Dostupni linkovi

Teroristi iz Barselone i Kambrilisa planirali veće napade


Očevici prepričavaju napad u Kambrilsu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Očevici prepričavaju napad u Kambrilsu

Broj žrtava dva teroristička napada u Španiji porastao je na 14, nakon što je preminula žena ranjena u napadu u ljetovalištu Kambrilis. Širom Španije održana je minuta šutnje za žrtve napada u Barseloni i Kambrilisu, a u zemlji je trodnevna žalost. U oba napada povrijeđeno je 130 ljudi.

Napadači iz Barselone i Kambrilisa planirali su veće napade od onih koje su izveli, saopštila je policija. Šef policije Katalonije Đozep Luiz Trapero rekao je na konferenciji za novinare da policija vjeruje kako je grupa planirala napade u kući u Alkanaru. U srijedu naveče, međutim, u eksploziji u toj kući koja je ubila jednu osobu, uništen je materijal koji su namjeravali koristiti u napadima.

Turisti ponovno na ulicama Barcelone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Policija je u tom gradu, te u mjestu Ripoli uhapsila trojicu Marokanaca i jednog državljanina Španije u vezi s napadima. Niko od njih nema kriminalni dosije vezan za terorizam. Najmlađi uhapšenik ima 21, a najstariji 34 i 27 godine.

Španski mediji navode da su se vlasti fokusirale na potragu za osamnaestogodišnjim Musom Oukabirom, za kojeg se smatra da je vozio kombi u Barsleoni. El Mundo navodi da je on "glavni osumnjičeni". On je brat jednog od uhapšenih u Ripoliju, Drisa Oukabira, na čije je ime unajmljen kombi korišten u napadu i čija je fotografija objavljena:

Driss Oukabir
Driss Oukabir

Policija je objavila prethodno danas da je ubila petoricu osumnjičenih terorista u gradu Kambrilis u drugom napadu vozilom, nakon što je u terorističkom napadu kombijem na pješake u Barseloni juče ubijeno 13 i povrijeđene desetine ljudi, državljana 34 zemlje:

​Španski mediji naknadno su objavili da je vozač kombija jedan od petorice ubijenih, ali policija to još nije potvrdila.

Širom Barselone u podne je održana minuta šutnje za žrtve napada. Među okupljenima u Barseloni bio je i kralj Felipe VI. Mnogi su ostavili cvijeće i svijeće na mjestu napada na aveniji Las Ramblas. Masa je vikala: "Ne plašimo se".

Napad u Kambrilsu, u kojem je ubijena jedna osoba, a povrijeđeno još šest osoba, uslijedio je nedugo nakon napada u Barseloni za koji je odgovornost preuzela militantna organizacija "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Nakon što su zaustavili vozilo i izašli muškarci su se našli pod policijskom vatrom. Kako je navela policija, nosili su pojase koji su izgledali da drže eksploziv, ali se ispostavilo da su lažni. Policija je navela da je situacija u Kambrilisu, popularnom ljetovalištu na obali, stotinjak kilometara od Barselone, pod kontrolom. Gradonačelnik Kambrilisa Kami Mendoza rekla je da kako je protekla noć bila teška za sve.

"Želim dati našu podršku svim ljudima koji su pogođeni i zahvaliti snagama sigurnosti, katalonskoj policiji, vatrogascima, onima koji su djelovali i takođe onima koji nisu trebali biti na poslu, ali su došli da pomognu", navela je Mendoza.​

Premijer Španije Mariano Rahoj je proglasio je trodnevnu žalost u zemlji i napad u Barseloni okarakterisao kao "džihadistički terorizam" koji "iziskuje globalni odgovor".​

"Danas je borba protiv terorizma glavni prioritet za slobodna i otvorena društva kao što je naše. To je globalna prijetnja i odgovor mora biti globalan", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare u Barseloni.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau je objavila na Twitteru da je Barselona grad mira i dodala da teror "neće spriječiti da budemo ono što jesmo: grad otvoren prema svijetu, hrabar i brižan." Istovremeno, u Barseloni su otkazani svi javni koncerti i okupljanja.

Povređeni na mestu napada
Povređeni na mestu napada

Francuska je pojačala kontrole na granici sa Španijom. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb naveo je da je ova odluka donesena zbog toga što je osumnjičeni u bjekstvu.

Solidarnost sa Španijom i Barselonom izrazili su predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Angela Merkel, britanski premijer Tereza Mej i predsjednik SAD Donald Tramp. Američki potpredsjednik Majk Pens poručio je na konferenciji za novinare u Panama Sitiju:

"Posljednji napad – najgori u Španiji od bombaškog napada vozom u Madridu 2004, ponovo nam pokazuje da je radikalni islamski terorizam jedna od najvećih prijetnji sa kojom se danas suočavamo. Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj barbarski napad. Ali ko god da je odgovoran treba znati da Sjedinjene Države sa našim saveznicima će naći i kazniti odgovorne i istjerati zlo radikalnog islamskog terora sa lica zemlje."

Na mnogim zgradama širom gradova svijeta stavljene su zastave na pola koplja.

Španska policija povećala je značajno broj operacija protiv militanata nakon što su vlasti podigle alarm zbog terorizma sa četvrtog na peti u junu 2015, što je značilo da postoji visok rizik od terorističkog napada.

Prije napada u Barseloni i Kambrilisu ove godine je u Španiji zatvorena 51 osoba osumnjičena da je islamistički militant, dok je prošle godine uhapšeno 69, a pretprošle 75, navodi El Pais.

Sigurnost i prismotra povećani su i nakon napada u Nici jula 2016. i Berlinu u decembru, takođe prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG