Dostupni linkovi

Rusija planira 2029. godine poslati ljude na Mjesec


Snimak Meseca
Snimak Meseca

Ruska svemirska agencija koja se obično naziva Roscosmos, objavila je svoje planove za slanje ljudi na Mjesec 2029. godine. Glavni cilj je stvaranje i održavanje lunarnih stanica.

Vladimir Solntsev, jedan od šefova u ruskoj svemirskoj agenciji izjavio je kako se već gradi svemirski brod za misiju koja bi svoj prvi let u svemir trebala imati 2021. godine. Nakon inicijalnog leta plan je da se svemirski brod priključi Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2023. godine, nakon čega će Roscosmos 2025 godine na mjesec poslati letjelicu bez posade. Tek nakon toga, 2029. godine planirana je misija sa posadom, prenosi Russia Today.

Moguće je da se u ovaj projekat uključi i Evropska svemirska agencija (ESA), a već su obavljeni razgovori sa predstavnicima Roscosmosa za slanje zajedničke misije na Mjesec. Zajednička misija će se vjerovatno zvati Luna 27 i bit će prva u nizu misija koja će imati za cilj da vrati ljude na površinu Mjeseca.

Sve to je dio programa istraživanja s ciljem uspostavljanja robotskih lunarnih baza na Mjesecu.

Osim ESA-e Rusija će vjerovatno sarađivati i sa Kinom, koja je još 2007. godine pokrenula svoj program istraživanja Mjeseca. Kina je uspješno spustila na Mjesec sondu 2013. godine a očekuje se da će prvi rezultati uzoraka biti poznati do 2017. godine.

S druge strane preokupacija NASA-e je Mars, a čelnici te agencije planiraju na Crvenu planetu poslati misiju do 2030. godine. NASA trenutno nema plan istraživati Mjesec.

XS
SM
MD
LG