na sjeveru Crne Gore, protivpožane letjelice na zemlji


Požari na sjeveru Crne Gore

Vatrogasci i mještani ne uspijevaju da ugase požare koji već šest dana gore na sjeveru Crne Gore. Protivpožarne letjelice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ne pomažu u gašenju jer ih nadležni nisu na vrijeme osigurali.

Vatra se širi na području Kolašina i Nikšića, kaže za Radio Slobodna Evropa direktor Direktorata za vanredne situacije Miodrag Bešović.

"Požari nisu prevelikog intenziteta, ali su na lokacijama među kojima je velika razdaljina, tako da ih je teško suzbiti. Dodatno utiče i vjetar pa se ne mogu lokalizovati", kazao je Bešović 25.marta.

Samo na području Kolašina je požarom zahvaćeno preko 20 kvadratnih kilometara kvadratnih terena, a prema podacima tamošnje Službe zaštite i spašavanja, proteklih dana je izgorjelo šest objekata, uglavnom nenastanjenih.

U gašenju vatrene stihije ne učestvuju protivpožarne letjelice, jer im osiguranje nije na vrijeme produženo.

Iz MUP-a je saopšteno da su još u oktobru prošle godine dostavili Vladi informaciju o tome da osiguranje vazduhoplova ističe u decembru 2021, te da opredijeljena sredstva u iznosu od 245 hiljada eura nisu dovoljna za osiguranje tri protivpožarna aviona i dva velika helikoptera.

Vlada je, međutim, odgodila odlučivanje o tome.

"Kako tada, tako i danas, razlozi nam nisu poznati", naveli su iz MUP-a.

Dodaju da su, nakon više njihovih urgencija iz Ministarstva finansija odobrili sredstva Upravi za katastar i državnu imovinu, koja sprovodi postupk javnih nabavke. No raspisani tender za osiguranje još nije okončan.

"Posljedice, čiji smo svjedoci, su nam i tada bile jasne i na njih smo upozoravali, ali nije imao ko da nas čuje", kazali su u MUP-u.

Bešović kaže da je dodatni problem to što su se letjelice do sada osiguravale u Rusiji, gdje su osiguravajuća društva bila najjeftinija, pa će sada osiguranje kod zapadnih osiguravajućih kuća biti skuplje, te je neizvjesno hoće li za to biti dovoljno novca.

Nevladina organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je najavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih među nadležnima za osiguranje aviona.

Hektari šuma se pretvaraju u pustoš isključivo zbog neodgovornosti institucija, a nečiji nerad je onemogiućio Crnu Goru da spriječi širenje šumskog požara, naveli su iz CZIP-a.

Dodaju da ne može proći nekažnjeno to što je dozvoljeno da kašnjenje tenderske procedure spriječi efikasnije gašenje požara, izazove nemjerljivu štetu za šumski ekosistem, napravi materijalnu štetu ljudima i dovede u opasnost čovjekov život i egzisteciju.

Radio Slobodna Evropa je uputio Vladi Crne Gore pitanja kada se očekuje završetak tenderske procedure potrebne za osiguranje protivpožarnih aviona, da li će za to biti odobrena dodatna sredstva, te što je do sada Vlada uradila kako bi se pomoglo gašenju požara koji gore poslednjih dana na području opštine Kolašin.

Odgovori su izostali.

Akuelnoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića je 4. februara izglasano neprovjerenje, nakon godinu i po od kada je izabrana glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

U toku su pregovori o sastavu nove vlade mandatara Dritana Abazovića, potredsjednika Vlade i čelnika URA.

XS
SM
MD
LG