Dostupni linkovi

Počelo suđenje trojici optuženih za napad u Barceloni 2017.


Povrijeđeni nakon napada na šetalištu La Rambla u Barceloni, august 2017.

Na Višem sudu u Madridu u utorak, 10. novembra, počelo je suđenje trojici optuženih za dva smrtonosna napada u Barceloni i okolini, kada je ubijeno 16, a povrijeđeno 140 ljudi, 2017. godine.

Trojac je optužen da je pomogao počiniteljima, koje je policija ustrijelila nakon napada.

Jedan napadač unajmljenim kombijem naletio je na okupljene na središnjem Barceloninom bulevaru La Rambla.

Uoči napada, slučajnom eksplozijom uništena je kuća u mjestu Alcanar, jugozapadno od Barcelone, u kojoj su bili pohranjeni eksploziv i kanisteri za plin. Eksplozija je ubila osumnjičenog vođu grupe, imama.

Dvojica optuženih, Španjolac i Marokanac, sučeljavaju se s optužbama za pripadnost terorističkoj organizaciji, proizvodnju i skladištenje eksploziva i pokušaj izazivanja širih razaranja, što je sve povezano s eksplozijom u Alcanaru, ali ne i izravno s napadom u Barceloni, prema optužnici.

Tužitelji traže zatvorsku kaznu od 41 i 36 godina za dvojicu i osam godina za još jednog marokanskog državljanina koji je optužen da je suučesnik. U zatvoru su na čekanju suđenja od hapšenja 2017. godine u vezi s eksplozijom.

Eulogio Paz, šef jedne od udruga žrtava koja djeluje kao građanska stranka na suđenju, rekao je u petak da će se njegova skupina „boriti za optužbu za ubistvo i kaznu za optužene... neovisno o tome jesu li bili bliže ili dalje od kombija“ koji se koristio u napadu Barceloni.

Traže doživotne kazne za dvojicu glavnih osumnjičenika.

Dan nakon napada u Barceloni 17. augusta, pet militanata zabilo se automobilom u gužvu u obalnom odmaralištu Cambrils i noževima napadalo slučajne prolaznike, ubivši ženu i ozlijedivši nekoliko drugih, prije nego što ih je policija ubila.

Suđenje, koje bi trebalo trajati do 16. decembra, dešava se dok su mnoge europske zemlje pojačale sigurnost nakon nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji.

XS
SM
MD
LG