Dostupni linkovi

Počela kampanja za izbore na Kosovu


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Milion, 782 hiljade 454 osobe imaju pravo glasa za Parlament Kosova na izborima 8. juna. Oni će birati između 1.235 kandidata iz 30 političkih subjekata.

Na Kosovu je u sredu i zvanično počela predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 8. juna. Zvanično, jer su partije u toku poslednjih nedelja već vodile kampanju širom Kosova. Predizborna kampanja trajaće 10 dana, do 6. juna.

Centralna izborna Komisija u sredu potvrdila je konačnu listu birača za predstojeće izbore, na osnovu koje, 1.782. 454 osobe imaju pravo glasa u 38 opština. Novih birača koji će po prvi put glasati za Parlament Kosova je 33.735.

Skupština Kosova broji 120 mesta, od kojih su 20 zagarantovana za pripadnike manjinskih zajednica. Srpska zajednica ima 10 poslaničkih mesta, bošnjačka tri, turska dva, RAE zajednice četiri i goranska jedno poslaničko mesto.

Za predstojeće parlamentarne izbore potvrđeno je 30 političkih subjekata, 18 partija, sedam inicijativa, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Od toga, pet subjekata su srpska, šest bošnjačka, po dva iz turske, romske i goranske zajednice.

S obzirom na to da se Kosovo smatra najnerazvijenijom državom u okolini sa najvećom stopom nezaposlenosti, političke partije su se prethodnih nedelja posvetile obećanjima o ekonomskom programu i zaposlenosti.

Čelnik Demokratske partije Kosova (PDK) Hashim Thaçi, obećao je da će u svom trećem mandatu kreirati fond od milijardu i po eura u cilju ekonomskog razvoja i otvaranju novih radnih mesta.

Iz, do sada opozicionog, Demokratskog saveza Kosova, LDK, obećavaju zakonsku, ekonomsko razvijenu državu.

Pokret Samoopredeljenje posvećen je sprečavanju korupcije i kiminala unutar vladinih institucija, a Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Ramuša Haradinaja, planira da u vladavinu države uključi mladu snagu.

Demokratska partija Kosova (PDK), je preko svog zamenika, Kadri Veseljija, poručila ostalim partijama da će ponovo biti u opoziciji.

„Demokratska partija Kosova posle 8. juna imaće solidnu većinu u Parlamentu Republike Kosova, pobeda koja je za dobrobit Kosova, koja će da poštuje sve političke protivnike i kojima želi zdravu i uspešnu opoziciju u naredne četiri godine“, kazao je Veseli.

Isti stav ima i opozicioni Demokratski savez Kosova (LDK). Lider ove partije, Isa Mustafa, kazao je da će upravo on i njegova partija rukovoditi budućom vladom.

„U ove izbore ulazimo sa punim uverenjem da će LDK biti pobednik izbora i da ćemo 9. Juna već raditi na formiranju vladinog kabineta koji će upravljati Kosovom, ne samo u toku naredne četiri godine, već i više“, kazao je Mustafa.

U predizborne aktivnosti je uključen i pokret Samoopredeljenje. Albin Kurti, lider ovog pokreta je tokom susreta sa građanima govorio o umanjenju poreza.

„Tako da osnovne prehrambene namernice, kao što su hleb, zejtin, šećer, so, mleko, kao i obrazovanje uopšte, biće oslobođene poreza. Na taj način potrošačka korpa biće teža zbog težine, a lakša zbog cene“, kazao je Kurti.

A dok se u veći deo Kosova kampanja odvija, na severu ponovo problemi. Iz četiri opština na severu zemlje, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, poručuju da su zamrznuli predizborne aktivnosti zato što se protive da na glasačkim listićima figuriraju simboli kosovske državnosti. Predsednici četiri opština zahtevaju da na listiću budu samo simboli CIK-a.

Sever se takođe protivi i sastavu biračkih odbora.

Ukoliko CIK ne uzme u obzir njihove zahteve, Srbi na severu kažu da će razmotriti poziciju o učešću na izbore.

Inače, izbori će se monitorovati od domaćih i stranih organizacija, a za bezbednost brinuće se Policija Kosova, EULEX i KFOR.
XS
SM
MD
LG