Dostupni linkovi

Požar u hemijskoj fabrici u Sjeverodonjecku uslijed ruskog granatiranja


Crni dim nad hemijskom fabrikom Azot u Sjeverodonjecku, 9. juni 2022.
Crni dim nad hemijskom fabrikom Azot u Sjeverodonjecku, 9. juni 2022.

Granatiranje ruskih snaga izazvalo je požar u hemijskoj fabrici u opkoljenom gradu Sjevjerodonjecku na istoku Ukrajine, rekao je lokalni guverner.

Govoreći 11. juna na nacionalnoj televiziji, regionalni guverner Luganska Serhiy Hayday nije naveo da li je požar u hemijskoj fabrici Azot ugašen, ali je rekao da su borbe i dalje bjesne u Sjeverodonjecku, gdje ukrajinske snage pokušavaju da potisnu rusku vojsku.

Hayday je rekao da ruske snage kontrolišu oko 90 posto strateškog grada, ali da je ukrajinska vojska u hemijskoj fabrici.

Proruski borci su ranije rekli da su opkolili lokaciju fabrke i da su borci zarobljeni.

"Mala grupa ukrajinskih formacija na teritoriji hemijske fabrike Azot više ne može da napusti fabriku. Svi putevi za bijeg su im odsječeni", napisao je na Telegramu Rodion Mirošnik, zvaničnik u, kako separatisti zovu Luganskoj Narodnoj Republici. On je priznao da je moguće da u fabrici ima i civila.

Ukrajinski branitelji istočnog grada pod ruskom artiljerijom 24/7
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Opsada podsjeća na ono što se dogodilo u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, gdje su se stanovnici i borci sklonili u i ispod čeličane Azovstal prije nego što su opkoljeni i na kraju, nakon brutalnih borbi, predali se ruskim snagama.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obnovio je poziv zapadnim zemljama da ubrzaju isporuke oružja dok su ruske snage napadale veći dio istoka zemlje.

Ukrajinska vojska "čini sve da zaustave ofanzivu, koliko god mogu, sve dok ima dovoljno teškog naoružanja, moderne artiljerije - sve što smo tražili i tražimo od naših partnera", rekao je Zelenski u obraćanju 10. juna.

On je rekao da su u toku "veoma teške bitke", uključujući i region na istoku Donbasa gde je Moskva koncentrisala svoje vojne snage.

Zelenski je rekao da Rusija želi da uništi svaki grad u Donbasu.

"Svaki grad, to nije pretjerivanje. Kao Volnovaha, kao Mariupolj. Sve ove ruševine nekada srećnih gradova, crni tragovi požara, krateri od eksplozija, to je sve što Rusija može dati svojim susjedima, Evropi, svijetu."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najžešće borbe ostaju oko istočnog industrijskog grada Sjevjerodonjecka, malog grada koji je postao žarište ruskog napredovanja na istoku Ukrajine.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je 11. juna u svom dnevnom obavještajnom biltenu da Rusi nisu napredovali na jug grada.

"Intenzivne ulične borbe su u toku i obje strane vjerovatno trpe veliki broj žrtava", navodi ministarstvo u obavještajnom ažuriranju objavljenom na Twitteru.

Ukrajinska vojska je takođe 11. juna saopštila da se ruske snage pregrupišu kako bi pokrenule ofanzivu na grad Slavjansk u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Njemačka, koja je među najvećim dobavljačima oružja otkako je Rusija izvršila invaziju, ali kritizirana zbog spora u isporuci teškog naoružanja za koji Kijev kaže da im je potrebno, planira da revidira svoja pravila o izvozu oružja kako bi olakšala naoružavanje zemalja poput Ukrajine, objavio je Der Spiegel 10. juna.

Druga njemačka publikacija, Bild am Sonntag, objavila je 11. juna da će njemački kancelar Olaf Scholz otputovati u Kijev zajedno sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i italijanskim premijerom Mariom Dragijem pred samit Grupe sedam koji će biti održan krajem juna.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG