Dostupni linkovi

Pluton ih opet impresionirao: Nebo mu je plavo, a led crven


Novi horizont je snimio plavi krug oko Plutona

Nebo na Plutonu plave je boje kao i na Zemlji, ali za raspršivanje svjetlosti sa Sunca na patuljastom planetu zadužene su čestice, koje se nazivaju tolini.

Patuljasti Pluton na kraju Sunčeva sustava ne prestaje iznenađivati znanstvenike, a NASA je u četvrtak objavila prvu fotografiju u boji koja prikazuje daleki svijet s nebom plave boje, slične kao na Zemlji.

"Tko bi očekivao plavo nebo u Kuiperovu pojasu? Ovo je prekrasno", rekao je Alan Stern, voditelj tima New Horizons. Ova letjelica projurila je kraj Plutona 14. srpnja i detaljno nam otkrila Pluton koji je dotad bio samo daleki svijet pun tajni.

Kako bi dobili ovakav prikaz atmosfere, znanstvenici su morali čekati trenutak u kojem će planet biti zaklonjen Sunčevom svjetlosti.

Ono što je slika otkrila je atmosfera koja se proteže oko 1600 kilometara u visinu, što je više nego na Zemlji.

Na našem planetu nebo izgleda plave boje zbog načina na koji molekule kisika i dušika u atmosferi raspršuju vidljivu svjetlost sa Sunca. Plava svjetlost ima kraću valnu duljinu i učinkovitije se raspršuje zbog čega kod nas nebo ima i takvu boju.

S druge strane Sunčeva sustava, na Plutonu se kroz slojeve atmosfere svjetlost raspršuje na gotovo isti način. Ali, ovdje za raspršivanje svjetlosti nisu zadužene molekule kisika i dušika već čestice poput čađe koje se nazivaju tolini. Oni nastaju u raspadu dušika i metana visoko u atmosferi pod utjecajem ultraljubičastog zračenja sa Sunca, a sličan se kemijski proces može vidjeti i na Titanu. Te su čestice pak sive ili crvene te mogu narasti dovoljno velike da 'kiše' na površinu Plutona, što je vjerojatno i razlog za crvenkasta područja na planetu.

Uz plavo nebo, letjelica Novi horizonti je otkrila i područja zaleđene vode. Iako je logično očekivati led tako daleko u svemiru, većina leda na Plutonu ne sastoji se od zaleđene vode, već od elemenata poput dušika. Istovremeno, zanimljivo je i kako su područja gdje je zaleđena voda crvenkaste boje.

XS
SM
MD
LG